Heb Medelijden, Wij Zijn Arme Huisvaders - Perry Pierik



Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Historische essays 1914-1918

Waar gaat het boek over? 
Toen Duitse troepen de Franse loopgraaf hadden veroverd inspecteerde Prins Ernst Heinrich von Sachen de vijandelijke stellingen. De gevangen genomen Franse troepen gooiden zich op de grond en smeekten: "Heb medelijden, wij zijn arme huisvaders". Het was duidelijk dat deze troepen ervan overtuigd waren dat de Duitse soldaten hen zouden afslachten. Mythe en werkelijkheid raakten hier verstrikt. De Fransen werden gespaard, maar de oorlog was er niet minder vreselijk om.

In deze essaybundel schetst historicus Perry Pierik een aantal interessante facetten van 'De Grote Oorlog'. Van de hand van Dr. Perry Pierik verschenen tientallen boeken, waaronder de biografie Erich Ludendorff. Voor zijn oeuvre en werk als uitgever kreeg de auteur de Civis Mundi Prijs.

Bron: achterkant boek.

Omslagontwerp:
Sanne Jelier 

Binnenwerk:
Max Jansen

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463385633

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
270

Genre:
Eerste Wereldoorlog

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Heb medelijden, wij zijn arme huisvaders van Perry Pierik krijg je al een idee wat voor soort boek je gaat lezen. Het mooie van de cover is dat je de andere helft van deze tekening op de achterkant kan vinden. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. De titel van dit boek wordt in een van de essays in dit boek duidelijk. De subtitel geeft precies aan wat je kan verwachten van het boek.
In Heb medelijden, wij zijn arme huisvaders van Perry Pierik lees je dertien essays die als rode draad de Eerste Wereldoorlog hebben. Ze laten zien dat de Eerste Wereldoorlog een voorloper was voor de Tweede Wereldoorlog, waarom dat was en voor sommige landen ook een voorloper van een andere oorlog. Wat de rol was van diverse personen, bekende personen zoals bijvoorbeeld Hitler en minder bekende personen. De essays laten ook zien dat de joden meer betekent hebben in de Eerste Wereldoorlog dan men vaak denkt. De essays zijn los te lezen, je kan zelf bepalen in welke volgorde je de essays leest. De meeste essays zijn niet zo heel erg lang, je zou in een pauze een essay kunnen lezen.
Perry Pierik laat in Heb medelijden, wij zijn arme huisvaders niet alleen de negatieve kanten zien, maar relativeert, neemt het in ogenschouw, komt met feiten hoe het zat in de Eerste Wereldoorlog. Hij laat zien dat het niet alleen maar van één kant valt te bekijken. Je krijgt daardoor een andere kijk op de Eerste Wereldoorlog, je komt meer te weten erover. Hij komt met veel bekende informatie, maar ook met nieuwe informatie die maar bij weinigen of niemand bekend zijn zoals bijvoorbeeld wie Hitler aan EK-1 hielp. Voor velen zal dat een verrassing zijn. Maar ook over een loopgravenbezoek van een prins aan de vijand, zal bij weinigen of niemand bekend zijn. Het is een interessant feit om te lezen.
Aan alles is te merken dat de auteur weet waarover hij het heeft, dat hij veel onderzoek heeft gedaan en vaker dit soort boeken heeft geschreven. Daardoor kan hij ook kritiek hebben op sommige biografen die gebeurtenissen of personen vaak achterwege laten zoals bijvoorbeeld over de historische treinreis van Lenin waarbij hij in 1917 van Zwitserland naar Rusland reisde. De auteur weet goed te onderbouwen hoe die reis ging, waardoor je er een goede kijk op krijgt. De essays zijn stuk voor stuk toegankelijk voor iedereen. Het is mooi dat men aan het eind van elk hoofdstuk de noten van de betreffende hoofdstuk heeft geplaatst, zodat je niet achterin hoeft te zoeken naar een bepaalde noot. De genoemde boeken wil je lezen, ook al zullen sommige boeken, zoals Mein Kampf, schokkend zijn. Je wilt weten wat er precies is geschreven.
Kortom; Heb medelijden, wij zijn arme huisvaders van Perry Pierik is een indrukwekkende bundel met dertien verschillende essays over de Eerste Wereldoorlog. De auteur neemt in ogenschouw waarom diverse gebeurtenissen de voorloper is van andere oorlogen en komt met feiten hoe het zat met bepaalde gebeurtenissen. De essays zijn los te lezen van elkaar.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi. Het is mooi dat je de andere helft van de tekening op de achterkant kan vinden.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, het is een titel dat nieuwsgierig maakt naar het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is pakkend waardoor de essays stuk voor stuk vlot weglezen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat had ik niet gekund.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. De essays hebben me stuk voor stuk geraakt zoals bijvoorbeeld hoe Hitler zorgde voor de begrafenis van de voormalige keizer van Duitsland, hoe dat ging en de reden waarom, heeft me geraakt. Zo zijn er meer essays die me geraakt hebben, geschokt hebben.

Mooie quote in het boek:
De geschiedenis is een onophoudelijk voorbijgaan van opkomende en ten ondergaande machten en ideeën.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Eerste Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
UITGEVERIJ ASPEKT

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg