Doorgaan naar hoofdcontent

Quote van de Week

De Meester Van Het Leven - Peter KnapenVan Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Op een zonovergoten meidag in 1992 wordt in het Belgische dorpje Belsele de wereldvermaarde DNA-onderzoeker Renaat Plageens ten grave gedragen. Tijdens een mysterieuze viering nemen zijn dierbaren, zijn vrienden en zijn kennissen afscheid van hem. Renaats leven lijkt voorbij te zijn, maar een ongelofelijk geheim begint zich te ontvouwen. De meester van het leven reconstrueert op een magistrale wijze het levensverhaal van deze getalenteerde weesjongen. In een meeslepende carrousel van ogenschijnlijk dagelijkse gebeurtenissen zien we Renaat verwoed speuren naar zijn oorsprong, en naar goedheid, schoonheid en waarheid. In een mum van tijd wordt de lezer zijn metgezel op een fenomenale reis door de tijd. Tijdens zijn odyssee ontmoet Renaat vele mensen. Hij ervaart vreugde en verdriet, schippert tussen hoop en wanhoop, en reikhalst vurig naar liefde en licht. Maar wie is zijn meester van het leven? De meester van het leven is een verrassende psychologische, filosofische en spirituele compositie die de hedendaagse mens haarfijn doet stilstaan bij zijn oorsprong en bij de unieke bestemming in zijn bestaan. Het is een aangrijpend verhaal over de innerlijke strijd tussen leugen en waarheid, tussen goed en kwaad, en tussen leven en dood. De vele existentiële dimensies en de kern van de zinzoekende mens worden er op een briljante wijze in belicht. De meester van het leven leest als een tijdloze levensgids voor wie het leven authentiek wil leven.
 
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Peter Knapen (Sint-Niklaas, 1961) was een kwart eeuw docent psychologie, opvoedkunde en onderwijskunde in onder andere de Karel de Grote-Hogeschool. Daarna specialiseerde hij zich als onderwijsadviseur in de persoonlijke coaching en team-coaching van leraren, directies en pedagogisch begeleiders. Het voorbije decennium raakte hij gepassioneerd door leiderschapsontwikkeling. In 2016 publiceerde hij over ‘Leiderschap, spiritualiteit en professionele integriteit’ aan de KU Leuven. In De meester van het leven deelt hij voor het eerst zijn fascinatie voor de innerlijke wereld van de mens, en voor de inspiratie die ons vanuit de psychologie, filosofie en spiritualiteit wordt geschonken.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
1e druk

EAN:
9789463652926

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
652

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 26,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De meester van het leven van Peter Knapen wil je weten wie de jongen op de cover is. Het mooie van de cover is, is dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. Daarnaast kan je alles wat je op de cover ziet terug vinden in het verhaal. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten of de jongen op de cover later de meester van het leven zal zijn of dat er iemand anders mee wordt bedoeld.
De meester van het leven van Peter Knapen is op een bijzondere manier geschreven. Waarbij men meestal het levensverhaal van iemand vertelt vanaf de geboorte, en soms voor zijn geboorte, heeft de auteur in dit boek ervoor gekozen om het totaal anders te doen en te beginnen bij de begrafenis van de hoofdpersoon en zo terug in zijn leven te gaan naar voordat hij geboren werd. Je merkt tijdens het lezen dat je soms even moet omschakelen, dat bepaalde personen die in de toekomst in het leven van de hoofdpersoon spelen, zoals bijvoorbeeld zijn beste vriend, in de jonge jaren van de hoofdpersoon nog niet in beeld zijn. Het is voor te stellen dat er lezers zijn die geneigd zijn om met het laatste hoofdstuk te beginnen en zo door te gaan naar het begin van het boek, maar het is aan te raden om dat niet te doen, omdat je tijdens het lezen langzaamaan ontdekt hoe het werkelijk zit met de hoofdpersoon, wie zijn ouders waren en waarom hij in een weeshuis is opgegroeid. 
De auteur heeft het verhaal goed weten op te bouwen door af en toe een tipje van de sluier op te lichten in de levensgebeurtenissen van de hoofdpersoon. Op een gegeven moment krijg je een vermoeden wie de vader en wie de moeder zijn, maar dan blijkt de vader toch iemand anders te zijn, iemand waarvan je het niet verwacht had. Toch, als je het eenmaal weet, vallen de puzzelstukjes in elkaar en kon je al eerder een vermoeden hebben, alleen dringt het tijdens het lezen niet door. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen.
De meester van het leven van Peter Knapen laat zien dat een mens veel mee kan maken in zijn leven. Dat een mens veel mensen op zijn levenspad tegenkomt. Dat achter ieder persoon een verhaal schuil gaat die niet altijd even vrolijk is. Het verhaal laat zien hoe het leven van een weeskind door kan blijven spelen in zijn latere leven, maar het verhaal laat ook zien hoe waardevol een vriendschap kan zijn, ongeacht het leeftijdsverschil en afkomst, wat je van een ander kan leren. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de diverse personen, je voelt de gevoelens van de diverse personen zoals de liefde van de hoofdpersoon voor zijn vrouw. 
Het verhaal zet je soms aan het denken zoals bijvoorbeeld over overconsumptie. Sommige stukken zijn filosofisch zoals bijvoorbeeld over de vraag hoe we aan onze gedachtes komen. Sommige stukjes kunnen (deels) herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld een leraar die op een fijne manier les gaf. Ook kan het zijn dat sommige nieuwsberichten bekend voorkomen omdat je het hebt meegemaakt of ervan hebt gehoord zoals bijvoorbeeld over de ramp in Tsjernobyl. Het is een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen zoals bijvoorbeeld dat je vroeger overal mocht roken. Het is een verhaal over onder andere vertrouwen houden in de mensen, hoop houden op betere tijden, overleven en leren van bepaalde personen in het leven. Het is een verhaal waar je diverse levenslessen van kan leren.
De meester van het leven van Peter Knapen is op een beeldende en vlotte manier geschreven waardoor je het gevoel hebt, dat je het verhaal zelf meebeleeft. Sommige stukjes zijn haast poëtisch geschreven zoals bijvoorbeeld: Zijn ogen schaatsten over de steile toren en wipte in de blauwe lucht. Soms is het duidelijk te merken dat de auteur een Vlaming is door een paar Vlaamse woorden die in het verhaal verwerkt zijn zoals 'zotskap', maar dat is niet storend, je hebt al snel door wat er bedoeld wordt. Daarnaast worden er soms metaforen gebruikt zoals bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan een ziekenhuis. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden, want er zitten divers emotionele momenten in zoals bijvoorbeeld tijdens de begrafenis.
Kortom: De meester van het leven van Peter Knapen is een indrukwekkend en aangrijpend verhaal van een man die geregeld stil stond bij het leven, met anderen bleef filosoferen over vele onderwerpen, wat al begon op jonge leeftijd. Maar de belangrijkste vraag van zijn verhaal is of zijn diepste geheim ooit onthuld wordt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Het is mooi dat de cover via de zijkant doorloopt op de achterkant.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want die speelt een belangrijke rol in dit verhaal.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend, soms poëtisch en soms filosofisch.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij men in dit boek begint bij de begrafenis van de hoofdpersoon en zo terug gaat naar tot voor zijn geboorte.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Meester Romain, omdat hij zijn leerlingen in hun waarde liet en hen stimuleerde om zelf te denken en dingen te doen. Je gunt ieder kind zo'n leraar.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Vanaf 1974 is me dat goed afgegaan en in de jaren daarvoor had ik over het algemeen ook wel kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het verhaal van de hoofdpersoon heeft me geraakt, maar ook de uiteindelijke achtergrond van mama Mia heeft me geraakt, ook al keur ik niet alles goed van haar. En zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'Respect is een belangrijke waarde in het leven.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van diepgaande verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:Koop het boek bij bol.com

Reacties

De populairste berichten van de afgelopen week

Thuisland - Rita Knijff-Pot

Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Voor en na de Tweede Wereldoorlog kwam de emigratie van tallozen naar overzeese continenten op gang. Het leek de oplossing voor allerlei problemen: het vooroorlogse politieke klimaat, de naoorlogse economie en bevolkingsgroei, veranderde familieomstandigheden. Emigreren in die tijd was meer dan je leven voortzetten in een ander land. Het was een definitief afscheid van alles wat vertrouwd was en moeite doen om het nieuwe zo snel mogelijk te omarmen. Leeuwarden: In de nacht van 5 februari 1938 beviel Dieuwke van haar eerste kind, een zoon. Ze overpeinsde dat hij voor haar het grote geluk betekende en dat ze door hem voorgoed verbonden was met de man waarmee ze trouwde. Ze miste een moeder, haar moeder die in het kraambed was gestorven bij haar geboorte. Een Duitse verloskundige nam die rol over en was zes jaar later ook bij de geboorte van haar tweede kind, een dochter.

Na De Val - Gert-Jan Van Den Bemd

Van Gert-Jan van den Bemd mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel: De waarheid. Ik weet niet of daar na zesentwintig jaar leugens nog veel van over is. Waar gaat het boek over?  “Vier dagen na de crematie belde ik Max. Hij vroeg of hij me nog moest komen helpen, alsof hij om de hoek woonde. Ik aarzelde voordat ik ‘Nee, ik red het wel’ antwoordde. Daarin, in die paar seconden stilte en vooral in dat ‘red’, lag net genoeg verwijt, ook al pikte hij dat waarschijnlijk niet op. Ik heb alles alleen moeten regelen. De kaarten, de advertentie, de bloemen, de crematie. Dat hij daarvoor niet terug is gekomen was geen verrassing. En toen dat gedeelte achter de rug was, liet hij ook de rest aan mij over.” Als de vader van Sofie Nauta volkomen onverwacht overlijdt, staat ze voor de opdracht twee huizen leeg te maken: dat waarin ze samen met haar vader en oudere broer Max haar jeugd doorbracht, en het appartement waarin haar vader de laatste jaren van zijn l

Harmen - Henk Van Holland

Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Een succesvol ondernemer komt te overlijden. Moord? Zelfmoord? Een ongeluk? Zijn zoon Harmen verdenkt direct zijn vaders broer. Een verdenking die enkel is gebaseerd op een sinistere droom en een intense afkeer van zijn oom. Bij Harmens pogingen meer helderheid te krijgen komt een beerput aan onwelriekende feiten naar boven: overspel, verraad, fraude, zwart geld, seksuele aberraties, bedrog, rancune. Er is nauwelijks iemand in dit boek te vinden die met schone handen de laatste bladzijde haalt. Zijn er dan geen morele waarden die grenzen stellen aan dit gedrag? Jawel, maar de inhoud daarvan is flexibel en de bruikbaarheid hangt nogal af van het voordeel dat er mee te behalen valt.  Bron:  bol.com . Over de auteur: Na jaren in opdracht zeer uiteenlopende teksten voor zeer diverse opdrachtgevers te hebben geschreven werd het voor Henk van Holland de hoogste tijd voor

Quote van de Week

Máxima Zorreguieta - Marcia Luyten

  Ik mocht dit boek recenseren voor mijn pagina op Lees Magazine van bol.com. Je kan mijn recensie dan ook daar vinden. Koop het boek bij bol.com

Twee Weken Weg - R.C. Sherriff

Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Oorspronkelijke titel: The Fortnight in September Oorspronkelijke uitgever: Victor Gollancz Waar gaat het boek over?  Engelse klassieker uit de jaren dertig over de jaarlijks terugkerende vakantie aan zee van een doorsnee gezin uit een Londense voorstad. ‘Twee weken weg’ van R.C. Sherriff is een gelukzalige herontdekking uit de jaren dertig over de jaarlijkse vakantie aan zee van een doorsnee Engels gezin – met haar alledaagse routines, gekoesterde rituelen en warme herkenbaarheid. Al twintig jaar reist het gezin Stevens begin september vanuit hun Londense voorstad naar dezelfde vakantiebestemming: Bognor Regis, een badplaats ten zuidwesten van Londen. De dagen versmelten, de gedachte aan het einde van de vakantie wordt resoluut verdrongen. De kinderen knopen kortstondige vriendschappen aan, de oudste dochter beleeft haar eerste zomerliefde. Ondertussen probeert de vader zich op te lad

Uit De Schaduw Van De Meester - P. Licht

Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Onder Leidse professoren of hoe René Diekstra van het toneel verdween Waar gaat het boek over?  De Leidse universiteit raakt in rep en roer als een anonieme tip leidt tot een serie beschuldigingen aan het adres van professor René Diekstra. Zijn dagen lijken geteld, maar de onderzoekscommissie vindt geen hard bewijs van plagiaat. Precies op dat moment construeert zijn leerling Aat Hemelrijk in het geheim een nieuwe beschuldiging. Als zijn opzet dreigt te mislukken, doet hij een ultieme zet. Uit de schaduw van de meester neemt u mee achter de schermen van de affaire-Diekstra, die een maandenlange mediastorm veroorzaakte. De gevolgen waren zo heftig dat de rector magnificus van de Universiteit Leiden verklaarde dat zo’n schandaal de komende 150 jaar niet meer zal voorkomen. Bron:  bol.com . Over de auteur: Auteur P. Licht is synoniem voor een bekende Nederlander die jarenlang diepgrave

Drie Volle Manen - Marjolein Degenaar

Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Tijdens een lezing ontmoet gebarentaaldeskundige Sophie Stevens de man van haar dromen: Denis van Liem, een hoogleraar die net het bejubelde eerste deel van zijn geschiedenis van de Arabische astronomie heeft gepubliceerd en een spectaculaire historische ontdekking op het spoor is. Hij heeft namelijk een dertiende-eeuws Arabisch manuscript gevonden waarin een heliocentrisch wereldbeeld uiteengezet wordt, eeuwen vóór Copernicus. Als ze hem na afloop van zijn praatje enkele slimme vragen stelt, blijkt ook bij hem de vonk over te slaan. Er ontspint zich een idylle die niet helemaal over rozen gaat, want Denis blijkt getrouwd te zijn en geen driehoeksrelatie te willen aangaan. Hij blijft Sophies hoop echter voeden door te laten weten dat hij haar mist, een schuldig verlangen heeft en niet doet wat hij het liefst zou willen doen. Sophie blijft tegen beter weten in hoop houd

Quote van de Week

Bron: Fearless Motivation

De Schemermoorden - Neletta Van Heuven

Van Neletta van Heuven mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Na haar succesvolle debuut De doveman (2019), waarin Neletta van Heuven God op het matje roept om zich te verantwoorden, komt zij sterk terug met een reeks misdaadverhalen, waarbij de crux niet is wie deed het, maar waarom en hoe werd het gedaan? Door voor deze invalshoek te kiezen, kon zij zich in haar verhalen meer richten op het karakter van de personages en de manier waarop zij zich gedragen. Daarmee laat zij en passant zien dat de scheidingslijn tussen 'de misdadiger' en 'de gewone man of vrouw' dun is, zo niet denkbeeldig. Door dit inzicht verhoogt zij bij de lezer de empathie voor haar personages en volgt de lezer geboeid hun avonturen. Bron:  bol.com . Over de auteur: Netletta van Heuven studeerde cum laude af in de theologie en filosofie. Ze volgde post-docteraal de opleiding tot psycholoog. Bron:  bol.com . Jaar van verschijnen: 2020 D