Doorgaan naar hoofdcontent

Quote van de Week

Hotel Schiller - Marjolein Bierens


Van Meulenhoff mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Geschiedenis van een hotel en zijn kleurrijke gasten tijdens de bruisende interbellumjaren

Waar gaat het boek over? 
Het roemruchte Hotel Schiller aan het Amsterdamse Rembrandtplein was tussen de twee wereldoorlogen een bruisende ontmoetingsplek voor beroemde schilders, toneelspelers en andere kunstenaars. Louis Davids, Fien de la Mar, George Hendrik Breitner en vele anderen vonden hier hun stek.

In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog vonden gevluchte artiesten uit Duitsland en Joden er onderdak en tijdens de bezetting bevolkte de Wehrmacht het hotel. Na de bevrijding verschenen de Canadezen.In de jaren daarna verloor het hotel langzaam zijn grandeur.

Op adembenemende wijze beschrijft Marjolein Bierens de opkomst, de bloei en het verval van het hotel, waar niet alleen gasten maar ook de vaderlandse en Europese geschiedenis hun intrek namen. Hotel Schiller is een bijzonder en waargebeurd verhaal én een wervelende reis naar vervlogen tijden. 

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Marjolein Bierens schrijft drama voor diverse media en kreeg internationale bekendheid met haar hoorspelen. Veel van haar stukken werden vertaald en uitgezonden in andere landen. Over Hotel Schiller maakte zij een lange hoorspelserie. Daarnaast schrijft zij toneel en libretti voor opera.

Bron: achterkant boek

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789029093446

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
370

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€ 24,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Hotel Schiller van Marjolein Bierens verlang je naar de tijd van toen, naar jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Je wilt bij de man aan tafel gaan zitten om onder het genot van een drankje naar zijn verhalen te luisteren. Misschien dat hij wat kan vertellen over zijn bezoeken aan het hotel, over de kleurrijke gasten, het personeel en over de eigenaar van het hotel. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen waar het boek over zal gaan. Het boek is heel erg mooi vormgegeven.
Hotel Schiller van Marjolein Bierens is op een levendige en kleurrijke manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest. Meteen vanaf de eerste pagina wordt je meegezogen in de bijzondere en boeiende geschiedenis van Hotel Schiller, die al veel eerder begon, bij de vader van de eigenaar die eerst een andere horecagelegenheid had, maar een droom had die zijn oudste zoon uiteindelijk verwezenlijkte. Je krijgt een goed beeld van de familie van de hoteleigenaar en hoe zijn jeugd was, hoe het hotel werd gebouwd, hoe het eraan toe ging in het hotel, hoe de eigenaar was en soms in conflict kwam met zijn broer en soms ook met gasten omdat ze iemand hadden ontslagen, wie de eigenaar allemaal schilderde, hoe het na de Tweede Wereldoorlog was en hoe het was met de nieuwe eigenaar. Het is een boeiende geschiedenis waarin veel gebeurde, veel veranderde. Het verhaal laat zien dat het hotel voor iedereen was, dat er vele kleurrijke gasten kwamen zoals bijvoorbeeld Hadjememaar. Het hotel was niet alleen voor tijdelijke gasten die kort verbleven, maar er werd soms ook om diverse redenen daar gewoond zoals bijvoorbeeld door de familie Heijermans.
Het is niet alleen de geschiedenis van het hotel, maar ook een stukje geschiedenis van het Rembrandtplein en van Amsterdam. Je ziet de tijden langzaamaan veranderen. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan een bekend theater die vlak in de buurt van het hotel staat. 
Als je eenmaal in Hotel Schiller van Marjolein Bierens bent begonnen, wil je alleen nog maar verder lezen. Je wilt weten hoe het verder gaat met het hotel en zijn gasten en het personeel en de familie. De auteur heeft het boek zo beeldend geschreven dat je alles wat zij schrijft voor je ziet zoals bijvoorbeeld de beschrijving van de kamers van de gasten die tijdens de Tweede Wereldoorlog het hotel verlieten. Ze weet niet alleen de omgeving en het hotel beeldend te beschrijven, maar ook de geluiden heeft ze zo beeldend geschreven dat je de geluiden haast hoort zoals bijvoorbeeld het gebonk van de vaten die over de keien werden gerold en ook de geuren heeft ze beeldend beschreven, je ruikt bijvoorbeeld de koffie en chocola. Je kan er trek in krijgen. Ze doet je ook beseffen wat er op een hotelmatras allemaal gebeurd waardoor het kan zijn dat je niet meer in een hotel wil slapen of zeker weet dat de hoezen van de matrassen gewassen zijn. De foto's maken het boek compleet. Het is overigens een boek dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen. Dat wat nu niet meer kan, zoals bijvoorbeeld overal roken in het hotel, was indertijd heel normaal.
Kortom; Hotel Schiller van Marjolein Bierens is een boek dat je terugbrengt en doet verlangen naar lang vervlogen tijden. Naar tijden toen Hotel Schiller nog was zoals de eigenaar het had bedoeld, tijden waar het op een aangename manier leefde op het Rembrandtplein. Het is een boeiende geschiedenis van het hotel en zijn eerste eigenaar en zijn familie. Het is jammer dat men het hotel niet had gelaten zoals het was, uiteraard wel opgeknapt en aangepast aan de moderne tijden, maar toch met eerbied voor het verleden. Je hoopt dat de nieuwe eigenaren dat wel zullen doen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een levendige, beeldende en kleurrijke manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan niet meer stoppen met lezen.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Amsterdam is een mooie stad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Ik ben geschrokken van het einde van de eigenaar, hoe er met hem werd omgegaan tegen het eind van zijn leven.

Mooie quote in het boek: 
De tafels bij Hotel Schiller waren de hele dag door bezet, alsof er in Schillers glazen rooskleurigheid werd geschonken.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Hotel Schiller.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien, ik ga zeker de foto's nog een keer bekijken.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Meulenhoff om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Marjolein Bierens

Website van de uitgever:

Koop het boek bij bol.com

Reacties

De populairste berichten van de afgelopen week

Thuisland - Rita Knijff-Pot

Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Voor en na de Tweede Wereldoorlog kwam de emigratie van tallozen naar overzeese continenten op gang. Het leek de oplossing voor allerlei problemen: het vooroorlogse politieke klimaat, de naoorlogse economie en bevolkingsgroei, veranderde familieomstandigheden. Emigreren in die tijd was meer dan je leven voortzetten in een ander land. Het was een definitief afscheid van alles wat vertrouwd was en moeite doen om het nieuwe zo snel mogelijk te omarmen. Leeuwarden: In de nacht van 5 februari 1938 beviel Dieuwke van haar eerste kind, een zoon. Ze overpeinsde dat hij voor haar het grote geluk betekende en dat ze door hem voorgoed verbonden was met de man waarmee ze trouwde. Ze miste een moeder, haar moeder die in het kraambed was gestorven bij haar geboorte. Een Duitse verloskundige nam die rol over en was zes jaar later ook bij de geboorte van haar tweede kind, een dochter.

Na De Val - Gert-Jan Van Den Bemd

Van Gert-Jan van den Bemd mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel: De waarheid. Ik weet niet of daar na zesentwintig jaar leugens nog veel van over is. Waar gaat het boek over?  “Vier dagen na de crematie belde ik Max. Hij vroeg of hij me nog moest komen helpen, alsof hij om de hoek woonde. Ik aarzelde voordat ik ‘Nee, ik red het wel’ antwoordde. Daarin, in die paar seconden stilte en vooral in dat ‘red’, lag net genoeg verwijt, ook al pikte hij dat waarschijnlijk niet op. Ik heb alles alleen moeten regelen. De kaarten, de advertentie, de bloemen, de crematie. Dat hij daarvoor niet terug is gekomen was geen verrassing. En toen dat gedeelte achter de rug was, liet hij ook de rest aan mij over.” Als de vader van Sofie Nauta volkomen onverwacht overlijdt, staat ze voor de opdracht twee huizen leeg te maken: dat waarin ze samen met haar vader en oudere broer Max haar jeugd doorbracht, en het appartement waarin haar vader de laatste jaren van zijn l

Harmen - Henk Van Holland

Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Een succesvol ondernemer komt te overlijden. Moord? Zelfmoord? Een ongeluk? Zijn zoon Harmen verdenkt direct zijn vaders broer. Een verdenking die enkel is gebaseerd op een sinistere droom en een intense afkeer van zijn oom. Bij Harmens pogingen meer helderheid te krijgen komt een beerput aan onwelriekende feiten naar boven: overspel, verraad, fraude, zwart geld, seksuele aberraties, bedrog, rancune. Er is nauwelijks iemand in dit boek te vinden die met schone handen de laatste bladzijde haalt. Zijn er dan geen morele waarden die grenzen stellen aan dit gedrag? Jawel, maar de inhoud daarvan is flexibel en de bruikbaarheid hangt nogal af van het voordeel dat er mee te behalen valt.  Bron:  bol.com . Over de auteur: Na jaren in opdracht zeer uiteenlopende teksten voor zeer diverse opdrachtgevers te hebben geschreven werd het voor Henk van Holland de hoogste tijd voor

Quote van de Week

Máxima Zorreguieta - Marcia Luyten

  Ik mocht dit boek recenseren voor mijn pagina op Lees Magazine van bol.com. Je kan mijn recensie dan ook daar vinden. Koop het boek bij bol.com

Twee Weken Weg - R.C. Sherriff

Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Oorspronkelijke titel: The Fortnight in September Oorspronkelijke uitgever: Victor Gollancz Waar gaat het boek over?  Engelse klassieker uit de jaren dertig over de jaarlijks terugkerende vakantie aan zee van een doorsnee gezin uit een Londense voorstad. ‘Twee weken weg’ van R.C. Sherriff is een gelukzalige herontdekking uit de jaren dertig over de jaarlijkse vakantie aan zee van een doorsnee Engels gezin – met haar alledaagse routines, gekoesterde rituelen en warme herkenbaarheid. Al twintig jaar reist het gezin Stevens begin september vanuit hun Londense voorstad naar dezelfde vakantiebestemming: Bognor Regis, een badplaats ten zuidwesten van Londen. De dagen versmelten, de gedachte aan het einde van de vakantie wordt resoluut verdrongen. De kinderen knopen kortstondige vriendschappen aan, de oudste dochter beleeft haar eerste zomerliefde. Ondertussen probeert de vader zich op te lad

Uit De Schaduw Van De Meester - P. Licht

Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Onder Leidse professoren of hoe René Diekstra van het toneel verdween Waar gaat het boek over?  De Leidse universiteit raakt in rep en roer als een anonieme tip leidt tot een serie beschuldigingen aan het adres van professor René Diekstra. Zijn dagen lijken geteld, maar de onderzoekscommissie vindt geen hard bewijs van plagiaat. Precies op dat moment construeert zijn leerling Aat Hemelrijk in het geheim een nieuwe beschuldiging. Als zijn opzet dreigt te mislukken, doet hij een ultieme zet. Uit de schaduw van de meester neemt u mee achter de schermen van de affaire-Diekstra, die een maandenlange mediastorm veroorzaakte. De gevolgen waren zo heftig dat de rector magnificus van de Universiteit Leiden verklaarde dat zo’n schandaal de komende 150 jaar niet meer zal voorkomen. Bron:  bol.com . Over de auteur: Auteur P. Licht is synoniem voor een bekende Nederlander die jarenlang diepgrave

Drie Volle Manen - Marjolein Degenaar

Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Tijdens een lezing ontmoet gebarentaaldeskundige Sophie Stevens de man van haar dromen: Denis van Liem, een hoogleraar die net het bejubelde eerste deel van zijn geschiedenis van de Arabische astronomie heeft gepubliceerd en een spectaculaire historische ontdekking op het spoor is. Hij heeft namelijk een dertiende-eeuws Arabisch manuscript gevonden waarin een heliocentrisch wereldbeeld uiteengezet wordt, eeuwen vóór Copernicus. Als ze hem na afloop van zijn praatje enkele slimme vragen stelt, blijkt ook bij hem de vonk over te slaan. Er ontspint zich een idylle die niet helemaal over rozen gaat, want Denis blijkt getrouwd te zijn en geen driehoeksrelatie te willen aangaan. Hij blijft Sophies hoop echter voeden door te laten weten dat hij haar mist, een schuldig verlangen heeft en niet doet wat hij het liefst zou willen doen. Sophie blijft tegen beter weten in hoop houd

Quote van de Week

Bron: Fearless Motivation

De Schemermoorden - Neletta Van Heuven

Van Neletta van Heuven mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Na haar succesvolle debuut De doveman (2019), waarin Neletta van Heuven God op het matje roept om zich te verantwoorden, komt zij sterk terug met een reeks misdaadverhalen, waarbij de crux niet is wie deed het, maar waarom en hoe werd het gedaan? Door voor deze invalshoek te kiezen, kon zij zich in haar verhalen meer richten op het karakter van de personages en de manier waarop zij zich gedragen. Daarmee laat zij en passant zien dat de scheidingslijn tussen 'de misdadiger' en 'de gewone man of vrouw' dun is, zo niet denkbeeldig. Door dit inzicht verhoogt zij bij de lezer de empathie voor haar personages en volgt de lezer geboeid hun avonturen. Bron:  bol.com . Over de auteur: Netletta van Heuven studeerde cum laude af in de theologie en filosofie. Ze volgde post-docteraal de opleiding tot psycholoog. Bron:  bol.com . Jaar van verschijnen: 2020 D