Doorgaan naar hoofdcontent

Quote van de Week

Cold Case - Rob Scherjon


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Rob Scherjon debuteerde in 1991 met de misdaadroman Het Japanse medicijn, met als hoofdpersoon de Rotterdamse journalist (en jazzliefhebber) Mark Sanders. In Cold Case, Scherjons zevende thriller, keert Mark Sanders terug. Hij is inmiddels gepensio- neerd en zijn vrouw is bij hem weggelopen. Hij wordt benaderd door ex-rechercheur Cor Spijker over een zaak van acht jaar geleden waarbij een Duitse hoteleigenaar en zijn vrouw kort na elkaar dodelijk zijn verongelukt. Het echtpaar woonde in Rotterdam. Het onderzoek van de politie leverde destijds niets op. De zaak werd geseponeerd. Cor Spijker begint op eigen initiatief aan een nieuw onderzoek en Mark Sanders besluit mee te doen. Hun speurtocht brengt het tweetal naar de Belgische kustplaats Blankenberge, waar zij in het plaatselijke casino een ontdekking doen die leidt tot een zinderende ontknoping.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Sanne Jelier

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388535

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
164

Genre:
Rotterdamse thriller

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 14,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Cold case van Rob Scherjon krijg je niet meteen een idee waar het verhaal zich afspeelt. Wel krijg je een vermoeden dat het hotel een belangrijke rol in het verhaal heeft. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. Diegenen die bekend zijn met de term cold case willen weten over welke onopgeloste zaak het gaat. Of het om een waargebeurde onopgeloste zaak gaat of dat het hele verhaal fictie is. Voor diegenen die bang zijn dat het boek in het Engels is geschreven, vrees niet, het boek is in het Nederlands geschreven, alleen de titel is Engelstalig. Uiteraard had men voor een Nederlandstalige titel kunnen kiezen, maar in dit geval hebben ze er goed aan gedaan om voor deze titel te kiezen, die geeft beter aan wat je kan verwachten van het verhaal.
In Cold case van Rob Scherjon wordt een ex-journalist op een dag opgebeld door een ex-rechercheur om samen een onopgeloste zaak uit het verleden te herbekijken. De ex-rechercheur heeft die zaak, dat zich acht jaar eerder afspeelde, nooit helemaal kunnen los laten ondanks dat hij dat moest van zijn baas. Nu wil hij kijken of hij die zaak uiteindelijk toch kan oplossen. Hij wil dat de journalist contact opneemt met de overbuurvrouw van het hotelechtpaar dat kort na elkaar is overleden of vermoord. Zij schijnt iets vreemds te hebben gezien, maar omdat ze een artistiekeling is heeft men haar nooit geloofd. De ex-journalist en de ex-rechercheur ontdekken langzaamaan steeds meer en komen uiteindelijk in het Belgische Blankenberge terecht waar zich een paar dagen na de moorden iets opmerkelijks heeft voor gedaan. Het plot is een plot waar je niet op gerekend had. 
Rob Scherjon heeft zich in Cold case heel erg goed ingeleefd in de personen en de omgeving. Door zijn vlotte en beeldende schrijfstijl heb je het gevoel dat je het van een afstand meemaakt. Als je eenmaal in dit boek bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Je wordt meteen vanaf de eerste bladzijde gegrepen door het verhaal. Je wilt weten wat er acht jaar geleden precies is gebeurd, wie er achter de moorden zitten en of het de ex-rechercheur en ex-journalist lukt om de zaak op te lossen.
Aan alles kan je merken dat Rob Scherjon in Cold case weet waar hij over schrijft, dat hij niets zomaar heeft opgeschreven. Ondanks dat het een fictief verhaal is, is het verhaal zo geloofwaardig geschreven, dat je gelooft dat het echt is gebeurd, dat het echt op die manier is gegaan. Je schrikt van het aantal cold cases alleen al in Nederland. Het verhaal laat zien dat artistiekelingen niet zo dom zijn als men vaak denkt, dat ze vaak meer zien dan de meeste mensen en daardoor ook beter kunnen vertellen wat er in het verleden is gebeurd. Het verhaal laat ook zien hoe mensen anderen kunnen manipuleren. De Rotterdammers zullen alle plekken die genoemd worden herkennen. 
Kortom; Cold case van Rob Scherjon is een spannende thriller waarbij de spanning goed is opgebouwd. Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je gegrepen door het verhaal en ben je benieuwd of na al die jaren de zaak wordt opgelost, dat de waarheid aan het licht komt van wat er indertijd is gebeurd.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Ik vind het geen mooie cover, maar ik begrijp wel waarom er voor deze cover is gekozen. Hij past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om. 

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Helemaal niet origineel, maar dat is niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. 

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten wat er precies gebeurd is acht jaar geleden en of de zaak wordt opgelost.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig. Je gelooft dat het echt gebeurd had kunnen zijn.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Priscilla, omdat ze zich van niets en niemand wat aantrekt en lekker doet wat zij wil.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Magda, maar kan niet zeggen waarom want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Rotterdam en Blankenberge zijn mooie plaatsen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij een paar keer zoals bijvoorbeeld wat de buurvrouw van de ex-rechercheur is overkomen heeft me geraakt. Ik schrok van het aantal cold cases dat we alleen al in Nederland hebben. Ik moest echt even googelen of dat wel echt zo was en helaas klopt dat aantal. Dat had ik echt niet verwacht. Ik hoop oprecht dat alle onopgeloste zaken ooit opgelost worden. En zo zijn er meer momenten die me geraakt hebben. 

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
Koop het boek bij bol.com

Reacties

De populairste berichten van de afgelopen week

Thuisland - Rita Knijff-Pot

Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Voor en na de Tweede Wereldoorlog kwam de emigratie van tallozen naar overzeese continenten op gang. Het leek de oplossing voor allerlei problemen: het vooroorlogse politieke klimaat, de naoorlogse economie en bevolkingsgroei, veranderde familieomstandigheden. Emigreren in die tijd was meer dan je leven voortzetten in een ander land. Het was een definitief afscheid van alles wat vertrouwd was en moeite doen om het nieuwe zo snel mogelijk te omarmen. Leeuwarden: In de nacht van 5 februari 1938 beviel Dieuwke van haar eerste kind, een zoon. Ze overpeinsde dat hij voor haar het grote geluk betekende en dat ze door hem voorgoed verbonden was met de man waarmee ze trouwde. Ze miste een moeder, haar moeder die in het kraambed was gestorven bij haar geboorte. Een Duitse verloskundige nam die rol over en was zes jaar later ook bij de geboorte van haar tweede kind, een dochter.

Na De Val - Gert-Jan Van Den Bemd

Van Gert-Jan van den Bemd mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel: De waarheid. Ik weet niet of daar na zesentwintig jaar leugens nog veel van over is. Waar gaat het boek over?  “Vier dagen na de crematie belde ik Max. Hij vroeg of hij me nog moest komen helpen, alsof hij om de hoek woonde. Ik aarzelde voordat ik ‘Nee, ik red het wel’ antwoordde. Daarin, in die paar seconden stilte en vooral in dat ‘red’, lag net genoeg verwijt, ook al pikte hij dat waarschijnlijk niet op. Ik heb alles alleen moeten regelen. De kaarten, de advertentie, de bloemen, de crematie. Dat hij daarvoor niet terug is gekomen was geen verrassing. En toen dat gedeelte achter de rug was, liet hij ook de rest aan mij over.” Als de vader van Sofie Nauta volkomen onverwacht overlijdt, staat ze voor de opdracht twee huizen leeg te maken: dat waarin ze samen met haar vader en oudere broer Max haar jeugd doorbracht, en het appartement waarin haar vader de laatste jaren van zijn l

Harmen - Henk Van Holland

Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Een succesvol ondernemer komt te overlijden. Moord? Zelfmoord? Een ongeluk? Zijn zoon Harmen verdenkt direct zijn vaders broer. Een verdenking die enkel is gebaseerd op een sinistere droom en een intense afkeer van zijn oom. Bij Harmens pogingen meer helderheid te krijgen komt een beerput aan onwelriekende feiten naar boven: overspel, verraad, fraude, zwart geld, seksuele aberraties, bedrog, rancune. Er is nauwelijks iemand in dit boek te vinden die met schone handen de laatste bladzijde haalt. Zijn er dan geen morele waarden die grenzen stellen aan dit gedrag? Jawel, maar de inhoud daarvan is flexibel en de bruikbaarheid hangt nogal af van het voordeel dat er mee te behalen valt.  Bron:  bol.com . Over de auteur: Na jaren in opdracht zeer uiteenlopende teksten voor zeer diverse opdrachtgevers te hebben geschreven werd het voor Henk van Holland de hoogste tijd voor

Quote van de Week

Máxima Zorreguieta - Marcia Luyten

  Ik mocht dit boek recenseren voor mijn pagina op Lees Magazine van bol.com. Je kan mijn recensie dan ook daar vinden. Koop het boek bij bol.com

Twee Weken Weg - R.C. Sherriff

Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Oorspronkelijke titel: The Fortnight in September Oorspronkelijke uitgever: Victor Gollancz Waar gaat het boek over?  Engelse klassieker uit de jaren dertig over de jaarlijks terugkerende vakantie aan zee van een doorsnee gezin uit een Londense voorstad. ‘Twee weken weg’ van R.C. Sherriff is een gelukzalige herontdekking uit de jaren dertig over de jaarlijkse vakantie aan zee van een doorsnee Engels gezin – met haar alledaagse routines, gekoesterde rituelen en warme herkenbaarheid. Al twintig jaar reist het gezin Stevens begin september vanuit hun Londense voorstad naar dezelfde vakantiebestemming: Bognor Regis, een badplaats ten zuidwesten van Londen. De dagen versmelten, de gedachte aan het einde van de vakantie wordt resoluut verdrongen. De kinderen knopen kortstondige vriendschappen aan, de oudste dochter beleeft haar eerste zomerliefde. Ondertussen probeert de vader zich op te lad

Uit De Schaduw Van De Meester - P. Licht

Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Onder Leidse professoren of hoe René Diekstra van het toneel verdween Waar gaat het boek over?  De Leidse universiteit raakt in rep en roer als een anonieme tip leidt tot een serie beschuldigingen aan het adres van professor René Diekstra. Zijn dagen lijken geteld, maar de onderzoekscommissie vindt geen hard bewijs van plagiaat. Precies op dat moment construeert zijn leerling Aat Hemelrijk in het geheim een nieuwe beschuldiging. Als zijn opzet dreigt te mislukken, doet hij een ultieme zet. Uit de schaduw van de meester neemt u mee achter de schermen van de affaire-Diekstra, die een maandenlange mediastorm veroorzaakte. De gevolgen waren zo heftig dat de rector magnificus van de Universiteit Leiden verklaarde dat zo’n schandaal de komende 150 jaar niet meer zal voorkomen. Bron:  bol.com . Over de auteur: Auteur P. Licht is synoniem voor een bekende Nederlander die jarenlang diepgrave

Drie Volle Manen - Marjolein Degenaar

Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Tijdens een lezing ontmoet gebarentaaldeskundige Sophie Stevens de man van haar dromen: Denis van Liem, een hoogleraar die net het bejubelde eerste deel van zijn geschiedenis van de Arabische astronomie heeft gepubliceerd en een spectaculaire historische ontdekking op het spoor is. Hij heeft namelijk een dertiende-eeuws Arabisch manuscript gevonden waarin een heliocentrisch wereldbeeld uiteengezet wordt, eeuwen vóór Copernicus. Als ze hem na afloop van zijn praatje enkele slimme vragen stelt, blijkt ook bij hem de vonk over te slaan. Er ontspint zich een idylle die niet helemaal over rozen gaat, want Denis blijkt getrouwd te zijn en geen driehoeksrelatie te willen aangaan. Hij blijft Sophies hoop echter voeden door te laten weten dat hij haar mist, een schuldig verlangen heeft en niet doet wat hij het liefst zou willen doen. Sophie blijft tegen beter weten in hoop houd

De Schemermoorden - Neletta Van Heuven

Van Neletta van Heuven mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Na haar succesvolle debuut De doveman (2019), waarin Neletta van Heuven God op het matje roept om zich te verantwoorden, komt zij sterk terug met een reeks misdaadverhalen, waarbij de crux niet is wie deed het, maar waarom en hoe werd het gedaan? Door voor deze invalshoek te kiezen, kon zij zich in haar verhalen meer richten op het karakter van de personages en de manier waarop zij zich gedragen. Daarmee laat zij en passant zien dat de scheidingslijn tussen 'de misdadiger' en 'de gewone man of vrouw' dun is, zo niet denkbeeldig. Door dit inzicht verhoogt zij bij de lezer de empathie voor haar personages en volgt de lezer geboeid hun avonturen. Bron:  bol.com . Over de auteur: Netletta van Heuven studeerde cum laude af in de theologie en filosofie. Ze volgde post-docteraal de opleiding tot psycholoog. Bron:  bol.com . Jaar van verschijnen: 2020 D

Quote van de Week