Een Nieuw Begin - Ellie Dean



Van UITGEVERIJ De Fontein mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Als de oorlog uitbreekt worden Sally en haar broertje gescheiden van hun moeder. Voor hen is dat juist het nieuwe begin waarop zij hoopten...

Oorspronkelijke titel:

Oorspronkelijke uitgever:
Arrow Books

Waar gaat het boek over? 
Engeland, 1939. De 16-jarige Sally en haar kleine broertje Ernie worden geëvacueerd naar het platteland. Daar moeten ze een nieuw leven opbouwen terwijl om hen heen de oorlog woedt.

Engeland, 1939. Als de oorlog uitbreekt worden duizenden Londense kinderen op het platteland in veiligheid gebracht. De 16-jarige Sally en haar kleine broertje Ernie, die na zijn herstel van polio niet goed meer kan lopen, komen terecht in Cliffehaven, een kustplaatsje in het zuiden. Daar aangekomen wil niemand hen in huis nemen en dreigen ze van elkaar gescheiden te worden, of erger nog, teruggestuurd naar Londen. Tot de moederlijke Peggy Reilly hen onder haar hoede neemt. Sally en Ernie krijgen een kamer in haar pension en worden liefdevol opgenomen in Peggy’s chaotische gezin.
Na alle ontberingen van hun jeugd in Londen, met een moeder die aan de drank is en een vader die nooit thuis is, is Beach View House een oase van rust. Sally vindt een baan om Ernie’s medicijnen te kunnen betalen en alles lijkt beter te gaan. Maar dan komt hun moeder hen achterna gereisd en wordt hun fragiele nieuwe leven ruw verstoord…

De meeslepende roman Een nieuw begin is het eerste boek in de serie Een veilige haven, waarin Ellie Dean haar lezers meeneemt naar de Tweede Wereldoorlog, en een klein pension aan de kust dat moedig standhoudt in een donkere en onzekere tijd. Voor de lezers van Diney Costeloe’s De verloren kinderen en Het meisje zonder naam.

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Yolande Ligterink

Omslagontwerp:
Baqup

Binnenwerk:
ZetSpiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789026151583

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
406

Genre:
Tweede Wereldoorlog

Verfilmd?
Voor zover bekend is dit boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Een nieuw begin van Ellie Dean wil je weten wie de kinderen op de cover zijn en waarom de jongen met een stok loopt. Deze cover past net zo goed bij het boek als de originele cover. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. De Nederlandstalige titel past net zo goed bij het boek als de originele titel. Meestal is het beter om de titel letterlijk te vertalen, maar in dit geval is dit ook een goede keuze wat titel aangaat.
Een nieuw begin van Ellie Dean gaat over twee kinderen die moeten evacueren vanuit Londen naar een kustplaatsje tijdens de Tweede Wereldoorlog, omdat het in Londen te gevaarlijk voor ze wordt. Sally voedt haar broertje al op sinds hij nog maar net geboren is, waardoor ze zich al op jonge leeftijd volwassen moest gedragen en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel met haar mee draagt. Haar broertje kan sinds dat hij herstelt is van polio niet meer goed lopen en heeft daardoor heel veel hulp nodig. Ze gaan naar een kustplaatsje. Eenmaal daar aangekomen, blijkt dat niemand de twee kinderen samen wil hebben, ze willen alleen Sally en haar wordt aangeraden om Ernie in een weeshuis te stoppen. Iets wat ze pertinent weigert. Dan komt Peggy die hoort dat er nog twee kinderen over zijn en dat Sally een lastpak is. Als Peggy hoort waarom Sally een lastpak is, besluit ze haar en haar broertje op te nemen in haar gezin. Een gezin waar veel leven is, een gezin waar vreugde en liefde is en waar Sally eindelijk een meisje van haar leeftijd kan zijn dat ze echt is, waar Sally de zorgen voor haar broertje kan delen met de anderen uit het gezin van Peggy, die hen met liefde in hun gezin en de anderen opnemen. Het is iets waar ze aan moet wennen, omdat ze thuis in Londen een totaal ander leven is gewend met een moeder die er nooit voor ze was en alleen maar aan zichzelf dacht. Sally heeft een baan dankzij haar vorige baas gevonden en langzaamaan lijkt alles steeds beter te gaan ondanks dat het oorlog is. Tijdens het lezen vergeet je soms dat ze nog maar zestien jaar is in plaats van een volwassen vrouw. Helaas komt haar moeder op een gegeven moment op bezoek en dat zorgt voor een boel stress en wantrouwen.
Ellie Dean heeft zich in Een nieuw begin heel erg goed ingeleefd in de personages, de plaatsen en de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Niet alleen heeft de auteur zich goed ingeleefd, heeft ze het verhaal ook zo beeldend geschreven, dat je het gevoel hebt dat je erbij bent. Ze heeft feit en fictie heel erg mooi met elkaar verweven. Meteen vanaf de eerste zin geloof je dat het verhaal waargebeurd is, dat het zich zo heeft afgespeeld. Het is dan ook verstandig om een doos met tissues bij de hand te houden, want er zitten diverse emotionele momenten in zoals bijvoorbeeld de moeders die afscheid van hun kinderen nemen op het station van Londen. Gelukkig zijn er een aantal humorvolle momenten zoals op een gegeven moment dat de broers in het gastgezin en Ernie zuchten om bazige zussen. Iets wat voor jongere broers herkenbaar kan zijn en laat zien dat dat van alle tijden is. 
Vele personen zoals Sally, Ernie en het gezin van Peggy sluit je in je hart en aan het eind van het verhaal vind je het jammer dat je afscheid van ze moet nemen. Je ziet vooral Sally en Ernie groeien naarmate je verder komt in het verhaal. Je hoopt dat je nog veel van ze zult lezen in de volgende delen, maar er zijn ook personen waar je een hekel aan krijgt en aan sommige personen krijg je een steeds grotere hekel naarmate je verder in het verhaal komt. Je vraagt je tijdens het lezen geregeld af wat jij gedaan zou hebben, hoe jij gereageerd zou hebben. Het is wel een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen, dat wat nu ondenkbaar is, toen heel normaal was zoals bijvoorbeeld treinen die op kolen reden. 
Kortom; Een nieuw begin van Ellie Dean is zo'n boek waar je niet mee kan stoppen met lezen als je er eenmaal in bent begonnen. Je wilt alleen maar verder lezen en tegen het eind wil je het afscheid van het boek rekken omdat je geen afscheid wilt nemen van diverse personen omdat je die in je hart hebt gesloten. Je bent dan ook heel benieuwd naar het volgende deel.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek net zoals de originele cover bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want dat is het ook voor Sally & Ernie. 

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
De opbouw van het verhaal is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wil weten hoe het verhaal verder zal gaan, hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik ben er nog niet uit wie ik leuker vind; Sally of Peggy. Het zijn twee personen die een groot hart hebben en als het erop aan komt voor zichzelf of voor een ander opnemen. 

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Florrie, omdat ze alleen maar aan zichzelf denkt.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Londen is een mooie stad en Cliffehaven klinkt ook heel erg mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Het hele verhaal heeft me geraakt. Er zit een stukje in dat voor mij heel erg herkenbaar is. Net als een van de personen in het verhaal ben ik ook ooit onterecht beschuldigd voor diefstal. Helaas heeft de persoon nooit excuses aangeboden, maar ik had mazzel dat mijn collega's mij geloofden. Het heeft me toen wel een korte tijd getekend.

Mooie quote in het boek: 
'Er is niets mis mee om te proberen vooruit te komen in het leven.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen over de Tweede Wereldoorlog houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, die ga ik zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar het boek mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van UITGEVERIJ De Fontein om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg