Helsinki - Nathalie Pagie


Van BOEKERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De stad wordt geteisterd door een seriemoordenaar. Wie weet het tij te keren?

Waar gaat het boek over? 

Elk jaar in oktober gebeurt het opnieuw. Als de dagen korter worden en de inwoners de warme veiligheid van hun huizen opzoeken, wordt ergens in de stad een lichaam gevonden – vermoord en gruwelijk verminkt. Politie en justitie houden de zaak stil, zij vrezen imagoschade voor Helsinki, juist nu steeds meer toeristen de weg naar de Finse hoofdstad weten te vinden.

Rechercheur Talinn Ilves mijdt de stad sinds haar tweelingzus Reval er jaren geleden is verdwenen. Maar waar ze ook heen gaat, het verlies van Reval volgt haar overal. Na acht jaar besluit Talinn terug te keren en een laatste poging te wagen om uit te vinden wat er met haar zusje is gebeurd. Haar timing had niet slechter kunnen zijn. Want als de nachten langer worden en de herfstkou in je botten kruipt, betekent dat maar één ding: het is bijna oktober.

Bron: bol.com

Over de auteur: 
Nathalie Pagie (1974) debuteerde in 2013. Inmiddels heeft ze vele bestsellers op haar naam staan, waaronder de winterthrillers IJsengel en Noordkaap en de succesvolle Tara en Diego-serie. Ook is ze tweevoudig winnaar van de ThrillZone Award voor beste Nederlandse thriller.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
bij Barbara

Binnenwerk:
Mat-Zet bv, Huizen

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789022589236

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
368

Genre:
Literaire thriller

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 15,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Helsinki van Nathalie Pagie weet je meteen waar het boek zich afspeelt. Je bent heel benieuwd wat voor rol de stad in het boek heeft. De titel spreekt voor zichzelf. De subtitel maakt nieuwsgierig, je wilt er meteen in beginnen.
Helsinki van Nathalie Pagie gaat over een vrouw wiens tweelingzusje jaren eerder is vermist en nooit is gevonden. De hoofdpersoon gaat naar de stad waar haar zus verdween en probeert erachter te komen wat er die dag is gebeurd en waar haar zusje is. Ondertussen is er weer een lugubere moord gepleegd. Iets wat elk jaar in dezelfde maand voor komt. De vraag is wat erachter zit en wie die moorden op zijn geweten heeft. Helaas kunnen ze bij de politie niet zo grondig onderzoek doen als ze eigenlijk zouden willen omdat de burgemeester liever niet heeft dat Helsinki een slechte naam krijgt in de media en wat dat dan voor gevolgen zou kunnen hebben. Het is dan ook maar de vraag of de dader ooit gepakt wordt. Je vraagt je onbewust af in hoeverre dat in het echt speelt in de wereld.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het verhaal van Helsinki van Nathalie Pagie. Zo te verder je komt, zo te meer moeite je hebt om te stoppen om wat voor reden dan ook. Vooral tegen het eind kan je niet meer stoppen met lezen en wil je alleen maar doorlezen omdat je wilt weten of ze dader te pakken krijgen en wat precies zijn motieven zijn waarom hij elk jaar in dezelfde maand een lugubere moord pleegt. De auteur heeft de spanning goed weten op te bouwen waardoor je langzaamaan steeds meer in spanning komt te zitten of en hoe de dader te pakken wordt genomen. Op een gegeven moment krijg je diverse vermoedens, maar die worden al snel weer teniet gedaan omdat het om iemand anders blijkt te gaan. Soms heb je het gevoel dat het verhaal ietwat ongeloofwaardig overkomt omdat een nieuweling niet echt aan het werk wordt gezet, maar later wordt dat weer ontkracht. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen en een verrassend plot die je doet schrikken. Het verhaal leest vlot weg door de beeldende en vlotte schrijfwijze van de auteur. Daarnaast zijn de hoofdstukken niet al te lang zodat je bijvoorbeeld in een pauze een hoofdstuk kan lezen. Door de beschrijvingen van de diverse lugubere moorden is het zeker geen boek dat je onder het eten leest of voor het slapen gaan.
Helsinki van Nathalie Pagie is een hedendaags verhaal waarin sommige mensen zich bijvoorbeeld deels kunnen herkennen in een van de agenten en diens kind omdat ze zelf in zo'n situatie zitten of hebben gezeten. De auteur heeft zich er heel erg goed in weten te leven, ook in de andere personages heeft ze zich heel erg goed weten in te leven, ze heeft hun gevoelens en hun levensverhalen goed weten te beschrijven. Ze laat ook zien dat er achter een houding van mensen vaak meer schuil gaat dan men op het eerste gezicht denkt. Ook in de situaties en de omgeving heeft de auteur zich goed weten in te leven waardoor het verhaal van begin tot eind geloofwaardig overkomt. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat het allemaal echt is gebeurd. Geregeld vraag je je af wat jij gedaan zou hebben in de plaats van diverse personen.
Kortom; Helsinki van Nathalie Pagie is een spannende thriller met vele verrassende wendingen en een verrassend plot die je niet ziet aankomen. Ze heeft het verhaal zo geschreven dat je gelooft dat het hele verhaal echt is gebeurd. Stiekem hoop je dat dit het eerste deel is met rechercheur Talinn en haar kleurrijke collega's. 

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want in die stad speelt het verhaal zich af.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt. Ook de spanning is heel erg goed opgebouwd, vooral tegen het eind van het verhaal.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder zal gaan, hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Kristina, omdat ze zichzelf is, als ze je mag goed voor je is en soms een pitbull kan zijn als het erop aankomt, ook al is dat niet altijd even verstandig. 

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze een paar keer zoals bijvoorbeeld het lot van de tweelingzus van de auteur heeft me geraakt, maar ook de verhalen van een arts, van Katrina en van Arvo hebben me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben. Geregeld vroeg ik me af wat ik in hun plaats gedaan zou hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van spannende thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Dit boek is tweevoudig winnaar van de ThrillZone Award voor beste Nederlandstalige thriller.

Leesfragment:
Ga naar de website van BOEKERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Nathalie Pagie

Website van de uitgever:














Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg