Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Dwaalspoor - Marica Van Der Meer


Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een vrouw op haar fiets alleen de wereld rond

Waar gaat het boek over? 
Wat doe je als je vijftig wordt? Avonturier en schrijfster Marica van der Meer besluit vanaf haar buitenshuis gevierde verjaardagsfeest de verkeerde kant om naar huis te fietsen. De wereld is rond en als je maar lang genoeg de verkeerde kant op fietst, kom je ook weer thuis. Vanuit een wereld van overvloed gaat ze volledig terug naar de basis, door alles wat ze nodig heeft in vijf tassen aan haar fiets te hangen. In de haven van Antwerpen neemt ze een cargoschip naar Zuid-Amerika. Met zeventien dagen vertraging belandt het schip uiteindelijk in Montevideo in Uruguay. Op de fietst gaat ze richting de Boliviaanse hoogvlakte in het Andesgebergte, waar Chepe op haar pad komt, een fietser uit El Salvador. Ze fietsen een aantal weken samen op en dit zorgt voor hilarische cultuurverschillen. Volgens Chepe reizen sommige fietsers met een creditcard en andere met dromen. In Guyana zit het regenseizoen haar in de weg en de enige hoofdweg door het land is een ware blubberbende. Ze loopt tot haar enkels in de modder, maar ploetert vrolijk verder. Vanuit Paramaribo in Suriname gaat ze liften met zeilboten om het Caribisch gebied door te komen met haar fiets. Bijna ieder eiland is een ander land en het blijkt nog niet zo gemakkelijk om legaal van eiland naar eiland te reizen. Bovendien kennen zeilers geen tijd, waardoor haar geduld enorm op de proef wordt gesteld. In Cuba wordt ze geconfronteerd met de armoede die de handelsboycot van Amerika met zich meebrengt. Het voelt daarom ook niet zo goed om vervolgens door Amerika te gaan fietsen, maar het Amerikaanse volk is zo anders dan hun leider. Terwijl er maar geen einde komt aan de immense staat Texas, hoort ze voor het eerst iets over een virus in China. Hoe loopt dit af?

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Marica van der Meer

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789038927855

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
432

Genre:
Fietsen

Verfilmd?
Het boek is voor zover bekend nog niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 24,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Dwaalspoor van Marica van der Meer krijg je al een vermoeden van wat voor soort boek je gaat lezen. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. Nog voor je aan het boek bent begonnen krijg je al meteen bij het lezen van de subtitel bewondering voor de auteur dat ze alleen de wereld over durft te fietsen. Alleen fietsen in haar eigen woonplaats en provincie is tot daar aan toe, maar de wereld rond is toch een ander verhaal. De meeste vrouwen zullen alleen al denken aan de gevaren en de creepy figuren die ze onderweg kunnen tegen komen. Als ze al alleen de wereld rond gaan fietsen dan zullen ze dat georganiseerd doen. De auteur daarentegen heeft dat niet gedaan, ze heeft maar zelden een overnachting vast gelegd, ze fietst over het algemeen op de bonnefooi van bestemming naar bestemming. Moet ze onderweg over het water dan gaat ze loopt ze langs de boten en schepen en vraagt of ze een stukje mee mag varen. Je krijgt daar als lezer alleen maar bewondering voor, je neemt je petje voor haar af, ook al zal zij dat anders zien, is het voor haar de normaalste zaak van de wereld dat ze alleen de wereld rond fietst. Toch is het maar de vraag of het haar gaat lukken omdat ze op een gegeven moment tijdens haar rondreis krijgt te horen van de pandemie die de wereld beheerst. De vraag is of ze haar doelen kan halen of dat ze haar reis onverhoopt moet afbreken.
Marica van der Meer beschrijft in Dwaalspoor op een boeiende manier over haar fietsreis rond de wereld. Door haar boeiende en beeldende schrijfwijze heb je het gevoel dat je met haar mee fietst. Alles wat zij beschrijft zie je zo voor je en je voelt soms de elementen zoals de kou en hitte. Zij laat zien dat haar fietstocht niet altijd even leuk is, dat ze ook haar momenten heeft dat het even niet lekker gaat, zeker niet op de momenten dat ze te maken krijgt met slechte wegen. Zij is daar open en eerlijk in. Maar die momenten steken in het niet bij de vrolijke momenten, bij de trotse momenten als ze een bepaald stukje heeft gehaald. Tijdens haar fietstocht ontmoet ze vele mensen, veel mensen die haar ook helpen. De auteur laat met haar verhaal zien dat er genoeg mensen op de wereld zijn die het beste met anderen voorhebben, behulpzaam zijn als het moet. Soms krijgt ze voor korte of langere tijd gezelschap van iemand die mee fietst zoals bijvoorbeeld Chepe uit El Salvador waarbij het soms duidelijk wordt dat er cultuurverschillen zijn zoals bijvoorbeeld het ontbijt, maar daar gaan ze op een humoristische manier mee om. Evengoed is zij geregeld ook kritisch over wat haar opvalt onderweg zoals bijvoorbeeld een strand langs een snelweg. Soms zet ze je aan het denken zoals over het eten van vlees. Ze vertelt niet alleen over haar ervaringen op de fiets en met de mensen, maar vertelt ook geregeld wat over de achtergrond van diverse personen en plaatsen zoals bijvoorbeeld over wie Gaucho Gil was. Zij komt met feiten zoals bijvoorbeeld dat in bepaalde continenten het koloniale tijdperk nog niet voorbij is. Het is schokkend om te lezen dat dat vandaag de dag nog steeds bestaat. Het is mooi dat ze aan het eind vertelt hoe het met bepaalde personen die in het boek voor komen gaat op het moment dat ze haar verhaal schreef. 
Kortom; Dwaalspoor van Marica van der Meer is een indrukwekkend reisverhaal van een vrouw die in haar eentje de wereld rond probeerde te fietsen. Je hebt tijdens het lezen het gevoel dat je met haar mee fietst, dat je het zelf mee beleefd. De vele foto's, waarvan er naast de vele zwart-wit foto's ook een fotokatern in kleur is, maken het boek compleet waardoor je een nog beter beeld krijgt van haar fietstocht en een aantal mensen die ze heeft ontmoet. Je kan na het lezen van dit boek alleen maar respect hebben voor de auteur dat ze alleen de wereld rond durft te fietsen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, je wordt alleen al door de titel nieuwsgierig naar het verhaal.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een boeiende en vlotte manier geschreven waardoor het boek redelijk vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal zoals de auteur het heeft beleefd, heeft ervaren.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is mij goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren zoals bijvoorbeeld over de ziekenzorg in Amerika en sommige regeringen die hun mensen niet tegemoet komen zoals bijvoorbeeld het bouwen van betere wegen van A naar B en zo zijn er meer momenten die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Wat is de wereld toch mooi, als je vertrouwen kunt hebben in de mensheid.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van fietstocht verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren. 

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
MARICA VAN DER MEER

Website van de uitgever:
















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg