It Could Only Be Heineken


Van W BOOKS mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
100 voorwerpen 100 verhalen

Waar gaat het boek over? 
Ontdek het verhaal achter Heineken.
Hoe een kleine brouwerij 's werelds grootste werd 150 jaar geschiedenis van een Nederlands wereldmerk.

Met dit rijk geïllustreerde boek belandt een schat aan verhalen op de koffietafel – of biertafel, beter gezegd. Opmerkelijke weetjes, sappige anekdotes en indringende portretten schetsen de persoonlijkheden van 100 Heineken Stars: voorwerpen, affiches, foto's, films en kunstwerken uit de erfgoedcollectie die de bierbrouwer op initiatief van Alfred (Freddy) Heineken vanaf de jaren 1970 bijeenbracht. Die verzameling is inmiddels uitgegroeid tot ruim 120.000 tastbare herinneringen aan de geschiedenis van het concern.

Dit boek is het resultaat van een spannende zoektocht naar de historische verhalen die elk object met zich meedraagt en die door de tijd heen uitzoomen van Amsterdam naar Nederland, Europa en uiteindelijk de hele wereld. Blijf lekker thuis en reis, kijk, lees of pubquiz mee.

Benieuwd naar de briljante uitvinding waarmee stamvader Gerard Adriaan de naam Heineken vestigde? Ooit gehoord van het graanpaard of de gistpeer? Brouwerijmedewerkers die ijs rondbrengen in een pipowagen? Een oude Hollandse meester in de Heineken-collectie? En … wie gaat er schuil achter de initialen "HP'?

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789462584068

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
226

Genre:
Bier, Geschiedenis

Prijs:
€ 29,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van It could only be Heineken weet je meteen waar het boek over zal gaan. De titel spreekt voor zichzelf. Iedereen kent dit merk, al is het alleen maar van de reclame in de media of als je langs een horecagelegenheid hebt gelopen waar het merk op een of andere manier aan de buitenkant zichtbaar is. Het mooie van dit boek is dat de cover op de zijkant en achterkant helemaal doorloopt. Het boek is niet alleen aan de buitenkant mooi vormgegeven, maar ook aan de binnenkant is het heel erg mooi vormgegeven met schitterende foto's. Er is duidelijk heel veel zorg aan besteed. Voor diegenen die bang zijn dat het een Engelstalig boek is, vrees niet, het boek is in het Nederlands. Alleen de titel is in het Engels. Het is boek is overigens ook in de Engelse taal verschenen.
In It could only be Heineken zijn foto's met 100 voorwerpen geplaatst. Elke foto vertelt zijn eigen verhaal over wat het voorwerp van doen heeft met Heineken. Sommige voorwerpen, zoals bijvoorbeeld een brandspuit, lijken op het eerste gezicht niets met Heineken te maken te hebben, tot je het verhaal erachter leest, dan begrijp je waarom Heineken de brandspuit heeft bewaard. Andere voorwerpen kunnen bij sommige mensen, vooral (oud)werknemers van Heineken, herinneringen oproepen. De verhalen zijn op zich los te lezen, maar het is beter om bij het begin te beginnen en zo naar het einde van het boek te gaan. De voorwerpen met bijbehorende verhalen zijn namelijk op chronologische manier geplaatst. 
It could only be Heineken geeft een mooie geschiedenis van het merk weer vanaf het moment dat Gerard Heineken een brouwerij in Amsterdam heeft gekocht tot en met 2017. Het is een indrukwekkende geschiedenis waarin je ziet hoe het bedrijf groeit tot wat het vandaag de dag is, hoe vooruitstrevend ze bij Heineken zijn zoals dat zij indertijd als eerste een trommelmouterij hadden, hoe ze de wereld over zijn gegaan, dat ze humor hebben zoals ze laten blijken met een advertentie die ze plaatsten nadat ze een koper voor hun bedrijf hadden, dat ze niet te beroerd zijn om samen te werken als het moet zoals indertijd in Singapore bij een brouwerij en dat ze met de tijd mee gaan zoals bijvoorbeeld dat ze steeds de reclames aanpassen aan de tijd. Het is zeker een boek dat je geregeld in het tijdsbeeld moet plaatsen zoals bijvoorbeeld dat het in het verleden heel normaal was dat men een biertje dronk bij de lunch en op het werk. Ze geven ook duidelijkheid waarom ze doorgingen in de oorlog en dat het anders zit dan bij veel mensen bekend is of dat men dacht te zien. Het is niet alleen de geschiedenis van Heineken, maar je komt ook meer te weten over een ander beroemd biermerk waar men niet aan voorbij kon. Daarnaast kan je van sommige foto's ook nog wat leren zoals bijvoorbeeld over het voorwerp refractometer. Aan het eind is een pagina gewijd aan terminologie waar diverse termen zoals bijvoorbeeld 'eesten' in het kort duidelijk wordt uitgelegd.
Kortom; het is goed dat men It could only be Heineken heeft uitgegeven. Je krijgt een mooie kijk op de rijke en boeiende geschiedenis van Heineken. Voor de Heineken liefhebbers is dit boek een mooie aanvulling op de verzameling die ze al hebben en op de boeken die al zijn geschreven over Heineken. Na het bekijken van de foto's en het lezen van de bijbehorende verhalen ben je nieuwsgierig naar die vele andere tastbare herinneringen aan de geschiedenis van Heineken.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Het is mooi dat de cover doorloopt op de zijkant en de achterkant. De cover geeft duidelijk aan wat je kan verwachten van het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, je weet meteen waar het boek over gaat.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. De foto's met bijbehorende verhalen zijn op chronologische manier geplaatst

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Mooie quote in het boek:
Waar mensen zijn, is bier, dat geldt al eeuwenlang.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Heineken liefhebbers.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik ga de foto's nog eens een keer bekijken.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Leuk weetje over het boek:
Er zijn twee leuke weetjes over dit boek. Het eerste leuke weetje is dat dit boek in het Engels is vertaald.
Het tweede leuke weetje is dat het boek inmiddels te koop is in de 2e druk.

Leesfragment:
Ga naar de website van W BOOKS om het boek in te kijken.

Website van de uitgever:

















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg