Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Voordat De Koffie Koud Wordt - Toshikazu Kawaguchi


Van Meulenhoff mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Kõhiiga Samenai Uchi Ni

Oorspronkelijke uitgever:
Sunmark Publishing

Waar gaat het boek over? 
Een moderne bestseller uit Japan.

Voor de lezers van De kat van Takashi Hiraide en Als katten van de wereld verdwijnen van Genki Kawamura

In een steegje in Tokio zit al meer dan honderd jaar een café dat zorgvuldig gebrouwen koffie schenkt. Dit cafeetje biedt de klanten een unieke ervaring: de kans om terug in de tijd te reizen. Voordat de koffie koud wordt beschrijft vier prachtige verhalen van cafégasten die het verleden een bezoekje willen brengen.

De eerste wil de man die haar verliet confronteren, de tweede wil een brief terugvinden van haar man wiens geheugen is verdwenen door de ziekte van Alzheimer, de derde wil haar zus voor een laatste keer spreken en de vierde wil haar dochter voor de eerste keer ontmoeten.

Maar de reis naar het verleden is niet zonder risico: de gasten moeten naar het heden terugkeren voordat hun kopje koffie koud geworden is.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Toshikazu Kawaguchi (1971) is regisseur en schreef verschillende prijswinnende toneelstukken, waaronder Voordat de koffie koud wordt. Zijn gelijknamige debuutroman is gebaseerd op dit toneelstuk en werd een bestseller in Japan. Inmiddels is het boek verschenen in verschillende landen, werden er meer dan een miljoen exemplaren verkocht, werd het verfilmd en behaalde het de shortlist van de UK Indie Book Award 2020.

Bron: achterflap boek

Vertaald door:
Maarten Liebregts

Omslagontwerp:
Pinta Grafische Producties

Binnenwerk:
Steven Boland

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789029093668

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
257

Genre:
Roman

Verfilmd?
Ja, het boek is verfilmd. Onderaan deze recensie kan je de trailer van de film bekijken.

Prijs:
€ 19,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Voordat de koffie koud wordt van Toshikazu Kawaguchi wil je aanschuiven aan tafel en samen met iemand een lekker bakkie doen en hoop je stiekem dat de kat dan bij je op schoot komt liggen om geknuffeld te worden. Ondanks dat het blauwe behang heel mooi is, is het jammer dat men niet de kleur van de oorspronkelijke cover heeft gevolgd, want die past er beter bij, ook omdat dat in het verhaal wordt vermeld. Het boek is niet alleen van buiten mooi vormgegeven, ook van binnen is het mooi vormgegeven. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat er gebeurt voordat de koffie koud wordt. De titel van het boek zal snel duidelijk worden. Het is voor te stellen dat de koffieleuten zin krijgen in een bakkie koffie en dat is in het geval van dit ook een uitstekende keuze om te drinken tijdens het lezen van dit boek. 
Voordat de koffie koud wordt van Toshikazu Kawaguchi is opgedeeld in vier verhalen. Je maakt kennis met de vaste gasten en het personeel van een café, die de naam draagt van een wereldberoemd liedje. Langzaamaan leer je ze beter kennen en blijken ze allemaal zo hun verhaal te hebben. Het bijzondere van het café is, is dat je terug in de tijd kan gaan. Maar dat kan je niet zomaar. Er zijn een aantal vervelende regels waaronder dat je de persoon die je wilt terug zien ook in het café moet zijn geweest. Een andere vervelende regel is dat je niet urenlang de tijd hebt om terug te gaan, voordat de koffie koud wordt moet je weer terug naar het heden. Als de koffie koud is kan je niet meer terug en gebeurt er iets wat je niet wilt. Na het lezen van de regels begrijp je waarom er geen rijen wachtenden voor het café staan. Vier personen in vier verschillende verhalen hebben zo hun eigen redenen om te gaan tijdreizen. Het zijn vier verhalen waarin de verschillende vormen van liefde, omgaan met verlies en wat je zou doen als je kon tijdreizen centraal staan. Je vraagt je geregeld af wat jij zou doen als je een van de personen was, wie je terug wilt zien uit het verleden en wat je dan zou zeggen. De verhalen laten je anders naar diverse gebeurtenissen kijken. Als lezer kan je er ook wat van leren en wat aan hebben zoals bijvoorbeeld het verhaal van Kei. De verhalen laten ook zien dat het verhaal van de ander soms anders is dan je in eerste instantie verwacht, zoals het verhaal van Goro.
Toshikazu Kawaguchi heeft zich in Voordat de koffie koud wordt heel erg goed weten in te leven in de personen, waardoor je hun gevoelens als spijt, verdriet en schuldgevoelens voelt. Daarnaast is het verhaal zo beeldend, vlot en haast filmisch geschreven, dat je het gevoel hebt dat je erbij bent, dat je aan de bar of aan een van de tafeltjes zit en het meemaakt. Als je eenmaal aan de verhalen bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen, je wilt weten welke keuzes de diverse personen maken en hoe de verhalen zullen aflopen. Tijdens het lezen sluit je de personen in de verhalen in je hart. Tegen het einde van het boek vind je het jammer dat je afscheid moet gaan nemen van de personen. Wat misschien wel jammer is, is dat je niet het precieze verhaal van de geest kent ondanks dat er wel even naar verwezen wordt.
Kortom; de verhalen in Voordat de koffie koud wordt van Toshikazu Kawaguchi zijn aangrijpend, ontroerend, confronterend, maar bovenal kan je er wat van leren, zetten ze je aan het denken. Het is zo'n boek waar je niet kan stoppen met lezen als je er eenmaal in bent begonnen, waar je de personen in je hart sluit.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, goed gekozen, maar toch is het jammer dat men niet heeft gekozen voor de kleur van het behang van het oorspronkelijke boek, die past er namelijk beter bij en daar hebben ze het ook over in de verhalen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt, je wilt weten wat er gebeurt of wat er gedaan moet worden voordat de koffie koud wordt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker beeldend, haast filmisch waardoor de verhalen vlot weglezen.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er meteen in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je eenmaal in het boek bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Kei, omdat ze niet opgeeft en als het niet kan zoals het hoort, het dan op een andere manier probeert en altijd vrolijk is. Maar ze zou soms wel wat meer aan zichzelf mogen denken ook al begrijp je haar als je haar levensverhaal kent.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik had aan niemand een hekel.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Ondanks dat het een donker café is, klinkt het wel als een gezellig café waar het lekker rustig is.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren, vooral het verhaal van Kei heeft me geraakt, maar ook de verhalen van Hirai en Kotake hebben me geraakt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van romans houdt die niet voorspelbaar zijn.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Ga je de verfilming bekijken? 
Nee, die ga ik niet bekijken, want ik weet nu al dat ik me ga storen aan diverse dingen zoals bijvoorbeeld het kopje waarin de koffie wordt geschonken en het uiterlijk van de diverse personen omdat die in het boek anders zijn beschreven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Meulenhoff om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:
















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg