Strafkind - Wieke Hart & Maria Genova




Schokkend

Strafkind van Wieke Hart en Maria Genova is een schokkend en aangrijpend verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten.

Twee delen

Strafkind van Wieke Hart en Maria Genova is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel is fictief, maar gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het eerste deel vertelt het verhaal van Erin die op een dag in de gevangenis belandt. In de gevangenis heeft ze het niet makkelijk en daarnaast wordt ze dagelijks ook nog eens teruggeworpen in de tijd. In de tijd dat ze in een opvanghuis zat bij de nonnen. Hoewel je zou verwachten dat nonnen aardige en lieve vrouwen zijn, blijkt dat in de opvanghuizen waar Erin heeft gewoond allerminst het geval. Ze moest gedwongen werk doen en werd om het minste of geringste met harde hand gestraft. En er gebeurde meer in de opvanghuizen dat het daglicht niet kon verdragen. Ondertussen worstelt een psycholoog in de gevangenis met zijn eigen privéproblemen.
In het tweede deel vertellen een aantal vrouwen over hun tijd in de opvanghuizen, hoe zij het hebben ervaren, waarom ze daar zaten, wat ze daar moesten doen, hoe het verder in de kloosters ging en wat betekende voor hun verdere leven. Het zijn schokkende antwoorden op de vragen die door een van de auteurs zijn gesteld.

Goed dat ze hun verhaal hebben verteld

Het eerste deel van Strafkind van Wieke Hart en Maria Genova is heel goed opgebouwd. Je kan merken dat de auteur van het eerste deel veel onderzoek heeft gedaan. Ze heeft feit en fictie heel goed met elkaar verweven waardoor je gelooft dat Erin echt heeft bestaan en echt in de gevangenis heeft gezeten. Ze heeft zich heel erg goed in de karakters ingeleefd. Niet alleen de tijd dat Erin in diverse opvanghuizen heeft gewoond heeft ze goed beschreven, ook dat ze in de gevangenis zit en de reden waarom heeft ze geloofwaardig beschreven. Er is maar een klein stukje voorspelbaar, je ziet al ruim van tevoren hoe het met een bepaald stel zal lopen.
Veel van wat je in het verhaal leest, lees je ook terug in de antwoorden van geïnterviewden. Het is schokkend om te lezen wat de vrouwen hebben moeten doorstaan, wat ze moesten doen in de opvanghuizen en hoe dat voor hun verdere leven heeft getekend. De vrouwen hebben er goed aan gedaan dat ze hun verhalen hebben verteld, dat ze de wantoestanden naar buiten hebben gebracht. Hun verhalen laten zien dat in heel veel opvanghuizen veel gebeurde wat het daglicht niet kon verdragen. Hun verhalen laten ook zien hoe veel levens zijn getekend voor de rest van hun leven. Het is schokkend om te lezen hoeveel meisjes in de opvanghuizen terecht kwamen en dat het nog niet zo lang geleden is dat het laatste klooster in Ierland zijn deuren sloot.

Middeleeuwse toestanden

Strafkind van Wieke Hart en Maria Genova zou iedereen moeten lezen zodat ze te weten komen dat het nog niet zo lang geleden is dat er middeleeuwse toestanden voorkwamen in vele opvanghuizen. Het is goed dat deze vrouwen na jaren eindelijk gehoord worden, dat ze hun verhalen hebben verteld. Je kan er alleen maar respect voor hebben dat ze hun verhalen hebben durven vertellen.

Quote in het boek:
'Voor de buitenwereld waren het net "Engelen", voor ons duivelse nonnen.'

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.

Website van auteur:
Maria Genova

Website van uitgeverij:


Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg