600 Gedichten Over Leven, Liefde En Dood - Jozef Deleu



Van Meulenhoff mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Nieuw groot verzenboek

Waar gaat het boek over? 
Hét poëzie­standaardwerk dat niet mag ontbreken in de boekenkasten van zowel ervaren poëzielezers als nieuwe liefhebbers

Het Nieuw Groot Verzenboek van Jozef Deleu is een van de langstlopende bloemlezingen in Vlaanderen en Nederland. Het is een unieke verzameling van 600 gedichten over leven, liefde en dood die opnieuw werd geactualiseerd. Het is een betrouwbaar overzicht van de moderne poëzie.

De gedichten zijn gegroepeerd rond de grote thema’s van het leven: verwachting en geboorte, kinderjaren en jeugd, liefde, samenleven, huwelijk, vriendschap, het ouderhuis, vragen die onbeantwoord blijven, eenzaamheid, ziekte en dood.

Deze bloemlezing richt zich tot alle poëzieliefhebbers. Ze geeft een veelzijdig en evenwichtig beeld van de poëzie in het Nederlands, van Gezelle en Gorter tot Simone Atangana Bekono en Iduna Paalman.Bron: bol.com.

Over de auteur:
Jozef Deleu (1937) is dichter, prozaïst, essayist en bloemlezer.

Hij is stichter en hoofdredacteur (1957-2002) van het Vlaams-Nederlands cultureel tijdschrift Ons Erfdeel en van het Franstalige tijdschrift Septentrion, Arts, Lettres, et culture de Flandre et des Pays-Bas.

Hij is ook stichter (2003) en enige redacteur van Het Liegend Konijn, tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie.

In 2019 verscheen ondoorgrond, gedichten 1963-2019.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Mario Debaene

Binnenwerk:
Studio Lannoo

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
Negentiende herziende druk

EAN:
9789029094382

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
688

Genre:
Literaire bloemlezingen

Prijs:
€ 29,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van 600 gedichten over leven, liefde en dood van Jozef Deleu zullen diegenen die een eerdere editie van dit boek hebben gelezen meteen weten wat ze kunnen verwachten. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen wat voor soort boek je gaat lezen.
De gedichten in 600 gedichten over leven, liefde en dood van Jozef Deleu zijn in zeven groepen gegroepeerd. Verwachting en geboorte. Vader en Moeder waar je onder andere het gedicht 'De moeder' van Hugo Claus kan lezen. Het kind. De jaren van de jeugd, waar je onder ander het gedicht 'Sprookje' van M. Vasalis kan vinden.Het leven ontwaakt. De liefde waar je onder andere het gedicht 'Weg' van Ad Zuiderent kan vinden. Man en vrouw. Het samenleven. Het huwelijk. De vriendschap waar je onder andere het gedicht 'Nooit' van Armando kan vinden. Het ouderhuis en de herinnering eraan waar je onder andere het geidcht 'Mijn oma zwemt...' van Kira Wuck kan vinden. Het grote leven. De vragen. De pijn waar je onder andere het gedicht 'Aanvaarding' van J.C. Bloem kan vinden. En Eenzaamheid. Ziekte. Dood waar je onder andere het gedicht 'Bloedbal' van Eva Gerlach kan vinden. Het zijn gedichten over van voor de geboorte tot en met de dood die geschreven zijn door bekende en minder bekende dichters. Het zijn niet alleen gedichten van nog levende dichters, maar ook van dichters die al lang geleden zijn overleden.
De gedichten in 600 gedichten over leven, liefde en dood van Jozef Deleu zijn los te lezen. Je kan zelf bepalen in welke volgorde je de gedichten leest. De gedichten kan je keer op keer lezen en het kan zomaar zijn dat je er iets anders in leest dan je eerst erin hebt gelezen. Het zijn gedichten die uit het leven zijn gegrepen. Het zijn een grote verscheidenheid aan gedichten waarin voor iedereen wel minstens één gedicht staat dat hem of haar aanspreekt, aangrijpt. Veel gedichten zijn herkenbaar. Diverse gedichten roepen zoveel emoties op dat je er tranen van in de ogen krijgt of een brok in de keel zoals bijvoorbeeld het gedicht 'Aan mijn moeder' van Willem Elsschot. Het is dan ook aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden. De meeste gedichten zijn tijdloos zoals bijvoorbeeld 'Herinnering' van Roel Houwink. Sommige gedichten zoals 'Zwerversliefde' van Adriaan Roland Holst zetten je aan het denken. In veel gedichten voel je de liefde van de dichter voor een ander zoals in 'Ik heb je liever' van Hans Andreus. Na het lezen van de gedichten wil je meer gedichten van verschillende dichters gaan lezen.
Het zijn weliswaar Nederlandstalige gedichten, maar je merkt aan de gedichten van de Vlaamse dichters dat ze Vlamingen zijn door de Vlaamse woorden die ze gebruiken zoals 'beveursten'. Het is niet storend, hooguit wil je de onbekende woorden opzoeken en kijken wat ze in het Nederlands betekenen.
Kortom; 600 gedichten over leven, liefde en dood van Jozef Deleu is de negentiende herziene druk met gedichten voor in elke situatie. Voor iedereen staat er wel minstens één gedicht in dat hem of haar raakt, aanspreekt. De meeste gedichten zijn tijdloos. De gedichten zijn uit het leven gegrepen. Het is een gedichtenbundel die in iedere boekenkast thuis hoort.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Je weet meteen wat je kan verwachten.

Weten de gedichten in dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weten ze zeker. Als je eenmaal aan een gedicht bent begonnen, wil je alleen maar verder lezen.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat hebben diverse auteurs zoals bijvoorbeeld 'Ouder worden' van Anton Korteweg en 'Toegift' van Judith Herzberg, maar ook vele andere gedichten hebben me geraakt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van gedichten houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik ga diverse gedichten nog een keer herlezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
De eerste editie verscheen in 1976.

Website van de auteur:
Jozef Deleu

Websites van de uitgevers:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg