Spanjes Wankele Troon - Adrian Stahlecker


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Bewoners van het Iberische schiereiland bestaan uit diverse volkeren met eigen taal en cultuur. Onder regering van de katholieke koningen en de Habsburgers hadden ze hun eigen wetten en rechtspraak. Toen in 1700 de Spaanse koning Carlos II kinderloos overleed, liet hij de troon na aan Philippe, hertog van Anjou, kleinzoon van de Franse koning Lodewijk XIV. Na de successie oorlog werd hij in 1713 als Felipe V, de eerste koning van het huis Bourbon. Hij verbood de plaatselijke wetten en regeerde het land vanuit Madrid. Dat besluit zou eeuwenlang leiden tot oorlogen en opstanden. Bij de verkiezingen van 1931 koos het volk voor een republiek en verliet de koninklijk familie Spanje. In 1936 kwam het ultralinkse Frente Popular aan de macht en heerste er anarchie. Kerken en kloosters gingen in vlammen op, geestelijken werden vermoord. Nationalistische generaals kwamen in opstand waarna er een burgeroorlog ontstond die ze in 1939 wonnen. Ze kozen generaal Franco tot staatshoofd en regeringsleider. Hij verbood regionale talen in woord en geschrift en zijn dictatuur zou duren tot zijn dood in 1975. Onder koning Juan Carlos werd Spanje een democratische constitutionele monarchie. In de grondwet van 1978 kregen regionen beperkte autonomie. Basken en Catalanen, die veel geleden hadden onder het Franco regime, wilden echter volledige onafhankelijkheid. In Catalonië werd in 2017 een illegaal referendum gehouden waarbij de bevolking voor een onafhankelijke republiek koos. De regering hield vast aan artikel 155 van de grondwet dat Spanje ondeelbaar verklaard. Catalaans President Puigdemont en enkel politici vluchtte naar het buitenland, anderen werden veroordeeld tot gevangenisstraf. Het zou in Catalonië leiden tot ernstige ongeregeldheden. Na drie verkiezingen in vier jaar won in januari 2020 de socialist Pedro Sánchez met twee stemmen meer. Hij is bereid tot een dialoog met de onafhankelijkheidspartijen maar afscheiding van Spanje, waarbij ook de monarchie ter discussie staat, is voor hem onbespreekbaar. Een oplossing lijkt ver te zoeken.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Sjoerd van 't Slot

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388849

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
380

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€ 24,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Spanjes wankele troon van Adrian Stahlecker krijg je het gevoel dat je een koninklijk boek gaat lezen, maar weet niet meteen over welk koningshuis het boek zal gaan. Het is alleen jammer dat de stoel niet wat hoger op de cover staat zodat de voorpoten helemaal te zien zijn of dat de stoel iets kleiner was gemaakt. Sowieso was dat mooier geweest, dat de titel dan boven de stoel had gestaan en niet over de stoel heen. De titel geeft goed weer over welk koningshuis het boek gaat. Het is een titel waarbij je eerst 'Spanjes troon' leest, maar als je goed leest, dan staat tussen de landsnaam en het woord 'wankele'.
In Spanjes wankele troon van Adrian Stahlecker lees je over de geschiedenis van de Spaanse troon waarbij je gelijk ook veel over de geschiedenis van Spanje komt te weten. Het boek geeft goed de schandalen, de schrikbewinden, de slinkse praktijken, de corruptie en de familieschandalen weer. Je krijgt een goed beeld van diegenen die op de Spaanse troon hebben gezeten en hoe het komt dat Spanje jarenlang geen koning meer had en door wie er weer een koning op de troon is gekomen, hoe de bevolking daarover dacht, wat de rol van de vrouwen was, wie er meenden recht op de troon te hebben en waarom ze dat meenden, de regeringen van Spanje en hoe het Spanje in de loop van de eeuwen is gegaan. Je vraagt je geregeld af hoe het geweest zou zijn als iemand anders die meende recht op de Spaanse troon te hebben het zou hebben gedaan, of dat de vader van Juan Carlos eerst koning was geworden, hoe hij het gedaan zou hebben, of het dan beter of slechter was geweest. Maar je vraagt je tegelijkertijd ook af hoe het in de toekomst zal zijn, hoe lang Felipe nog koning blijft of dat de geschiedenis zich hierin zal herhalen of pas bij zijn dochter, als zij ooit koningin is of misschien ver na haar of dat het koningshuis voor altijd zal blijven bestaan. Ook kom je de echte reden te weten waarom veel Spanjaarden een hekel hebben aan de huidige koningin en dat is om een andere reden dan sommige royaltykenners willen doen laten geloven.
Je kan aan alles merken dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan en veel weet over de geschiedenis van Spanje en haar koningshuis. Hij komt met informatie waarvan het voor te stellen is dat men in Spanje daar niet blij mee zal zijn ook al is het wereldwijd bekend. Het is overigens een boek dat je, vooral in het verleden, in het tijdsbeeld moet plaatsen, dat wat toen normaal was, vandaag de dag niet normaal is zoals bijvoorbeeld dat een neef met zijn tante trouwde.
Het is een indrukwekkende geschiedenis waarbij je heel veel komt te weten over Spanje en het Spaanse koningshuis. Het boek laat zien dat er niet alleen in het verre verleden schandalen waren zoals bijvoorbeeld een nazaat die steeds weer voor zijn rechten om de troon vocht om zich vervolgens weer terug te trekken. De foto's maken het boek compleet. Het is leuk dat je ook een paar woorden Spaans leert zoals bijvoorbeeld wat 'El hechizado' in het Nederlands is. Als je het laatste woord goed leest, dan kan je al een vermoeden hebben.
Kortom; Spanjes wankele troon van Adrian Stahlecker is een indrukwekkend boek dat goed de geschiedenis van Spanje en de Spaanse troon weergeeft. Het is een geschiedenis die schokkend is, soms met verbazing doet lezen zoals bijvoorbeeld dat men in het verleden de regionale talen verbood.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, maar het was mooier geweest als de stoel wat kleiner was geweest en de titel niet over de stoel was geplaatst, maar erboven.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat precies weergeeft waar het boek over gaat, maar tegelijkertijd door het woord 'wankele' nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is goed. Het boek is op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Spanje lijkt me een mooi land.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. De hele geschiedenis heeft me geraakt. Het is ongelooflijk dat er vandaag de dag nog steeds zoveel haat heerst tussen diverse partijen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de Spaanse geschiedenis.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Adrian Stahlecker Twitter

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg