Nieuwste recensie

Diender In Naam Van De Koning(in) - Ed Jissink

Afbeelding
Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zijn enerverende belevenissen en persoonlijke ontwikkeling als mens onder de politiepet. Waar gaat het boek over?  Politiemensen komen in hun werk doorlopend dilemma’s tegen. Juridische kennis naast eigen moreel kompas helpt om die te benaderen. Dat heeft Ed Jissink bij uiteenlopende dilemma’s in zijn langjarige politieloopbaan op een boeiende en integere wijze gedaan en helder opgeschreven. Een mooi leerboek om te komen tot authentiek(politie)leiderschap.’Joep Pattijn, programmadirecteur Nationale Politie voor Vreemdelingenzaken, Migratiecriminaliteit, Grenzen en Veiligheid. Dat wat hij deed en (bewust) niet deed als agent en leidinggevende bij tt-rellen, treinkapingen, hulpverlening, discriminatie, levensbedreiging, krakersoproer, zingeving, loyaliteitsvragen en veel meer.Ed Jissink beschrijft zijn loopbaan waarin hij niet altijd situaties benaderde zoals verwacht. Als een vis ...

Martin Bormann - Emerson Vermaat


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Hitlers oppermachtige secretaris

Waar gaat het boek over? 
Als Hitlers persoonlijke secretaris genoot Martin Bormann onbe- perkte macht. Door zijn onaangename aanleg en optreden werd hij door velen gehaat. Zowel Hitlers maîtresse Eva Braun als zijn architect Albert Speer verzetten zich tegen Bormanns macht en invloed. Minder bekend is dat Bormann al in 1943 vrede met de Russen wilde sluiten. Dit blijkt uit een door de auteur geciteerd geheim memorandum aan de Amerikaanse president Roosevelt. Dat memorandum was afkomstig van William Donovan, chef van het ‘Office of Strategic Services’ (OSS), de voorloper van de CIA. Bormann registreerde alles wat Hitler in zijn aanwezigheid zei. Toen het over de islam ging, zei Hitler dat hij de islamitische Turken liever had dan de orthodoxe Bulgaren. Bormanns echtgenote Gerda schreef in haar brieven dat zij een groot bewonderaar van Mohammed was. Volgens Albert Speer vond Hitler het jammer dat de Arabieren in de achtste eeuw niet héél Europa hadden veroverd, omdat ‘we hier de verkeerde godsdienst bezitten’. Dat sloeg op het christendom.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Emerson Vermaat studeerde in Leiden en is werkzaam als onderzoeksjournalist. Eerder schreef hij de boeken Himmler en de cultus van de dood (2010) en Anton Mussert en zijn conflict met de SS (2011).

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Sanne Jelier

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388801

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
176

Genre:
Tweede Wereldoorlog

Prijs:
€ 18,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Martin Bormann van Emerson Vermaat weet iedereen die redelijk bekend is met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog wie de man op de foto is. Je hebt dan gelijk ook al een vermoeden waar het boek over zal gaan. De titel en subtitel spreken voor zichzelf.
Martin Bormann van Emerson Vermaat gaat inderdaad over de secretaris van Hitler, Martin Bormann, zoals de titel ook al aangeeft. Je komt meer te weten over wie deze man was, wie zijn ouders waren, naar wie hij vernoemd was, met wie hij getrouwd was, wie zijn maîtresse was, wie zijn kinderen waren en dat is dan nog maar zijn privéleven. Daarnaast lees je hoe hij in zijn jonge jaren in de gevangenis belande en wat dat voor hem betekende, wat dat in zijn geval voor hem opleverde en hoe hij steeds meer macht en bevoegdheden kreeg van Hitler. Het is echt ongelooflijk dat hij in feite beloond werd voor zijn gevangenisstraf. Maar het boek laat ook zien hoe hij mensen tegen elkaar opspeelde en hoe zijn laatste dagen en zijn dood waren en wanneer hij pas echt werd geïdentificeerd. Dit moet je zeker in het tijdsbeeld plaatsen, dat men na de oorlog nog niet zover was met hoe men mensen kon identificeren als jaren later dat men zeker kon zeggen dat hij het was. Ook kom je te weten hoe zijn oudste zoon over hem dacht en wat hem nog helder bijstond van de oorlog. Wat minder bekend is dat Martin Bormann in 1943 al vrede wilde sluiten met Rusland en dat zijn vrouw een groot bewonderaar van Mohammed was. Je leest ook waarom Eva Braun en Albert Speer Martin Bormann niet mochten. Elk hoofdstuk eindigt met bronverwijzingen, waar de auteur de bronnen vandaan heeft. De genoemde boeken wil je dan ook lezen om een nog beter beeld van het een en ander te krijgen. De foto's maken het boek compleet.
Ondanks dat er al veel is geschreven over Martin Bormann en de Tweede Wereldoorlog in zijn algemeen, is Martin Bormann van Emerson Vermaat zeker een goede aanvulling op de boeken die al geschreven zijn over hem. Veel is al algemeen bekend zoals bijvoorbeeld hoe groot zijn macht was en wat hij allemaal op zijn geweten heeft, toch staan er ook feiten in die minder of helemaal niet bekend zijn bij het gros van de mensen zoals bijvoorbeeld dat hij in 1943 al vrede wilde sluiten met de Russen. De auteur geeft in zijn woorden aan waarom het maar goed was dat er toen geen vrede is gesloten met de Russen, wat dat dan voor gevolgen had gehad en je kan hem er alleen maar gelijk in geven, net zoals je hem alleen maar gelijk kan geven als hij hard van leer gaat over wat Himmler tegen zijn masseur zei en ook daar kan je hem alleen maar gelijk in geven. Het blijft schokkend om te lezen hoe de gedachtegang van Hitler, Bormann, Himmler en vele anderen waren ook al weet je dat ze zo dachten en zo deden en wat ze met mensen deden die anders dachten dan zij. Het waren duidelijk niet alleen de joden die ze uit de weg wilden ruimen. Het is mooi dat de auteur het verhaal van de oudste zoon van Bormann erin heeft verwerkt, hoe hij over zijn vaders daden dacht en hoe het hem is vergaan in zijn leven. Je krijgt de kriebels bij een van zijn herinneringen, zeker als je visueel ingesteld bent. Aan alles is te merken dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan naar Martin Bormann. Veel kan je ook in andere boeken vinden, maar toch weet de auteur met nieuwe feiten te komen en geeft hij hier en daar zijn eigen ongezouten mening. Het is alleen jammer dat je geen beeld krijgt van hoe hij als kind was.
Kortom; Martin Bormann van Emerson Vermaat is een interessant boek waarin je nog meer komt te weten over Martin Bormann dan je al wist over hem en waarbij je je weer ergert aan zijn gedachtegoed, zijn daden en hoe hij mensen tegen elkaar uitspeelde. Het is dan ook indrukwekkend om te lezen hoe zijn oudste zoon een totaal andere weg insloeg dan hij had gedaan.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Ik krijg de rillingen van de man op de foto en dat is niet positief bedoeld, maar de cover past wel bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, je weet meteen over wie het boek gaat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is op een informatieve manier geschreven, maar het boek leest evengoed vlot weg.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek wist mijn aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker, het hele verhaal heeft me geraakt. Ondanks dat ik redelijk goed weet wat er indertijd is gebeurd, blijft het schokkend om te lezen hoe types als Hitler, Bormann en Himmler dachten en wat ze allemaal op hun geweten hebben. Je hoopt dat dat nooit meer zal gebeuren.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Emerson Vermaat

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg