Nieuwste recensie

Drugs Achter Het Gordijn - Maartje Krul

Afbeelding
Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Het leek in het gezin van Maartje Krul allemaal best redelijk te gaan. Behalve dan met haar jongste zoon Lucas, een puber waar ze haar handen vol aan had. Hij blowde, spijbelde, zwierf op straat en loog over alles. Ze hoopte dat dat bij de leeftijd hoorde en dat het vanzelf over zou gaan. Maar op een gegeven moment kon ze er niet meer omheen: hij was ernstig verslaafd. Toen volgde de moeizame weg naar hulp. In het dorp waar ze woonden waren meerdere jongeren afhankelijk van verdovende middelen. Voor het wijkcentrum werd zelfs gedeald. Maartje probeerde steun te krijgen bij andere ouders, maar dat lukte niet. Ze keken weg of bagatelliseerden het probleem. Ook de hulpverlening schoot tekort. Zo bleef ze steeds doormodderen. Tot er een hulpverlener in beeld kwam die haar vroeg ook naar haar eigen rol te kijken. Hield ze zijn verslaving niet mede in stand door hem stee...

Hotel Schiller - Marjolein Bierens


Van Meulenhoff mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Geschiedenis van een hotel en zijn kleurrijke gasten tijdens de bruisende interbellumjaren

Waar gaat het boek over? 
Het roemruchte Hotel Schiller aan het Amsterdamse Rembrandtplein was tussen de twee wereldoorlogen een bruisende ontmoetingsplek voor beroemde schilders, toneelspelers en andere kunstenaars. Louis Davids, Fien de la Mar, George Hendrik Breitner en vele anderen vonden hier hun stek.

In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog vonden gevluchte artiesten uit Duitsland en Joden er onderdak en tijdens de bezetting bevolkte de Wehrmacht het hotel. Na de bevrijding verschenen de Canadezen.In de jaren daarna verloor het hotel langzaam zijn grandeur.

Op adembenemende wijze beschrijft Marjolein Bierens de opkomst, de bloei en het verval van het hotel, waar niet alleen gasten maar ook de vaderlandse en Europese geschiedenis hun intrek namen. Hotel Schiller is een bijzonder en waargebeurd verhaal én een wervelende reis naar vervlogen tijden. 

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Marjolein Bierens schrijft drama voor diverse media en kreeg internationale bekendheid met haar hoorspelen. Veel van haar stukken werden vertaald en uitgezonden in andere landen. Over Hotel Schiller maakte zij een lange hoorspelserie. Daarnaast schrijft zij toneel en libretti voor opera.

Bron: achterkant boek

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789029093446

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
370

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€ 24,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Hotel Schiller van Marjolein Bierens verlang je naar de tijd van toen, naar jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Je wilt bij de man aan tafel gaan zitten om onder het genot van een drankje naar zijn verhalen te luisteren. Misschien dat hij wat kan vertellen over zijn bezoeken aan het hotel, over de kleurrijke gasten, het personeel en over de eigenaar van het hotel. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen waar het boek over zal gaan. Het boek is heel erg mooi vormgegeven.
Hotel Schiller van Marjolein Bierens is op een levendige en kleurrijke manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest. Meteen vanaf de eerste pagina wordt je meegezogen in de bijzondere en boeiende geschiedenis van Hotel Schiller, die al veel eerder begon, bij de vader van de eigenaar die eerst een andere horecagelegenheid had, maar een droom had die zijn oudste zoon uiteindelijk verwezenlijkte. Je krijgt een goed beeld van de familie van de hoteleigenaar en hoe zijn jeugd was, hoe het hotel werd gebouwd, hoe het eraan toe ging in het hotel, hoe de eigenaar was en soms in conflict kwam met zijn broer en soms ook met gasten omdat ze iemand hadden ontslagen, wie de eigenaar allemaal schilderde, hoe het na de Tweede Wereldoorlog was en hoe het was met de nieuwe eigenaar. Het is een boeiende geschiedenis waarin veel gebeurde, veel veranderde. Het verhaal laat zien dat het hotel voor iedereen was, dat er vele kleurrijke gasten kwamen zoals bijvoorbeeld Hadjememaar. Het hotel was niet alleen voor tijdelijke gasten die kort verbleven, maar er werd soms ook om diverse redenen daar gewoond zoals bijvoorbeeld door de familie Heijermans.
Het is niet alleen de geschiedenis van het hotel, maar ook een stukje geschiedenis van het Rembrandtplein en van Amsterdam. Je ziet de tijden langzaamaan veranderen. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan een bekend theater die vlak in de buurt van het hotel staat. 
Als je eenmaal in Hotel Schiller van Marjolein Bierens bent begonnen, wil je alleen nog maar verder lezen. Je wilt weten hoe het verder gaat met het hotel en zijn gasten en het personeel en de familie. De auteur heeft het boek zo beeldend geschreven dat je alles wat zij schrijft voor je ziet zoals bijvoorbeeld de beschrijving van de kamers van de gasten die tijdens de Tweede Wereldoorlog het hotel verlieten. Ze weet niet alleen de omgeving en het hotel beeldend te beschrijven, maar ook de geluiden heeft ze zo beeldend geschreven dat je de geluiden haast hoort zoals bijvoorbeeld het gebonk van de vaten die over de keien werden gerold en ook de geuren heeft ze beeldend beschreven, je ruikt bijvoorbeeld de koffie en chocola. Je kan er trek in krijgen. Ze doet je ook beseffen wat er op een hotelmatras allemaal gebeurd waardoor het kan zijn dat je niet meer in een hotel wil slapen of zeker weet dat de hoezen van de matrassen gewassen zijn. De foto's maken het boek compleet. Het is overigens een boek dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen. Dat wat nu niet meer kan, zoals bijvoorbeeld overal roken in het hotel, was indertijd heel normaal.
Kortom; Hotel Schiller van Marjolein Bierens is een boek dat je terugbrengt en doet verlangen naar lang vervlogen tijden. Naar tijden toen Hotel Schiller nog was zoals de eigenaar het had bedoeld, tijden waar het op een aangename manier leefde op het Rembrandtplein. Het is een boeiende geschiedenis van het hotel en zijn eerste eigenaar en zijn familie. Het is jammer dat men het hotel niet had gelaten zoals het was, uiteraard wel opgeknapt en aangepast aan de moderne tijden, maar toch met eerbied voor het verleden. Je hoopt dat de nieuwe eigenaren dat wel zullen doen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een levendige, beeldende en kleurrijke manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan niet meer stoppen met lezen.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Amsterdam is een mooie stad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Ik ben geschrokken van het einde van de eigenaar, hoe er met hem werd omgegaan tegen het eind van zijn leven.

Mooie quote in het boek: 
De tafels bij Hotel Schiller waren de hele dag door bezet, alsof er in Schillers glazen rooskleurigheid werd geschonken.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Hotel Schiller.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien, ik ga zeker de foto's nog een keer bekijken.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Meulenhoff om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Marjolein Bierens

Website van de uitgever:

















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg