Zondagsleven - Judith Visser


Van HarperCollinsHolland mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Liefde in tijden van autisme

Waar gaat het boek over? 
Nog nooit werd autisme zo raak in proza gevangen

Rinkelende telefoons, felle lampen, rumoerige collega’s én haar hond mag niet mee. Voor Jasmijn Vink, die autisme heeft, is het dagelijkse kantoorleven een ware beproeving. In Zondagsleven zoekt Jasmijn uit hoe ze, ondanks alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren. Hoe ze haar hoofd boven water kan houden, niet alleen op kantoor, maar ook op het turbulente pad van de liefde. Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar heen – en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen...

Zondagsleven is herkenbaar, meeslepend en ontwapenend. Een authentieke roman over je weg vinden en trouw blijven aan wie je bent.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Judith Visser (1978) kwam er op volwassen leeftijd achter dat ze autisme heeft. Dat verklaarde waarom ze haar lunchpauzes slapend doorbracht, ze gesprekken van tevoren moest oefenen en ze zelfs haar geliefde niet langer dan een paar uur kon zien. Ze beschrijft de belevingswereld van iemand met autisme op invoelbare en aangrijpende wijze. Van haar roman Zondagskind werden meer dan 30.000 exemplaren verkocht.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Irwan Droog

Binnenwerk:
Mat-Zet bv, Huizen

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789402706413

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
464

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 21,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Zondagsleven van Judith Visser krijg je een vermoeden dat je een boek over vlinders gaat lezen. Je twijfelt even of je het letterlijk moet opvatten of dat het figuurlijk bedoeld is. Tijdens het lezen krijg je op een gegeven moment door waarom er voor een vlinder gekozen is en dan kan je het alleen maar toepasselijk vinden. Bij het zien van de titel krijg je een vermoeden dat dit boek het vervolg is op het vorige boek van de auteur en dat blijkt ook zo te zijn. De titel wordt net zoals de keus voor de vlinder in de loop van het verhaal duidelijk. Voor diegenen die het vorige boek (nog) niet hebben gelezen, is het aan te raden om eerst Zondagskind te lezen en dan pas dit boek, zodat je beter begrijpt wat er eerder in het leven van de hoofdpersoon heeft gespeeld. Soms wordt er namelijk met niet zoveel woorden op teruggeblikt zoals bijvoorbeeld over een ongeluk die de hoofdpersoon heeft gehad in haar ouderlijk huis.
Net zoals in het vorige boek weet Judith Visser in Zondagsleven ook haar gevoelens goed te verwoorden waardoor je haar beter begrijpt, waarom ze bijvoorbeeld niet tegen teveel herrie kan. Je leeft echt met haar mee, zo goed heeft ze haar gevoelens weten te beschrijven, je voelt bijvoorbeeld haar verdriet en geluk. Tissues kan je maar beter binnen handbereik houden, want er zitten een aantal emotionele momenten in zoals bijvoorbeeld als ze Nick mist. Ze weet heel goed te verwoorden waarom ze bij moet komen als ze onder de mensen is geweest. Zelfs in een relatie kan het haar soms teveel worden, moet ze even alleen zijn met haar hond. En ook waarom ze niet geschikt is voor welke baan dan ook. Ze weet dat allemaal goed te verwoorden waardoor je haar en andere mensen met autisme beter gaat begrijpen. Je krijgt bewondering voor haar dat ze het evengoed zo lang bij haar laatste werkgever heeft uitgehouden en soms de dingen naar haar hand wist te draaien. Veel mensen zullen het een en ander herkennen omdat ze dat zelf ook hebben zoals bijvoorbeeld contact maken met mensen. Ondanks dat zie je haar in de loop van de jaren groeien, maar tegelijkertijd in veel opzichten hetzelfde blijven, voor zichzelf blijven kiezen. Voor veel mensen zal dat egoïstisch in de oren klinken, maar voor haar is het pure noodzaak. Ze laat met haar verhaal zien hoe belangrijk structuur is voor haar en eenieder die autisme heeft, wat ook heel lastig kan zijn in bepaalde situaties en dat niet iedereen even begripvol is en hoe ze daarmee omgaat. Niet alleen heeft ze haar gevoelens goed weten te verwoorden, ook de omgeving heeft ze beeldend weten te beschrijven en zal voor sommige mensen die hebben gewoond en gewerkt waar de auteur heeft gewoond en gewerkt bekend voor komen. Door haar vlotte en beeldende schrijfwijze leest het boek vlotter weg dan je op het eerste gezicht denkt als je het boek zo ziet. 
Ondanks dat een groot gedeelte van Zondagsleven van Judith Visser fictief is, geloof je vanaf de eerste bladzijde tot en met de laatste bladzijde dat het verhaal helemaal echt is gebeurd, dat het echt zo is gegaan zoals de auteur het heeft beschreven. Ze heeft haar echte leven mooi weten te verweven met het fictieve leven. Aan het eind vertelt ze waarom ze toch heeft besloten om dit boek te schrijven en vertelt ze wat er echt heeft plaats gevonden en wat niet. Stiekem hoop je dat ze over een jaar of tien een vervolg op dit boek gaat schrijven om de lezers te laten weten hoe het haar de afgelopen jaren is vergaan, hoe ze alles heeft beleefd en hoe het dan met haar gaat.
Kortom: Zondagsleven van Judith Visser is een verhaal dat laat zien hoe het leven als volwassene met autisme is, hoe lastig het vaak is in diverse beroepen en hoe het is voor zowel diegene die autisme heeft als voor de partner die het niet heeft in een relatie, waar ze tegen aan lopen, maar het verhaal laat ook de positieve dingen zien zoals de auteur op een gegeven moment aanhaalt of ze 'normaal' had willen zijn. Door dit boek begrijp je de mensen met autisme beter en kan het zijn dat er mensen zijn die zich er (deels) in herkennen. Dat dit boek voor hen een echte eyeopener is.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, je weet meteen dat het een vervolg op Zondagskind is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het boek sneller uit is dan je in eerste instantie had verwacht.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
De opbouw van het verhaal is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig. Als ze in het nawoord niets had gezegd, dan had ik geloofd dat het hele verhaal zo is gegaan zoals ze het heeft geschreven.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Gisella, omdat ze Jasmijn accepteert om wie ze is en haar af en toe in bescherming neemt als het erop aan komt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Martha, om de manier waarop ze met Jasmijn omgaat.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Waar Jasmijn woont in Rotterdam-Zuid klinkt niet mooi, het park wel, maar de stad is voor de rest op een paar buurten na, mooi. Rockanje klinkt heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Haar hele verhaal heeft me geraakt. Sommige stukjes zijn voor mij herkenbaar zoals bijvoorbeeld contact leggen met mensen, niet weten wat te zeggen en hoe.

Mooie quote in het boek: 
Met zelfmarteling schoot niemand wat op.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die meer wil weten over mensen die autisme hebben opdat men hen beter begrijpt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Mocht er een volgend deel komen, dan ga ik die zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van HarperCollinsHolland om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Judith Visser

Website van de uitgever:

















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg