Guillaume de Montfroid - Dan Adams


Van Dan Adams mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De Normandiërs

Spanning, romantiek, intriges, hartstocht en geweld in het middeleeuwse Normandië. De graaf van Avre loodst zijn familie door woelige tijden.

Waar gaat het boek over? 
Spanning, passie, intriges en romantiek zijn enkele van de ingrediënten waarmee deze roman gekruid is. Het is het verhaal van het geslacht de Montfroid en speelt zich af in het middeleeuwse Normandië van de twaalfde eeuw. Guillaume de Montfroid, de hoofdfiguur in deze roman, is de graaf van Avre. Van uit zijn burcht in Nonancourt, benut hij op diplomatische wijze elke opportuniteit om zijn macht te verstevigen en zijn graafschap tot economische bloei te brengen. De strijd om het hertogdom Normandië, twee vrouwen die dezelfde man begeren, de onvoorspelbare koning Hendrik van Engeland en de geheime ambitie van de oudste zoon van Guillaume zijn slechts een greep uit de talrijke verhaallijnen. Dit alles wordt af en toe overgoten met een vleugje humor en soms enkele druppels ironie. De directe stijl van deze historische roman laat je niet los en leidt de lezer langs spannende gebeurtenissen en onverwachte wendingen, langs romantische liefdesgeschiedenissen en pikante situaties, naar de vooravond van de tweede kruistocht. Kortom, een boek vol verrassingen, bedoeld voor een zeer breed publiek. Wie houdt van een aangrijpende historische roman, zal het boek in één adem uitlezen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Dan Adams is een Vlaamse auteur, die zijn gedegen kennis van de middeleeuwen bundelt met zijn aangeboren drang om verhalen te vertellen. Guillaume de Montfroid is zijn debuutroman en is de eerste van een reeks boeken met als titel: 'De Normandiërs'. Naast zijn passie voor literatuur, is Dan Adams ook een niet onverdienstelijk muzikant, Als gitarist en saxofonist speelde hij in verschillende bands.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
studio Sunny Side Up, Belgium

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
Tweede druk

EAN:
9789402199826

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
476

Genre:
Historische romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 29,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Guillaume de Montfroid van Dan Adams krijg je een gevoel dat je een boek over ridders gaat lezen en dat is deels ook zo. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wie die persoon is, wat zijn achtergrond is. De subtitels, vooral de tweede subtitel, geven precies aan wat je van het boek kan verwachten. Alles wat je in de tweede subtitel leest, komt aan bod in dit boek. Het is dan ook een boek dat niet specifiek voor één genre-groep lezers is, het boek past in meer genres thuis.
Guillaume de Montfroid van Dan Adams kent diverse verhaallijnen, maar Guillaume de Montford is de hoofdpersoon, ook al wordt hij soms onderbroken door een van zijn kinderen, koning Hendrik van Engeland of iemand anders die even in een hoofdstuk, of soms zelfs in een heel hoofdstuk de hoofdrol spelen. Feit en fictie zijn in dit verhaal, dat zich afspeelt in de twaalfde eeuw, mooi met elkaar verweven.
Je kan aan alles merken dat Dan Adams in Guillaume de Montfroid weet waar hij over schrijft, dat hij bekend is met de tijd waar hij over heeft geschreven en met de personen die echt hebben geleefd in die tijd. Ondanks dat een groot gedeelte van het verhaal fictie is, heeft hij de feiten er heel mooi in weten te verweven met fictie. Meteen vanaf de eerste pagina geloof je dat het verhaal zo is gegaan, dat het echt zo is gebeurd. Je zit er meteen in en het verhaal houdt je vast tot je het boek uit hebt. Als je niet in het boek aan het lezen bent, dan houdt het je onbewust bezig. Ga je je afvragen wat jij gedaan zou hebben als je een bepaalde persoon was en of je in die tijd geleefd had willen hebben. Je leeft mee met de diverse personen, hebt een hekel aan andere mensen, met sommigen heb je medelijden en weer anderen bewonder je om hun moed en lef. Het is mooi om te zien hoe vooral Lisette en Isolde groeien, hoe verschillend ze zijn. Je leert de familie Montfroid langzaamaan steeds beter kennen. Soms heb je, als je de geschiedenis een beetje kent, het gevoel dat de auteur in sommige stukjes heeft gespeeld met bepaalde gebeurtenissen die veel later hebben plaatsgevonden door ze ook al eerder te laten plaatsvinden zoals bijvoorbeeld een scheepsramp die in bepaalde opzichten wel wat lijkt op de ramp van de Titanic. 
Door de beeldende schrijfstijl van de auteur heb je het gevoel dat je erbij bent, het zelf meebeleeft. Het is een verhaal met diverse spannende momenten zoals tijdens de diverse aanvallen. Met diverse humorvolle stukjes zoals bijvoorbeeld de reactie van koning Lodewijk als William Adelin onverwacht voor zijn neus staat, vele romantische momenten. Met diverse stukjes waarin sommige personen verwarde gevoelens hebben, niet weten hoe ze er mee moeten om gaan. Het verhaal laat zien hoe complex liefde kan zijn. Het verhaal laat zien wat macht met een persoon kan doen. Soms is het verhaal schokkend zoals bijvoorbeeld het stukje over de roofridders. Daarnaast zijn er nog de nodige intriges. Soms denk je te weten welke kant het verhaal opgaat, maar dan blijkt het een totaal andere kant op te gaan.
Guillaume de Montfroid van Dan Adams is een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen. Dat wat nu ondenkbaar, soms strafbaar is, toen heel normaal was zoals bijvoorbeeld dat een volwassen persoon trouwde met een minderjarige. Daarnaast laat het verhaal zien dat bepaalde dingen van alle tijden zijn zoals bijvoorbeeld homoseksualiteit. 
Kortom: Guillaume de Montfroid van Adams is een boek dat zijn tweede subtitel een hele grote eer aan doet. Wat er genoemd wordt komt allemaal aan bod in dit verhaal. Sommige personen heb je in je hart gesloten en hoop je dat ze ook in het volgende deel weer voorkomen. Je kan niet wachten om het volgende deel te gaan lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend. Je krijgt al een idee wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want om hem draait het hoofdzakelijk in het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen. Als je er niet in bezig bent, dan houdt het verhaal je onbewust bezig.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Er zijn in dit verhaal twee personen die er voor mij uitspringen; Isolde en Gerlinde, omdat ze niet met zich laten sollen, maar tegelijkertijd een klein hartje hebben. Voor beide hoop je dat ze een toekomst krijgen die ze wensen ook al weet je dat dat waarschijnlijk niet zal gebeuren vanwege de tijd en omstandigheden waarin ze leven.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld de straf die Rowan op een gegeven moment krijgt opgelegd na een zonde heeft me geraakt, maar ook hoe sommige mannen met vrouwen omgaan heeft me geraakt. Dat laatste laat voor mij zien dat dat helaas iets is van alle tijden. Zo zijn er meer stukjes die me hebben geraakt.

Mooie quote in het boek: 
'Tja, de moeilijkste zaken blijken soms de eenvoudigste te zijn.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen over de middeleeuwen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg