Verzonken Stilte - Ina De Wilde


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Dit boek gaat over de dertigjarige Tinke, creatief therapeut, die moeilijk haar weg kan vinden. Totdat ze een door haarzelf bedachte onorthodoxe methode voor haar cliënten gaat gebruiken en alles verandert. Ze ontdekt dat haar verleden heel anders in elkaar zit dan dat ze altijd heeft gedacht. Verzonken stilte neemt ons mee naar onstuimig Noorwegen en gaat over buitensluiten, zwijgen, te gekke en lastige mensen, over stilte en het alleen zijn.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Ina de Wilde debuteerde in 2019 met de roman Sporen van blauw.

Bron: achterkant boek  

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
1e druk

EAN:
9789463652636

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
170

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 17,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Verzonken stilte van Ina de Wilde krijg je niet een idee waar het boek over zal gaan. Ondanks dat je tijdens het lezen begrip krijgt voor de keuze van de cover, was het misschien beter geweest als men voor een andere cover had gekozen, misschien een foto van het land dat een belangrijke rol speelt in het boek of een foto van een strand met diverse jutter spullen. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat er precies bedoeld wordt.
In Verzonken stilte van Ina de Wilde is de hoofdpersoon creatief therapeut en merkt op een gegeven moment dat haar werk niet de voldoening geeft die het werk zou moeten geven doordat ze steeds de gebaande paden volgt, totdat ze op een dag bedenkt dat ze het anders gaat aanpakken, op een andere manier haar cliënten probeert te helpen. Het blijkt alles te veranderen. De therapie zet je als lezer aan het denken, zeker als het even niet lekker met je gaat. Je wilt als lezer die therapie ook doen om zo een beter inzicht in jezelf te krijgen, om te begrijpen waarom je reageert en doet zoals je doet.
Privé ontdekt ze dat het verleden van haar moeder anders in elkaar zit dan ze altijd heeft gedacht. Als ze een puber is wordt er een geheim onthuld dat het hele leven van het gezin waarin ze opgegroeid is op zijn kop zet. Het verhaal laat hiermee zien wat het met een gezin doet als men de waarheid verteld over een belangrijk iets, hoe dat een gezin kan ontregelen en wat dat betekent voor de toekomst. 
Uiteindelijk besluit de hoofdpersoon samen met haar vriend een voor haar belangrijk persoon in Noorwegen op te zoeken en er gelijk ook een vakantie van te maken om het land beter te leren kennen. Het wordt een vakantie om nooit te vergeten, een vakantie waarin van alles gebeurd. Door de beeldende schrijfstijl van de auteur, waarbij je het gevoel hebt dat ze zelf ooit in Noorwegen is geweest, wil je zelf naar Noorwegen om de genoemde plaatsen met eigen ogen te aanschouwen, om zelf de sfeer te proeven.
Ina de Wilde heeft in Verzonken stilte zich heel erg goed weten in te leven in de personages en situaties. Je voelt soms de emoties, zoals op een gegeven moment als er iets emotioneels gebeurd, voel je die. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden voor die emotionele momenten. Ze heeft de situaties waarin de hoofdpersoon zit goed en herkenbaar beschreven. Veel mensen zullen zich in de hoofdpersoon herkennen zoals bijvoorbeeld het niet op tijd je woordje klaar hebben. 
Verzonken stilte van Ina de Wilde is een verhaal waarbij je geregeld het gevoel hebt dat je denkt te weten hoe het verder zal gaan, hoe het zal eindigen, maar gelukkig verloopt het steeds weer anders dan je denkt en eindigt het ook anders dan gedacht. Het is een verhaal dat door de vlotte schrijfstijl van de auteur vlot wegleest. Langzaamaan kom je steeds meer te weten over de personen in het gezin, leer je ze steeds beter kennen, maar komen er tijdens het lezen ook steeds meer vragen zoals bijvoorbeeld wat er met een bepaald persoon is gebeurd. Ook kom je meer te weten over haar vriendengroepje en is het maar de vraag hoe goed men elkaar echt kent. Je krijgt begrip voor de keuzes van de een, terwijl je voor de ander minder begrip kunt hebben voor de keuze die die persoon heeft gemaakt.
Kortom; Verzonken stilte van Ina de Wilde is een diepgaand verhaal dat voor veel mensen (deels) herkenbaar kan zijn. Het is een verhaal dat laat zien hoe keuzes uit het verleden door kunnen werken op het huidige leven, zowel op een positieve als op een negatieve manier en wat dat voor anderen in de omgeving betekent. Het verhaal laat zien hoe de keuzes uit het verleden iemand totaal kunnen veranderen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
De cover vind ik niet mooi.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan is het moeilijk om het boek weg te leggen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik had een ander, voorspelbaar, plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot en met het eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Magnus, omdat hij zijn leven leidt zoals hij dat wil zonder zich aan te trekken van anderen. Je kan nog wat van hem leren.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik had aan niemand een hekel in dit boek.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi. Door dit boek wil ik ook naar Noorwegen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren zoals bijvoorbeeld wat er op een gegeven moment gebeurd in Noorwegen. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
Dromen kunnen fijner zijn dan de werkelijkheid.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van diepgaande verhalen houdt die niet voorspelbaar zijn.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.
 
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg