Doorgaan naar hoofdcontent

Quote van de Week

Komt van Our Mindfull Life .

Hotel Schiller - Marjolein Bierens


Van Meulenhoff mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Geschiedenis van een hotel en zijn kleurrijke gasten tijdens de bruisende interbellumjaren

Waar gaat het boek over? 
Het roemruchte Hotel Schiller aan het Amsterdamse Rembrandtplein was tussen de twee wereldoorlogen een bruisende ontmoetingsplek voor beroemde schilders, toneelspelers en andere kunstenaars. Louis Davids, Fien de la Mar, George Hendrik Breitner en vele anderen vonden hier hun stek.

In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog vonden gevluchte artiesten uit Duitsland en Joden er onderdak en tijdens de bezetting bevolkte de Wehrmacht het hotel. Na de bevrijding verschenen de Canadezen.In de jaren daarna verloor het hotel langzaam zijn grandeur.

Op adembenemende wijze beschrijft Marjolein Bierens de opkomst, de bloei en het verval van het hotel, waar niet alleen gasten maar ook de vaderlandse en Europese geschiedenis hun intrek namen. Hotel Schiller is een bijzonder en waargebeurd verhaal én een wervelende reis naar vervlogen tijden. 

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Marjolein Bierens schrijft drama voor diverse media en kreeg internationale bekendheid met haar hoorspelen. Veel van haar stukken werden vertaald en uitgezonden in andere landen. Over Hotel Schiller maakte zij een lange hoorspelserie. Daarnaast schrijft zij toneel en libretti voor opera.

Bron: achterkant boek

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789029093446

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
370

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€ 24,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Hotel Schiller van Marjolein Bierens verlang je naar de tijd van toen, naar jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Je wilt bij de man aan tafel gaan zitten om onder het genot van een drankje naar zijn verhalen te luisteren. Misschien dat hij wat kan vertellen over zijn bezoeken aan het hotel, over de kleurrijke gasten, het personeel en over de eigenaar van het hotel. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen waar het boek over zal gaan. Het boek is heel erg mooi vormgegeven.
Hotel Schiller van Marjolein Bierens is op een levendige en kleurrijke manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest. Meteen vanaf de eerste pagina wordt je meegezogen in de bijzondere en boeiende geschiedenis van Hotel Schiller, die al veel eerder begon, bij de vader van de eigenaar die eerst een andere horecagelegenheid had, maar een droom had die zijn oudste zoon uiteindelijk verwezenlijkte. Je krijgt een goed beeld van de familie van de hoteleigenaar en hoe zijn jeugd was, hoe het hotel werd gebouwd, hoe het eraan toe ging in het hotel, hoe de eigenaar was en soms in conflict kwam met zijn broer en soms ook met gasten omdat ze iemand hadden ontslagen, wie de eigenaar allemaal schilderde, hoe het na de Tweede Wereldoorlog was en hoe het was met de nieuwe eigenaar. Het is een boeiende geschiedenis waarin veel gebeurde, veel veranderde. Het verhaal laat zien dat het hotel voor iedereen was, dat er vele kleurrijke gasten kwamen zoals bijvoorbeeld Hadjememaar. Het hotel was niet alleen voor tijdelijke gasten die kort verbleven, maar er werd soms ook om diverse redenen daar gewoond zoals bijvoorbeeld door de familie Heijermans.
Het is niet alleen de geschiedenis van het hotel, maar ook een stukje geschiedenis van het Rembrandtplein en van Amsterdam. Je ziet de tijden langzaamaan veranderen. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan een bekend theater die vlak in de buurt van het hotel staat. 
Als je eenmaal in Hotel Schiller van Marjolein Bierens bent begonnen, wil je alleen nog maar verder lezen. Je wilt weten hoe het verder gaat met het hotel en zijn gasten en het personeel en de familie. De auteur heeft het boek zo beeldend geschreven dat je alles wat zij schrijft voor je ziet zoals bijvoorbeeld de beschrijving van de kamers van de gasten die tijdens de Tweede Wereldoorlog het hotel verlieten. Ze weet niet alleen de omgeving en het hotel beeldend te beschrijven, maar ook de geluiden heeft ze zo beeldend geschreven dat je de geluiden haast hoort zoals bijvoorbeeld het gebonk van de vaten die over de keien werden gerold en ook de geuren heeft ze beeldend beschreven, je ruikt bijvoorbeeld de koffie en chocola. Je kan er trek in krijgen. Ze doet je ook beseffen wat er op een hotelmatras allemaal gebeurd waardoor het kan zijn dat je niet meer in een hotel wil slapen of zeker weet dat de hoezen van de matrassen gewassen zijn. De foto's maken het boek compleet. Het is overigens een boek dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen. Dat wat nu niet meer kan, zoals bijvoorbeeld overal roken in het hotel, was indertijd heel normaal.
Kortom; Hotel Schiller van Marjolein Bierens is een boek dat je terugbrengt en doet verlangen naar lang vervlogen tijden. Naar tijden toen Hotel Schiller nog was zoals de eigenaar het had bedoeld, tijden waar het op een aangename manier leefde op het Rembrandtplein. Het is een boeiende geschiedenis van het hotel en zijn eerste eigenaar en zijn familie. Het is jammer dat men het hotel niet had gelaten zoals het was, uiteraard wel opgeknapt en aangepast aan de moderne tijden, maar toch met eerbied voor het verleden. Je hoopt dat de nieuwe eigenaren dat wel zullen doen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een levendige, beeldende en kleurrijke manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan niet meer stoppen met lezen.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Amsterdam is een mooie stad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Ik ben geschrokken van het einde van de eigenaar, hoe er met hem werd omgegaan tegen het eind van zijn leven.

Mooie quote in het boek: 
De tafels bij Hotel Schiller waren de hele dag door bezet, alsof er in Schillers glazen rooskleurigheid werd geschonken.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Hotel Schiller.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien, ik ga zeker de foto's nog een keer bekijken.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Meulenhoff om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Marjolein Bierens

Website van de uitgever:

Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Herinneringen van vernielde generaties Waar gaat het boek over?  Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe h

Quote van de Week

Knock-Out - Cis Meijer

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Kort nadat haar zus verdwijnt, is Fay na een kickbokstraining getuige van een gruwelijke afranseling. Ze wil contact met de politie opnemen, maar ontvangt een dreigement: als ze niet zwijgt, wordt ook zij afgetuigd. Tijdens een Halloweenfeest wordt er weer een toegetakeld meisje gevonden. Fay vermoedt een verband tussen de verdwijning van haar zus en de afranselingen. Maar haar zoektocht brengt haarzelf én anderen in levensgevaar. Bron:  bol.com . Omslagontwerp: Wil Immink Design Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789026143496 Bindwijze: E-book Aantal pagina's: 158 Genre: Young adult, thrillers, jeugd Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om te verfilmd te worden. Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de cover van Knock-out van Cis Meijer krijg je een soort angstgevoel, je weet dat

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen. Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen. In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed va

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot. Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich ui

De Holistische Reis - Dennis Van Miltenburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: door lichaam, geest en ziel Waar gaat het boek over?  Wie ben jij nou werkelijk? Je bent een ziel, behuisd in een lichaam dat vervolgens met de geest gedachtes kan creëren. Maar hoe werkt dit allemaal? Hoeveel weet je eigenlijk over het lichaam, de geest en de ziel en hoe zijn ze met elkaar verbonden? We komen allemaal op deze aarde zonder handleiding. Niemand van ons kent echt de spelregels van deze werkelijkheid. Er wordt ons verteld wat we moeten denken in plaats van hoe we moeten denken. Bij deze geef ik mijn persoonlijke handleiding over jouw lichaam, geest en ziel. Het is belangrijk dat je een relatie op gaat bouwen met jouw lichaam. Ik ga jou uitleggen waarom jij bent zoals je bent, waarom jouw lichaam is zoals het is. Ook vertel ik je waarom jij je gedraagt zoals je je gedraagt en waarom je voelt wat je voelt. Kortom, je gaat ontdekken wie jij werkelijk bent

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan Oorspronkelijke titel: The library at the edge of the world Oorspronkelijke uitgever: Hachette Books Ireland Waar gaat het boek over?  Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente. Bron:  bol.com Vertaald door: Ans van der Graaff Omslagontwerp: Barbara Binnenwerk: Zetspiegel, Best Jaar van verschijnen: 2018 Druk: Eerste druk ISBN: 978

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Gebasseerd op een waargebeurd verhaal Waar gaat het boek over?  Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin dr

Niets Zeggen - Ingrid Rensen

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Wanneer Eva naar Amsterdam vertrekt voor een reünieweekend met oud studievrienden, kan ze niet voorzien dat haar leven drastisch gaat veranderen. Ongewild komt ze terecht in een wereld van bedreigingen en chantages. Langzaam komt haar psychiatrisch verleden om de hoek kijken en verliest ze haar realiteitszin. Lukt het haar om te ontsnappen uit de wereld waarin ze is terechtgekomen? Bron:  bol.com . Omslagontwerp: Snegina Uzunova Binnenwerk: Salihanur Akpinar Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789463383035 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 268 Genre: Romans, thrillers Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel erg goed voor om verfilmd te worden. Wat vind je van het boek?  De cover en de titel van Niets zeggen van Ingrid Rensen maakt nieuwsgierig. Je wilt weten waarom en waarover de vrouw

Quote van de Week