De Nieuwe Liefde - Erik Van Zwam


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
“Een datingsite?” Mick keek Arthur aan alsof hij een heel vies woord had gebruikt. Arthur knikte. “Een soort Cupido online!” Mick schudde zijn hoofd. “Nee, niets voor mij. Dat is niet spontaan. Iedereen kan je zien. Ze zien me bij de krant al aankomen. Als dit op het Binnenhof bekend wordt, sta ik voor schut.” Mick, veertiger, succesvol parlementair journalist, loopt onverwacht tegen de vrouw van zijn leven aan. Zij is een karakteristieke, mooie, maar mysterieuze vrouw. Na een relatie van een half jaar is zij ineens verdwenen. Wanhopig probeert hij haar op te sporen. Geleidelijk aan komt Mick erachter dat zij nog een ander, geheim leven leidt. Zijn beste vriend raadt hem aan de bakens te verzetten. Zo komt Mick op de datingsite De Nieuwe Liefde terecht. Zijn zoektocht naar een nieuwe liefde leidt tot bijzondere, verrassende en verbazingwekkende ervaringen. Zijn oude liefde duikt soms even op, maar Mick krijgt geen grip op haar. Ze belooft keer op keer uit de duistere wereld te stappen waar ze in verkeert. Mick moet kiezen tussen de ideale, maar misschien wel fatale, liefde of een vriendin online vinden.
 
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Van Erik van Zwam verscheen eind jaren negentig de roman Nachtschaduw. In die tijd werkte hij voor het televisieprogramma Nova als onderzoeksjournalist. Later maakte hij deel uit van de hoofdredactie van RTL Nieuws. Hij leidde geruime tijd de Amsterdamse televisiezender AT5 als directeur en hoofdredacteur. Momenteel werkt hij voor dagblad Trouw als redacteur Afrika en biodiversiteit.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
1e druk

EAN:
9789463652803

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
440

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 24,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De Nieuwe Liefde van Erik van Zwam krijg je al een vermoeden van wat voor soort boek je gaat lezen. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wie de nieuwe liefde is en van wie de nieuwe liefde is. Wat hun achtergrondverhaal is. 
In De Nieuwe Liefde van Erik van Zwam komt de hoofdpersoon na een dag werken bij zijn vriendin als blijkt dat ze spoorloos is verdwenen. Hij doet er alles aan om haar te vinden. Ze blijkt een dubbelleven erop na te houden. Een leven dat ze geheim wil houden om redenen die alleen zij weet. Na een tijdje raadt een vriend van de hoofdpersoon de hoofdpersoon aan om zich aan te melden op een datingsite. Zijn eerste reactie is dat het niets voor hem is, maar zijn nieuwsgierigheid wint het en hij meldt zich aan. Dan begint de zoektocht naar de nieuwe liefde. Hij heeft dates met diverse vrouwen. Zou daar de ware tussen zitten? Op een gegeven moment duikt zijn grote liefde weer op, om vervolgens weer stiekem weg te gaan. Dat gebeurt nog een keer waarbij ze belooft om de wereld waarin ze zit achter zich te laten. De vraag is of het haar lukt.
De Nieuwe Liefde van Erik van Zwam is een verhaal waarbij je soms het gevoel hebt dat het autobiografisch is, dat de auteur het een en ander zelf heeft meegemaakt. Vooral over het werk als journalist en zoals hij verhaalt over de ervaringen op een datingsite. Of het nu (deels) waargebeurd is of niet, je krijgt in ieder geval een mooi kijkje in de wereld van de journalistiek en de datingsites. Het is prettig om het eens vanuit de man te lezen, hoe die het ervaart om op een datingsite te zitten en wat zijn ervaringen zijn. Voor veel mensen kan het (deels) herkenbaar zijn. Ondanks dat de hoofdpersoon soms ook maar één ding wil, blijkt dat veel vrouwen op een datingsite niet onder doen voor mannen ook al doen ze zich in eerste instantie anders voor, maar tegelijkertijd zijn ze toch ook wel weer anders dan veel mannen. Het verhaal laat zien wat voor soort vrouwen er bijvoorbeeld op zitten en hoe ze kunnen verschillen van een foto en de werkelijkheid. Aan de tips die in het verhaal verwerkt zijn, zoals wat de gevolgen kunnen zijn als je te vroeg aan iemand jouw telefoonnummer geeft, kunnen diegenen die op een datingsite zitten of zich willen aanmelden op een datingsite wat hebben. Ook kan je merken dat hij in Amsterdam woont, hij weet in het verhaal heel erg goed de wegen en diverse adressen te beschrijven die alleen een Amsterdammer kan beschrijven.
Erik van Zwam heeft in De Nieuwe Liefde de personages goed weten uit te werken, hij heeft de gevoelens goed weten te beschrijven waardoor je ze zelf ook haast voelt. Maar ook het verhaal heeft hij goed weten op te bouwen. Tijdens het lezen heb je door de beeldende schrijfstijl van de auteur het gevoel dat je erbij bent, het meebeleeft. Onder andere daardoor leest het boek vlot weg. Er zitten diverse verrassende wendingen in die je niet ziet aankomen. Op een gegeven moment krijg je een vermoeden hoe het verder zal gaan, hoe het zal eindigen, maar dan blijkt het toch een ander einde te hebben dan je verwacht. Bepaalde gebeurtenissen zoals een de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn kunnen voor veel lezers bekend voorkomen omdat ze er of bij waren of het op tv hebben gezien of ervan hebben gehoord.
Kortom; De Nieuwe Liefde van Erik van Zwam is een heerlijk verhaal om te lezen. Een verhaal dat helemaal van deze tijd is ondanks dat het net voor kabinet-Rutte I en daarna afspeelt. Het is een verhaal dat tijdloos is. Een verhaal dat laat zien hoe het er op een datingsite aan toe gaat en wat je beter maar niet meteen kan doen. Daarnaast komt de echte grote liefde van de hoofdpersoon af en toe bovendrijven en wil je weten hoe dat af zal lopen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat je op het eerste gezicht op het verkeerde been zet omdat je een andere gedachte bij de titel hebt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Wil je alleen maar verder lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot. Ik had een iets andere, voorspelbaarder plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Annechien, omdat ze zo zichzelf is, zich privé niet anders voordoet dan ze is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Farid, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Amsterdam en Den Haag zijn mooie steden.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld het verhaal van haar. Je vraagt je af hoeveel vrouwen als zij er zijn en ook in zulk soort situaties zitten. Ook had ik te doen met de hoofdpersoon die zijn grote liefde maar niet kan vergeten ondanks wat ze hem aandoet. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Sommige zaken konden niet afgesloten worden, maar moest je achter je laten, zonder echte antwoorden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Erik van Zwam Twitter

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg