Cold Case - Rob Scherjon


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Rob Scherjon debuteerde in 1991 met de misdaadroman Het Japanse medicijn, met als hoofdpersoon de Rotterdamse journalist (en jazzliefhebber) Mark Sanders. In Cold Case, Scherjons zevende thriller, keert Mark Sanders terug. Hij is inmiddels gepensio- neerd en zijn vrouw is bij hem weggelopen. Hij wordt benaderd door ex-rechercheur Cor Spijker over een zaak van acht jaar geleden waarbij een Duitse hoteleigenaar en zijn vrouw kort na elkaar dodelijk zijn verongelukt. Het echtpaar woonde in Rotterdam. Het onderzoek van de politie leverde destijds niets op. De zaak werd geseponeerd. Cor Spijker begint op eigen initiatief aan een nieuw onderzoek en Mark Sanders besluit mee te doen. Hun speurtocht brengt het tweetal naar de Belgische kustplaats Blankenberge, waar zij in het plaatselijke casino een ontdekking doen die leidt tot een zinderende ontknoping.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Sanne Jelier

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388535

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
164

Genre:
Rotterdamse thriller

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 14,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Cold case van Rob Scherjon krijg je niet meteen een idee waar het verhaal zich afspeelt. Wel krijg je een vermoeden dat het hotel een belangrijke rol in het verhaal heeft. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. Diegenen die bekend zijn met de term cold case willen weten over welke onopgeloste zaak het gaat. Of het om een waargebeurde onopgeloste zaak gaat of dat het hele verhaal fictie is. Voor diegenen die bang zijn dat het boek in het Engels is geschreven, vrees niet, het boek is in het Nederlands geschreven, alleen de titel is Engelstalig. Uiteraard had men voor een Nederlandstalige titel kunnen kiezen, maar in dit geval hebben ze er goed aan gedaan om voor deze titel te kiezen, die geeft beter aan wat je kan verwachten van het verhaal.
In Cold case van Rob Scherjon wordt een ex-journalist op een dag opgebeld door een ex-rechercheur om samen een onopgeloste zaak uit het verleden te herbekijken. De ex-rechercheur heeft die zaak, dat zich acht jaar eerder afspeelde, nooit helemaal kunnen los laten ondanks dat hij dat moest van zijn baas. Nu wil hij kijken of hij die zaak uiteindelijk toch kan oplossen. Hij wil dat de journalist contact opneemt met de overbuurvrouw van het hotelechtpaar dat kort na elkaar is overleden of vermoord. Zij schijnt iets vreemds te hebben gezien, maar omdat ze een artistiekeling is heeft men haar nooit geloofd. De ex-journalist en de ex-rechercheur ontdekken langzaamaan steeds meer en komen uiteindelijk in het Belgische Blankenberge terecht waar zich een paar dagen na de moorden iets opmerkelijks heeft voor gedaan. Het plot is een plot waar je niet op gerekend had. 
Rob Scherjon heeft zich in Cold case heel erg goed ingeleefd in de personen en de omgeving. Door zijn vlotte en beeldende schrijfstijl heb je het gevoel dat je het van een afstand meemaakt. Als je eenmaal in dit boek bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Je wordt meteen vanaf de eerste bladzijde gegrepen door het verhaal. Je wilt weten wat er acht jaar geleden precies is gebeurd, wie er achter de moorden zitten en of het de ex-rechercheur en ex-journalist lukt om de zaak op te lossen.
Aan alles kan je merken dat Rob Scherjon in Cold case weet waar hij over schrijft, dat hij niets zomaar heeft opgeschreven. Ondanks dat het een fictief verhaal is, is het verhaal zo geloofwaardig geschreven, dat je gelooft dat het echt is gebeurd, dat het echt op die manier is gegaan. Je schrikt van het aantal cold cases alleen al in Nederland. Het verhaal laat zien dat artistiekelingen niet zo dom zijn als men vaak denkt, dat ze vaak meer zien dan de meeste mensen en daardoor ook beter kunnen vertellen wat er in het verleden is gebeurd. Het verhaal laat ook zien hoe mensen anderen kunnen manipuleren. De Rotterdammers zullen alle plekken die genoemd worden herkennen. 
Kortom; Cold case van Rob Scherjon is een spannende thriller waarbij de spanning goed is opgebouwd. Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je gegrepen door het verhaal en ben je benieuwd of na al die jaren de zaak wordt opgelost, dat de waarheid aan het licht komt van wat er indertijd is gebeurd.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Ik vind het geen mooie cover, maar ik begrijp wel waarom er voor deze cover is gekozen. Hij past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om. 

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Helemaal niet origineel, maar dat is niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. 

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten wat er precies gebeurd is acht jaar geleden en of de zaak wordt opgelost.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig. Je gelooft dat het echt gebeurd had kunnen zijn.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Priscilla, omdat ze zich van niets en niemand wat aantrekt en lekker doet wat zij wil.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Magda, maar kan niet zeggen waarom want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Rotterdam en Blankenberge zijn mooie plaatsen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij een paar keer zoals bijvoorbeeld wat de buurvrouw van de ex-rechercheur is overkomen heeft me geraakt. Ik schrok van het aantal cold cases dat we alleen al in Nederland hebben. Ik moest echt even googelen of dat wel echt zo was en helaas klopt dat aantal. Dat had ik echt niet verwacht. Ik hoop oprecht dat alle onopgeloste zaken ooit opgelost worden. En zo zijn er meer momenten die me geraakt hebben. 

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg