mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Na een jarenlange missie in het buitenland keert de hoog opgeleide en ingewijde Esseen Jesjoea met zijn gezin terug naar zijn geboorteland Palestina. Daar wordt hem gevraagd de leiding van de Esseense gemeenschap op zich te nemen. In een land dat gebukt gaat onder religieuze wetten en Romeinse bezetting weet hij de mensen het geloof in zichzelf terug te geven, wat hem binnen en buiten de Esseense gemeenschap buitengewoon geliefd maakt. Helaas gebruiken de joodse vrijheidsstrijders zijn roem voor hun eigen doeleinden, wat leidt tot zijn doodvonnis en kruisiging. Maar Jesjoea overleeft. Jesjoea hervat zijn buitenlandse missie, maar moet toezien hoe de jonge en ambitieuze jood Saul zijn naam kaapt en verbindt aan een nieuwe religie, geënt op de joodse Messiasverwachting en de Romeinse Mithrascultus: het geloof in Jesjoea de Verlosser. Zelf blijft Jesjoea zijn boodschap van onvoorwaardelijke liefde uitdragen. Hij zet zijn werk tot op hoge leeftijd voort en verwerft faam in een groot deel van de dan bekende wereld. Deze bijzondere en inspirerende vertelling is gebaseerd op gedegen bronnenonderzoek uitgevoerd door de schrijfster.
Tara Notenbomer studeerde theologie en natuurgeneeskunde maar koos al vroeg haar eigen pad. Ze verdiepte zich in spirituele tradities uit oost en west en zette zelf een meditatieschool op. Tara werkte in de natuurvoeding en het onderwijs en was als trainer verbonden aan het Transition Network, een bottom-up duurzaamheidsorganisatie. Momenteel werkt ze in de zorg en de kinderopvang. Daarnaast geeft ze empowerment-sessies en trainingen.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Evelien Veenstra
Binnenwerk:
Evelien Veenstra
Jaar van verschijnen:
2020
Druk:
1e druk
EAN:
9789463652698
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
352
Genre:
Spirituele romans
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Prijs:
€ 24,50
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Jesjoea van Tara Notenbomer wil je weten in welke plaats de grot is, je wilt een duik nemen in de zee. De cover geeft niet aan waar het boek over zal gaan, toch is de keus voor de grot heel erg goed gekozen. Tijdens het lezen kom je erachter waarom dat is. Het is mooi dat de cover via de zijkant naar de achterkant doorloopt. De titel zal bij velen een lichtje op gaan, ze zullen een vermoeden krijgen over wie het boek zal gaan. Anderen zullen tijdens het lezen van het nawoord een 'oh ja, nu herken ik hem' gevoel krijgen.
Jesjoea van Tara Notenbomer vertelt een wereldberoemd verhaal, maar dan op een andere manier. Het verhaal laat een andere kant zien van wat bekend is. Ondanks dat niet alles helemaal is gegaan zoals de auteur het vertelt, zou het zomaar kunnen dat het verhaal wel zo gegaan is, dat de vrouw van de hoofdpersoon haar tijd ver vooruit was met haar missie, dat de hoofdpersoon zijn missie na de kruisiging uiteindelijk weer hervat en met lede ogen moet zien hoe iemand zijn naam misbruikt. De auteur heeft feit en fictie heel erg mooi met elkaar weten te verweven. In het nawoord vertelt de auteur meer over het verhaal, geeft zij haar visie op het verhaal en vertelt ze wat ze heeft ontdekt. Aan alles is te merken dat de auteur niet zomaar wat heeft geschreven, dat ze er veel onderzoek naar heeft gedaan, na heeft gedacht voor ze de tekst schreef. Ze heeft zich heel erg goed weten in te leven in de tijd, in de gevoelens van de personen (je voelt ze tijdens het lezen) en in de diverse gewoonten en gebruiken van diverse plaatsen en geloven.
Jesjoea van Tara Notenbomer mag dan wel een verhaal zijn dat zich in het verre verleden afspeelt, toch is er genoeg dat ook herkenbaar is in deze tijd zoals bijvoorbeeld leugens die worden verteld ten koste van anderen en de onzekerheid bij een opbloeiende liefde. Het verhaal laat hiermee zien dat bepaalde dingen van alle tijden zijn. Evengoed moet je het verhaal in het tijdsbeeld plaatsen zoals bijvoorbeeld hoe men leefde in die tijd. Het verhaal zet je geregeld aan het denken zoals bijvoorbeeld over de rituelen, die niet altijd even leuk zijn, in andere culturen en geloven. Bovendien kan je nog iets leren van het verhaal, het laat de kracht van de natuur in de mens zien. Het is een verhaal over moed en geloof houden in jezelf en dat ook naar buiten toe uitstralen. Het verhaal laat zien hoe sterk liefde en verbondenheid kan zijn, zelfs tot na de dood. Het verhaal laat zien dat hoe turbulent het leven soms ook kan zijn, dat er altijd weer rustige tijden komen.
Kortom; Tara Notenbomer heeft in Jesjoea op een unieke manier het wereldbekende verhaal een eigen draai gegeven, ze laat een kant van het verhaal zien zoals het ook gegaan kan zijn. Hoe de hoofdpersoon het in haar ogen had bedoeld. Door de vlotte en beeldende schrijfwijze van de auteur leest het boek vlot weg.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, heel erg goed gekozen. Je wilt een duik in de zee nemen.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen, want om hem draait het.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot en beeldend.
Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden, vooral tegen het eind kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder zal gaan, hoe het verhaal zal eindigen.
Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is in dit geval niet erg.
Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Meryem, omdat ze haar tijd ver vooruit was en om haar moed en durf.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Die klinken over het algemeen mooi.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik denk het niet.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren zoals bijvoorbeeld het verhaal van Ruth dat me heeft geraakt en het doodvonnis en de kruisiging van Jesjoea. En zo zijn er meer stukjes die me hebben geraakt.
Mooie quote in het boek:
Eer al het leven.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die het wereldberoemde verhaal in een ander licht willen bekijken.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Leesfragment:
Ga naar de website van
Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.
Website van de auteur:
Reacties
Een reactie posten