Vogelliefde - Wenfei Tong & Mike Webster



Van KOSMOS UITGEVERS mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor bedanken.

Subtitel:
Van lokroep en hofmakerij tot broeden en kuikenzorg

Oorspronkelijke titel:

Oorspronkelijke uitgever:
Ivy Press

Waar gaat het boek over? 
‘Vogelliefde’ is een prachtig geïllustreerd boek over het leven en de voortplanting van vogels. Hoe verleiden ze hun partner? Hoe broeden vogels en verzorgen ze hun kuikens?

In ‘Vogelliefde’ van Wenfei Tong en Mike Webster verkrijg je inzicht in de verbazingwekkende strategieën die vogels hebben om ervoor te zorgen dat ze hun genen doorgeven; van het kiezen van de juiste partner tot het zorgen voor de kuikens. Prachtige foto’s tonen opzichtige verenkleden en buitengewone nesten. Van hartverwarmende verhalen over levenslange banden tot huiveringwekkende feiten over broedermoord – het (seksuele) leven van vogels is vaak spectaculair, soms onverwacht en altijd fascinerend.

Bron: bol.com.

Over de auteurs:
Wenfei Tong is onderzoeksmedewerker aan de afdeling Organismic and Evolutionary Biology van Harvard.

Mike Webster is hoogleraar ornithologie aan de afdeling Neurobiologie en Gedrag van de Cornell University en tevens directeur van de Macauly Library van het Cornell Lab of Ornithology.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Ger Meesters

Omslagontwerp:
Peter Slager, Garage BNO

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789021575919

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
194

Genre:
Vogels

Prijs:
€ 30,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Vogelliefde van Wenfei Tong & Mike Webster krijg je al een vermoeden waar het boek over zal gaan. Je wilt weten of het alleen over de soort op de cover gaat of dat het boek ook over andere vogels gaat. De titel en subtitel geven precies aan waar het boek over gaat. Ondanks dat men ervoor heeft gekozen om een totaal andere cover te gebruiken dan de originele cover, past deze cover net zo goed bij het boek als de originele cover. Gelukkig heeft men ervoor gekozen om de titel letterlijk te vertalen en niet gekozen voor een andere titel, want er past geen betere titel dan de gekozen titel bij het boek. Het boek is heel erg mooi vormgegeven, de schitterende foto's maken het boek compleet. Ze laten zien heel goed zien hoe mooi veel vogelsoorten zijn, wat een mooie eieren veel vogels leggen en hoe mooi en complex veel nesten zijn.
Vogelliefde van Wenfei Tong & Mike Webster gaat over het liefdesleven van de vogels. Het gaat over hoe de vogels op verschillende manieren elkaar het hof maken om uiteindelijk te gaan zorgen voor voortplanting. Het gaat ook over het broeden van de kuikens en het zorgen en het opvoeden van de kuikens. Je krijgt dankzij dit boek een beter inzicht in het liefdesleven van de vogels. Sommige vogelrelaties blijken nogal complex in elkaar te zitten, sommige vogels waarvan je verwachtte dat ze monogaam zouden zijn blijken echte vreemdgangers te zijn en weer andere blijken gewoon van de ene naar de andere partner te gaan. Het waarom kan je in dit boek lezen en dan begrijp je ze ook beter. Voor diegenen die nu denken dat alle vogels zo zijn, er zijn ook genoeg vogels die wel hun partner hun hele leven trouw blijven. 
Daarnaast laat het boek zien dat niet alle vogelouders op dezelfde manier hun kroost verzorgen en opvoeden. Er zijn vogelsoorten die samen opvoeden, soms met hulp van andere vogels (wat bijzonder was om te lezen), maar ook vogelsoorten die het aan hun partner overlaten of aan anderen door hun ei in andermans nest te leggen. Sommige vogelsoorten blijken een minder leuke karaktertrek te hebben, denk aan broedermoord, maar dat is vaak met een, niet zo leuke, maar tegelijkertijd begripvolle reden. 
Buiten het liefdesleven en de zorg voor nakomelingen laat het boek ook zien wat voor kunstenaars veel vogels zijn, wat voor een bijzondere en indrukwekkende nesten ze bouwen, maar ook waar ze rekening mee houden zoals bijvoorbeeld een goede verstopplek waar niet zomaar alle dieren bij kunnen komen. De foto's laten zien dat veel nesten niet zomaar wat bijeengeraapte takjes zijn, maar dat er vaak ook voor ander materiaal wordt gekozen waar je nooit aan hebt gedacht en dat sommige soorten alleen bepaalde kleuren gebruiken. Je ziet aan de nesten dat de vogels er echt zorg voor hebben gedragen.
Vogelliefde van Wenfei Tong & Mike Webster is een leerzaam en interessant boek waarbij je een beter inzicht krijgt in het liefdesleven van de vogelsoorten, de verschillende soorten eieren die ze leggen en hoe ze hun nakomelingen verzorgen en opvoeden. Je krijgt een andere kijk op de vogels en begrijpt beter waarom sommige vogels van de ene partner naar de andere partner gaan, waarom sommige vogels maar voor een x-aantal vogels kan zorgen. De verhalen in dit boek laten zien hoe belangrijk het is om zuiniger met de natuur om te gaan opdat er meer vogelsoorten het overleven. Je merkt aan alles dat de auteurs veel onderzoek hebben gedaan. Het is fijn dat ze eerlijk zijn als een experiment niet (helemaal) gelukt is.
Kortom; Vogelliefde van Wenfei Tong & Mike Webster is een indrukwekkend boek waarin je een beter inzicht krijgt in de vogels en hun liefdesleven en hoe ze hun nakomelingen uitbroeden en opvoeden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Gelukkig heeft men ervoor gekozen om de titel letterlijk te vertalen, want er past geen andere titel bij dit boek.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat hebben ze een paar keer zoals bijvoorbeeld de manier van een van de vogelsoorten hoe die ervoor zorgen dat hun vrouwtjes het sperma van een andere soortgenoot eruit moeten spuiten. Ook heeft de broedermoord die bij sommige vogels voorkomt geraakt ondanks dat ik er al eens eerder van heb gehoord. 
Wat me ook raakte is hoe inventief sommige vogelsoorten zijn, hoe ze hun nesten bouwen. Veel nesten zijn echte kunstwerken. En zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Kinderzorg is een dure zaak die niet als vanzelfsprekend moet worden beschouwd.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de vogelliefhebbers.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik ga de schitterende foto's nog een keer bekijken.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van KOSMOS UITGEVERS om een leesfragment van dit boek te lezen.

Website van de auteur:
Wenfei Tong

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg