De Meester Van Het Leven - Peter Knapen



Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Op een zonovergoten meidag in 1992 wordt in het Belgische dorpje Belsele de wereldvermaarde DNA-onderzoeker Renaat Plageens ten grave gedragen. Tijdens een mysterieuze viering nemen zijn dierbaren, zijn vrienden en zijn kennissen afscheid van hem. Renaats leven lijkt voorbij te zijn, maar een ongelofelijk geheim begint zich te ontvouwen. De meester van het leven reconstrueert op een magistrale wijze het levensverhaal van deze getalenteerde weesjongen. In een meeslepende carrousel van ogenschijnlijk dagelijkse gebeurtenissen zien we Renaat verwoed speuren naar zijn oorsprong, en naar goedheid, schoonheid en waarheid. In een mum van tijd wordt de lezer zijn metgezel op een fenomenale reis door de tijd. Tijdens zijn odyssee ontmoet Renaat vele mensen. Hij ervaart vreugde en verdriet, schippert tussen hoop en wanhoop, en reikhalst vurig naar liefde en licht. Maar wie is zijn meester van het leven? De meester van het leven is een verrassende psychologische, filosofische en spirituele compositie die de hedendaagse mens haarfijn doet stilstaan bij zijn oorsprong en bij de unieke bestemming in zijn bestaan. Het is een aangrijpend verhaal over de innerlijke strijd tussen leugen en waarheid, tussen goed en kwaad, en tussen leven en dood. De vele existentiële dimensies en de kern van de zinzoekende mens worden er op een briljante wijze in belicht. De meester van het leven leest als een tijdloze levensgids voor wie het leven authentiek wil leven.
 
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Peter Knapen (Sint-Niklaas, 1961) was een kwart eeuw docent psychologie, opvoedkunde en onderwijskunde in onder andere de Karel de Grote-Hogeschool. Daarna specialiseerde hij zich als onderwijsadviseur in de persoonlijke coaching en team-coaching van leraren, directies en pedagogisch begeleiders. Het voorbije decennium raakte hij gepassioneerd door leiderschapsontwikkeling. In 2016 publiceerde hij over ‘Leiderschap, spiritualiteit en professionele integriteit’ aan de KU Leuven. In De meester van het leven deelt hij voor het eerst zijn fascinatie voor de innerlijke wereld van de mens, en voor de inspiratie die ons vanuit de psychologie, filosofie en spiritualiteit wordt geschonken.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
1e druk

EAN:
9789463652926

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
652

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 26,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De meester van het leven van Peter Knapen wil je weten wie de jongen op de cover is. Het mooie van de cover is, is dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. Daarnaast kan je alles wat je op de cover ziet terug vinden in het verhaal. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten of de jongen op de cover later de meester van het leven zal zijn of dat er iemand anders mee wordt bedoeld.
De meester van het leven van Peter Knapen is op een bijzondere manier geschreven. Waarbij men meestal het levensverhaal van iemand vertelt vanaf de geboorte, en soms voor zijn geboorte, heeft de auteur in dit boek ervoor gekozen om het totaal anders te doen en te beginnen bij de begrafenis van de hoofdpersoon en zo terug in zijn leven te gaan naar voordat hij geboren werd. Je merkt tijdens het lezen dat je soms even moet omschakelen, dat bepaalde personen die in de toekomst in het leven van de hoofdpersoon spelen, zoals bijvoorbeeld zijn beste vriend, in de jonge jaren van de hoofdpersoon nog niet in beeld zijn. Het is voor te stellen dat er lezers zijn die geneigd zijn om met het laatste hoofdstuk te beginnen en zo door te gaan naar het begin van het boek, maar het is aan te raden om dat niet te doen, omdat je tijdens het lezen langzaamaan ontdekt hoe het werkelijk zit met de hoofdpersoon, wie zijn ouders waren en waarom hij in een weeshuis is opgegroeid. 
De auteur heeft het verhaal goed weten op te bouwen door af en toe een tipje van de sluier op te lichten in de levensgebeurtenissen van de hoofdpersoon. Op een gegeven moment krijg je een vermoeden wie de vader en wie de moeder zijn, maar dan blijkt de vader toch iemand anders te zijn, iemand waarvan je het niet verwacht had. Toch, als je het eenmaal weet, vallen de puzzelstukjes in elkaar en kon je al eerder een vermoeden hebben, alleen dringt het tijdens het lezen niet door. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen.
De meester van het leven van Peter Knapen laat zien dat een mens veel mee kan maken in zijn leven. Dat een mens veel mensen op zijn levenspad tegenkomt. Dat achter ieder persoon een verhaal schuil gaat die niet altijd even vrolijk is. Het verhaal laat zien hoe het leven van een weeskind door kan blijven spelen in zijn latere leven, maar het verhaal laat ook zien hoe waardevol een vriendschap kan zijn, ongeacht het leeftijdsverschil en afkomst, wat je van een ander kan leren. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de diverse personen, je voelt de gevoelens van de diverse personen zoals de liefde van de hoofdpersoon voor zijn vrouw. 
Het verhaal zet je soms aan het denken zoals bijvoorbeeld over overconsumptie. Sommige stukken zijn filosofisch zoals bijvoorbeeld over de vraag hoe we aan onze gedachtes komen. Sommige stukjes kunnen (deels) herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld een leraar die op een fijne manier les gaf. Ook kan het zijn dat sommige nieuwsberichten bekend voorkomen omdat je het hebt meegemaakt of ervan hebt gehoord zoals bijvoorbeeld over de ramp in Tsjernobyl. Het is een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen zoals bijvoorbeeld dat je vroeger overal mocht roken. Het is een verhaal over onder andere vertrouwen houden in de mensen, hoop houden op betere tijden, overleven en leren van bepaalde personen in het leven. Het is een verhaal waar je diverse levenslessen van kan leren.
De meester van het leven van Peter Knapen is op een beeldende en vlotte manier geschreven waardoor je het gevoel hebt, dat je het verhaal zelf meebeleeft. Sommige stukjes zijn haast poëtisch geschreven zoals bijvoorbeeld: Zijn ogen schaatsten over de steile toren en wipte in de blauwe lucht. Soms is het duidelijk te merken dat de auteur een Vlaming is door een paar Vlaamse woorden die in het verhaal verwerkt zijn zoals 'zotskap', maar dat is niet storend, je hebt al snel door wat er bedoeld wordt. Daarnaast worden er soms metaforen gebruikt zoals bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan een ziekenhuis. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden, want er zitten divers emotionele momenten in zoals bijvoorbeeld tijdens de begrafenis.
Kortom: De meester van het leven van Peter Knapen is een indrukwekkend en aangrijpend verhaal van een man die geregeld stil stond bij het leven, met anderen bleef filosoferen over vele onderwerpen, wat al begon op jonge leeftijd. Maar de belangrijkste vraag van zijn verhaal is of zijn diepste geheim ooit onthuld wordt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Het is mooi dat de cover via de zijkant doorloopt op de achterkant.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want die speelt een belangrijke rol in dit verhaal.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend, soms poëtisch en soms filosofisch.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij men in dit boek begint bij de begrafenis van de hoofdpersoon en zo terug gaat naar tot voor zijn geboorte.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Meester Romain, omdat hij zijn leerlingen in hun waarde liet en hen stimuleerde om zelf te denken en dingen te doen. Je gunt ieder kind zo'n leraar.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Vanaf 1974 is me dat goed afgegaan en in de jaren daarvoor had ik over het algemeen ook wel kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het verhaal van de hoofdpersoon heeft me geraakt, maar ook de uiteindelijke achtergrond van mama Mia heeft me geraakt, ook al keur ik niet alles goed van haar. En zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'Respect is een belangrijke waarde in het leven.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van diepgaande verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg