Doorgaan naar hoofdcontent

Quote van de Week

Bron: Cosmopolitan

Heb Medelijden, Wij Zijn Arme Huisvaders - Perry PierikVan UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Historische essays 1914-1918

Waar gaat het boek over? 
Toen Duitse troepen de Franse loopgraaf hadden veroverd inspecteerde Prins Ernst Heinrich von Sachen de vijandelijke stellingen. De gevangen genomen Franse troepen gooiden zich op de grond en smeekten: "Heb medelijden, wij zijn arme huisvaders". Het was duidelijk dat deze troepen ervan overtuigd waren dat de Duitse soldaten hen zouden afslachten. Mythe en werkelijkheid raakten hier verstrikt. De Fransen werden gespaard, maar de oorlog was er niet minder vreselijk om.

In deze essaybundel schetst historicus Perry Pierik een aantal interessante facetten van 'De Grote Oorlog'. Van de hand van Dr. Perry Pierik verschenen tientallen boeken, waaronder de biografie Erich Ludendorff. Voor zijn oeuvre en werk als uitgever kreeg de auteur de Civis Mundi Prijs.

Bron: achterkant boek.

Omslagontwerp:
Sanne Jelier 

Binnenwerk:
Max Jansen

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463385633

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
270

Genre:
Eerste Wereldoorlog

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Heb medelijden, wij zijn arme huisvaders van Perry Pierik krijg je al een idee wat voor soort boek je gaat lezen. Het mooie van de cover is dat je de andere helft van deze tekening op de achterkant kan vinden. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. De titel van dit boek wordt in een van de essays in dit boek duidelijk. De subtitel geeft precies aan wat je kan verwachten van het boek.
In Heb medelijden, wij zijn arme huisvaders van Perry Pierik lees je dertien essays die als rode draad de Eerste Wereldoorlog hebben. Ze laten zien dat de Eerste Wereldoorlog een voorloper was voor de Tweede Wereldoorlog, waarom dat was en voor sommige landen ook een voorloper van een andere oorlog. Wat de rol was van diverse personen, bekende personen zoals bijvoorbeeld Hitler en minder bekende personen. De essays laten ook zien dat de joden meer betekent hebben in de Eerste Wereldoorlog dan men vaak denkt. De essays zijn los te lezen, je kan zelf bepalen in welke volgorde je de essays leest. De meeste essays zijn niet zo heel erg lang, je zou in een pauze een essay kunnen lezen.
Perry Pierik laat in Heb medelijden, wij zijn arme huisvaders niet alleen de negatieve kanten zien, maar relativeert, neemt het in ogenschouw, komt met feiten hoe het zat in de Eerste Wereldoorlog. Hij laat zien dat het niet alleen maar van één kant valt te bekijken. Je krijgt daardoor een andere kijk op de Eerste Wereldoorlog, je komt meer te weten erover. Hij komt met veel bekende informatie, maar ook met nieuwe informatie die maar bij weinigen of niemand bekend zijn zoals bijvoorbeeld wie Hitler aan EK-1 hielp. Voor velen zal dat een verrassing zijn. Maar ook over een loopgravenbezoek van een prins aan de vijand, zal bij weinigen of niemand bekend zijn. Het is een interessant feit om te lezen.
Aan alles is te merken dat de auteur weet waarover hij het heeft, dat hij veel onderzoek heeft gedaan en vaker dit soort boeken heeft geschreven. Daardoor kan hij ook kritiek hebben op sommige biografen die gebeurtenissen of personen vaak achterwege laten zoals bijvoorbeeld over de historische treinreis van Lenin waarbij hij in 1917 van Zwitserland naar Rusland reisde. De auteur weet goed te onderbouwen hoe die reis ging, waardoor je er een goede kijk op krijgt. De essays zijn stuk voor stuk toegankelijk voor iedereen. Het is mooi dat men aan het eind van elk hoofdstuk de noten van de betreffende hoofdstuk heeft geplaatst, zodat je niet achterin hoeft te zoeken naar een bepaalde noot. De genoemde boeken wil je lezen, ook al zullen sommige boeken, zoals Mein Kampf, schokkend zijn. Je wilt weten wat er precies is geschreven.
Kortom; Heb medelijden, wij zijn arme huisvaders van Perry Pierik is een indrukwekkende bundel met dertien verschillende essays over de Eerste Wereldoorlog. De auteur neemt in ogenschouw waarom diverse gebeurtenissen de voorloper is van andere oorlogen en komt met feiten hoe het zat met bepaalde gebeurtenissen. De essays zijn los te lezen van elkaar.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi. Het is mooi dat je de andere helft van de tekening op de achterkant kan vinden.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, het is een titel dat nieuwsgierig maakt naar het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is pakkend waardoor de essays stuk voor stuk vlot weglezen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat had ik niet gekund.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. De essays hebben me stuk voor stuk geraakt zoals bijvoorbeeld hoe Hitler zorgde voor de begrafenis van de voormalige keizer van Duitsland, hoe dat ging en de reden waarom, heeft me geraakt. Zo zijn er meer essays die me geraakt hebben, geschokt hebben.

Mooie quote in het boek:
De geschiedenis is een onophoudelijk voorbijgaan van opkomende en ten ondergaande machten en ideeën.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Eerste Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
UITGEVERIJ ASPEKT

Website van de uitgever:
Koop het boek bij bol.com

Reacties

De populairste berichten van de afgelopen week

De Nieuwe Liefde - Erik Van Zwam

Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  “Een datingsite?” Mick keek Arthur aan alsof hij een heel vies woord had gebruikt. Arthur knikte. “Een soort Cupido online!” Mick schudde zijn hoofd. “Nee, niets voor mij. Dat is niet spontaan. Iedereen kan je zien. Ze zien me bij de krant al aankomen. Als dit op het Binnenhof bekend wordt, sta ik voor schut.” Mick, veertiger, succesvol parlementair journalist, loopt onverwacht tegen de vrouw van zijn leven aan. Zij is een karakteristieke, mooie, maar mysterieuze vrouw. Na een relatie van een half jaar is zij ineens verdwenen. Wanhopig probeert hij haar op te sporen. Geleidelijk aan komt Mick erachter dat zij nog een ander, geheim leven leidt. Zijn beste vriend raadt hem aan de bakens te verzetten. Zo komt Mick op de datingsite De Nieuwe Liefde terecht. Zijn zoektocht naar een nieuwe liefde leidt tot bijzondere, verrassende en verbazingwekkende ervaringen. Zijn oude lie

Quote van de Week

Bron: Cosmopolitan

Liften Naar Suriname - Daan Goppel

Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Liften naar Suriname, dat tot de moderne klassiekers van de eenentwintigste-eeuwse reisliteratuur gerekend kan worden, verhaalt over een jongeman die zijn droom probeert te verwezenlijken door zonder eigen vervoer naar de andere kant van de wereld te reizen. In een tijd dat het massatoerisme zich tot in de verste uithoeken op aarde heeft verspreid, vormt Liften naar Suriname een aandoenlijke zoektocht naar een historisch-authentieke reiservaring, het verlangen om het werkelijke avontuur te beleven. Liften naar Suriname is een reis naar het verre, een avontuur op eigen kracht vol bijzondere gebeurtenissen en vreemde ontmoetingen. Hoe slaagt Daan erin om de oceaan over te steken en tienduizend kilometer te worden meegenomen? Liften naar Suriname is een moderne ontdekkingsreis. Het is het klassiek geworden verhaal van een jongen die zijn droom probeert waar te maken, door z

Niemand Zeggen - M. J. Arlidge

Dit boek mocht ik lezen voor mijn pagina op Lees Magazine van bol.com. Je kan mijn recensie daar lezen.   Koop het boek bij bol.com

Knock-Out - Cis Meijer

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Kort nadat haar zus verdwijnt, is Fay na een kickbokstraining getuige van een gruwelijke afranseling. Ze wil contact met de politie opnemen, maar ontvangt een dreigement: als ze niet zwijgt, wordt ook zij afgetuigd. Tijdens een Halloweenfeest wordt er weer een toegetakeld meisje gevonden. Fay vermoedt een verband tussen de verdwijning van haar zus en de afranselingen. Maar haar zoektocht brengt haarzelf én anderen in levensgevaar. Bron:  bol.com . Omslagontwerp: Wil Immink Design Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789026143496 Bindwijze: E-book Aantal pagina's: 158 Genre: Young adult, thrillers, jeugd Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om te verfilmd te worden. Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de cover van Knock-out van Cis Meijer krijg je een soort angstgevoel, je weet dat

Quote van de Week

Mädchen - Emile Proper

Van Emile Proper mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  In het voorjaar van 2007 verdwijnt een driejarige meisje tijdens een vakantie met haar ouders aan de Portugese kust. De verdwijning is groot nieuws maar wat er die avond gebeurde, wordt nooit opgehelderd. Twintig jaar later ontsnapt een jonge vrouw in Oost-Europa aan de familie die haar jarenlang op gruwelijke wijze heeft geëxploiteerd. Ze ontvlucht een leven vol criminaliteit, geweld en misbruik. Als ze eenzaam door Europa dwaalt, begrijpt ze dt de gruwelijke manier waarop ze is misbruikt, niet normaal is. Nu ze vrij is, moet ze op zoek. Naar haar wortels, haar plaats in de wereld en zichzelf. Bron:  bol.com . Omslagontwerp: Fabrice Bertolotto Jaar van verschijnen: 2019 Druk: Eerste druk EAN: 9789090317229 Bindwijze: E-book Aantal pagina's: 286 Genre: Thrillers Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed vo

Het Mysterieuze Horloge Van Walker & Dawn - Davide Morosinotto

Van uitgeverij Fantoom mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Of hoe je met 3 dollar rijk kunt worden Oorspronkelijke titel: Il rinomato catalogo Walker & Dawn Oorspronkelijke uitgever: Book on a Tree Ltd. Waar gaat het boek over?  We waren met z'n vieren vertrokken. Te Trois de dappere, die alles uit het leven wilde halen. Eddie de sjamaan, die de geheimen ervan wilde ontdekken. Petit, die klein was, maar groot wanneer nodig. En Julie de onkwetsbare, die gewoon gelukkig wilde zijn. Te Trois, Eddie, Petit en Julie zijn totaal verschillend, maar ook de beste vrienden. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is een catalogus van een postorderbedrijf, drie dollar om te besteden én heel veel zin om de wereld te ontdekken. Wanneer ze in plaats van de revolver die ze hebben besteld een oud, kapot horloge ontvangen, hoeven ze er geen twee keer over na te denken; ze gaan op weg naar Chicago om het te ruilen. Ze reizen met een

De Holistische Reis - Dennis Van Miltenburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: door lichaam, geest en ziel Waar gaat het boek over?  Wie ben jij nou werkelijk? Je bent een ziel, behuisd in een lichaam dat vervolgens met de geest gedachtes kan creëren. Maar hoe werkt dit allemaal? Hoeveel weet je eigenlijk over het lichaam, de geest en de ziel en hoe zijn ze met elkaar verbonden? We komen allemaal op deze aarde zonder handleiding. Niemand van ons kent echt de spelregels van deze werkelijkheid. Er wordt ons verteld wat we moeten denken in plaats van hoe we moeten denken. Bij deze geef ik mijn persoonlijke handleiding over jouw lichaam, geest en ziel. Het is belangrijk dat je een relatie op gaat bouwen met jouw lichaam. Ik ga jou uitleggen waarom jij bent zoals je bent, waarom jouw lichaam is zoals het is. Ook vertel ik je waarom jij je gedraagt zoals je je gedraagt en waarom je voelt wat je voelt. Kortom, je gaat ontdekken wie jij werkelijk bent