Doorgaan naar hoofdcontent

Quote van de Week

Guillaume de Montfroid - Dan Adams


Van Dan Adams mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De Normandiërs

Spanning, romantiek, intriges, hartstocht en geweld in het middeleeuwse Normandië. De graaf van Avre loodst zijn familie door woelige tijden.

Waar gaat het boek over? 
Spanning, passie, intriges en romantiek zijn enkele van de ingrediënten waarmee deze roman gekruid is. Het is het verhaal van het geslacht de Montfroid en speelt zich af in het middeleeuwse Normandië van de twaalfde eeuw. Guillaume de Montfroid, de hoofdfiguur in deze roman, is de graaf van Avre. Van uit zijn burcht in Nonancourt, benut hij op diplomatische wijze elke opportuniteit om zijn macht te verstevigen en zijn graafschap tot economische bloei te brengen. De strijd om het hertogdom Normandië, twee vrouwen die dezelfde man begeren, de onvoorspelbare koning Hendrik van Engeland en de geheime ambitie van de oudste zoon van Guillaume zijn slechts een greep uit de talrijke verhaallijnen. Dit alles wordt af en toe overgoten met een vleugje humor en soms enkele druppels ironie. De directe stijl van deze historische roman laat je niet los en leidt de lezer langs spannende gebeurtenissen en onverwachte wendingen, langs romantische liefdesgeschiedenissen en pikante situaties, naar de vooravond van de tweede kruistocht. Kortom, een boek vol verrassingen, bedoeld voor een zeer breed publiek. Wie houdt van een aangrijpende historische roman, zal het boek in één adem uitlezen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Dan Adams is een Vlaamse auteur, die zijn gedegen kennis van de middeleeuwen bundelt met zijn aangeboren drang om verhalen te vertellen. Guillaume de Montfroid is zijn debuutroman en is de eerste van een reeks boeken met als titel: 'De Normandiërs'. Naast zijn passie voor literatuur, is Dan Adams ook een niet onverdienstelijk muzikant, Als gitarist en saxofonist speelde hij in verschillende bands.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
studio Sunny Side Up, Belgium

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
Tweede druk

EAN:
9789402199826

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
476

Genre:
Historische romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 29,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Guillaume de Montfroid van Dan Adams krijg je een gevoel dat je een boek over ridders gaat lezen en dat is deels ook zo. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wie die persoon is, wat zijn achtergrond is. De subtitels, vooral de tweede subtitel, geven precies aan wat je van het boek kan verwachten. Alles wat je in de tweede subtitel leest, komt aan bod in dit boek. Het is dan ook een boek dat niet specifiek voor één genre-groep lezers is, het boek past in meer genres thuis.
Guillaume de Montfroid van Dan Adams kent diverse verhaallijnen, maar Guillaume de Montford is de hoofdpersoon, ook al wordt hij soms onderbroken door een van zijn kinderen, koning Hendrik van Engeland of iemand anders die even in een hoofdstuk, of soms zelfs in een heel hoofdstuk de hoofdrol spelen. Feit en fictie zijn in dit verhaal, dat zich afspeelt in de twaalfde eeuw, mooi met elkaar verweven.
Je kan aan alles merken dat Dan Adams in Guillaume de Montfroid weet waar hij over schrijft, dat hij bekend is met de tijd waar hij over heeft geschreven en met de personen die echt hebben geleefd in die tijd. Ondanks dat een groot gedeelte van het verhaal fictie is, heeft hij de feiten er heel mooi in weten te verweven met fictie. Meteen vanaf de eerste pagina geloof je dat het verhaal zo is gegaan, dat het echt zo is gebeurd. Je zit er meteen in en het verhaal houdt je vast tot je het boek uit hebt. Als je niet in het boek aan het lezen bent, dan houdt het je onbewust bezig. Ga je je afvragen wat jij gedaan zou hebben als je een bepaalde persoon was en of je in die tijd geleefd had willen hebben. Je leeft mee met de diverse personen, hebt een hekel aan andere mensen, met sommigen heb je medelijden en weer anderen bewonder je om hun moed en lef. Het is mooi om te zien hoe vooral Lisette en Isolde groeien, hoe verschillend ze zijn. Je leert de familie Montfroid langzaamaan steeds beter kennen. Soms heb je, als je de geschiedenis een beetje kent, het gevoel dat de auteur in sommige stukjes heeft gespeeld met bepaalde gebeurtenissen die veel later hebben plaatsgevonden door ze ook al eerder te laten plaatsvinden zoals bijvoorbeeld een scheepsramp die in bepaalde opzichten wel wat lijkt op de ramp van de Titanic. 
Door de beeldende schrijfstijl van de auteur heb je het gevoel dat je erbij bent, het zelf meebeleeft. Het is een verhaal met diverse spannende momenten zoals tijdens de diverse aanvallen. Met diverse humorvolle stukjes zoals bijvoorbeeld de reactie van koning Lodewijk als William Adelin onverwacht voor zijn neus staat, vele romantische momenten. Met diverse stukjes waarin sommige personen verwarde gevoelens hebben, niet weten hoe ze er mee moeten om gaan. Het verhaal laat zien hoe complex liefde kan zijn. Het verhaal laat zien wat macht met een persoon kan doen. Soms is het verhaal schokkend zoals bijvoorbeeld het stukje over de roofridders. Daarnaast zijn er nog de nodige intriges. Soms denk je te weten welke kant het verhaal opgaat, maar dan blijkt het een totaal andere kant op te gaan.
Guillaume de Montfroid van Dan Adams is een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen. Dat wat nu ondenkbaar, soms strafbaar is, toen heel normaal was zoals bijvoorbeeld dat een volwassen persoon trouwde met een minderjarige. Daarnaast laat het verhaal zien dat bepaalde dingen van alle tijden zijn zoals bijvoorbeeld homoseksualiteit. 
Kortom: Guillaume de Montfroid van Adams is een boek dat zijn tweede subtitel een hele grote eer aan doet. Wat er genoemd wordt komt allemaal aan bod in dit verhaal. Sommige personen heb je in je hart gesloten en hoop je dat ze ook in het volgende deel weer voorkomen. Je kan niet wachten om het volgende deel te gaan lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend. Je krijgt al een idee wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want om hem draait het hoofdzakelijk in het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen. Als je er niet in bezig bent, dan houdt het verhaal je onbewust bezig.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Er zijn in dit verhaal twee personen die er voor mij uitspringen; Isolde en Gerlinde, omdat ze niet met zich laten sollen, maar tegelijkertijd een klein hartje hebben. Voor beide hoop je dat ze een toekomst krijgen die ze wensen ook al weet je dat dat waarschijnlijk niet zal gebeuren vanwege de tijd en omstandigheden waarin ze leven.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld de straf die Rowan op een gegeven moment krijgt opgelegd na een zonde heeft me geraakt, maar ook hoe sommige mannen met vrouwen omgaan heeft me geraakt. Dat laatste laat voor mij zien dat dat helaas iets is van alle tijden. Zo zijn er meer stukjes die me hebben geraakt.

Mooie quote in het boek: 
'Tja, de moeilijkste zaken blijken soms de eenvoudigste te zijn.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen over de middeleeuwen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.
Koop het boek bij bol.com

Reacties

De populairste berichten van de afgelopen week

Thuisland - Rita Knijff-Pot

Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Voor en na de Tweede Wereldoorlog kwam de emigratie van tallozen naar overzeese continenten op gang. Het leek de oplossing voor allerlei problemen: het vooroorlogse politieke klimaat, de naoorlogse economie en bevolkingsgroei, veranderde familieomstandigheden. Emigreren in die tijd was meer dan je leven voortzetten in een ander land. Het was een definitief afscheid van alles wat vertrouwd was en moeite doen om het nieuwe zo snel mogelijk te omarmen. Leeuwarden: In de nacht van 5 februari 1938 beviel Dieuwke van haar eerste kind, een zoon. Ze overpeinsde dat hij voor haar het grote geluk betekende en dat ze door hem voorgoed verbonden was met de man waarmee ze trouwde. Ze miste een moeder, haar moeder die in het kraambed was gestorven bij haar geboorte. Een Duitse verloskundige nam die rol over en was zes jaar later ook bij de geboorte van haar tweede kind, een dochter.

Na De Val - Gert-Jan Van Den Bemd

Van Gert-Jan van den Bemd mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel: De waarheid. Ik weet niet of daar na zesentwintig jaar leugens nog veel van over is. Waar gaat het boek over?  “Vier dagen na de crematie belde ik Max. Hij vroeg of hij me nog moest komen helpen, alsof hij om de hoek woonde. Ik aarzelde voordat ik ‘Nee, ik red het wel’ antwoordde. Daarin, in die paar seconden stilte en vooral in dat ‘red’, lag net genoeg verwijt, ook al pikte hij dat waarschijnlijk niet op. Ik heb alles alleen moeten regelen. De kaarten, de advertentie, de bloemen, de crematie. Dat hij daarvoor niet terug is gekomen was geen verrassing. En toen dat gedeelte achter de rug was, liet hij ook de rest aan mij over.” Als de vader van Sofie Nauta volkomen onverwacht overlijdt, staat ze voor de opdracht twee huizen leeg te maken: dat waarin ze samen met haar vader en oudere broer Max haar jeugd doorbracht, en het appartement waarin haar vader de laatste jaren van zijn l

Harmen - Henk Van Holland

Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Een succesvol ondernemer komt te overlijden. Moord? Zelfmoord? Een ongeluk? Zijn zoon Harmen verdenkt direct zijn vaders broer. Een verdenking die enkel is gebaseerd op een sinistere droom en een intense afkeer van zijn oom. Bij Harmens pogingen meer helderheid te krijgen komt een beerput aan onwelriekende feiten naar boven: overspel, verraad, fraude, zwart geld, seksuele aberraties, bedrog, rancune. Er is nauwelijks iemand in dit boek te vinden die met schone handen de laatste bladzijde haalt. Zijn er dan geen morele waarden die grenzen stellen aan dit gedrag? Jawel, maar de inhoud daarvan is flexibel en de bruikbaarheid hangt nogal af van het voordeel dat er mee te behalen valt.  Bron:  bol.com . Over de auteur: Na jaren in opdracht zeer uiteenlopende teksten voor zeer diverse opdrachtgevers te hebben geschreven werd het voor Henk van Holland de hoogste tijd voor

Quote van de Week

Máxima Zorreguieta - Marcia Luyten

  Ik mocht dit boek recenseren voor mijn pagina op Lees Magazine van bol.com. Je kan mijn recensie dan ook daar vinden. Koop het boek bij bol.com

Twee Weken Weg - R.C. Sherriff

Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Oorspronkelijke titel: The Fortnight in September Oorspronkelijke uitgever: Victor Gollancz Waar gaat het boek over?  Engelse klassieker uit de jaren dertig over de jaarlijks terugkerende vakantie aan zee van een doorsnee gezin uit een Londense voorstad. ‘Twee weken weg’ van R.C. Sherriff is een gelukzalige herontdekking uit de jaren dertig over de jaarlijkse vakantie aan zee van een doorsnee Engels gezin – met haar alledaagse routines, gekoesterde rituelen en warme herkenbaarheid. Al twintig jaar reist het gezin Stevens begin september vanuit hun Londense voorstad naar dezelfde vakantiebestemming: Bognor Regis, een badplaats ten zuidwesten van Londen. De dagen versmelten, de gedachte aan het einde van de vakantie wordt resoluut verdrongen. De kinderen knopen kortstondige vriendschappen aan, de oudste dochter beleeft haar eerste zomerliefde. Ondertussen probeert de vader zich op te lad

Uit De Schaduw Van De Meester - P. Licht

Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Onder Leidse professoren of hoe René Diekstra van het toneel verdween Waar gaat het boek over?  De Leidse universiteit raakt in rep en roer als een anonieme tip leidt tot een serie beschuldigingen aan het adres van professor René Diekstra. Zijn dagen lijken geteld, maar de onderzoekscommissie vindt geen hard bewijs van plagiaat. Precies op dat moment construeert zijn leerling Aat Hemelrijk in het geheim een nieuwe beschuldiging. Als zijn opzet dreigt te mislukken, doet hij een ultieme zet. Uit de schaduw van de meester neemt u mee achter de schermen van de affaire-Diekstra, die een maandenlange mediastorm veroorzaakte. De gevolgen waren zo heftig dat de rector magnificus van de Universiteit Leiden verklaarde dat zo’n schandaal de komende 150 jaar niet meer zal voorkomen. Bron:  bol.com . Over de auteur: Auteur P. Licht is synoniem voor een bekende Nederlander die jarenlang diepgrave

Drie Volle Manen - Marjolein Degenaar

Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Tijdens een lezing ontmoet gebarentaaldeskundige Sophie Stevens de man van haar dromen: Denis van Liem, een hoogleraar die net het bejubelde eerste deel van zijn geschiedenis van de Arabische astronomie heeft gepubliceerd en een spectaculaire historische ontdekking op het spoor is. Hij heeft namelijk een dertiende-eeuws Arabisch manuscript gevonden waarin een heliocentrisch wereldbeeld uiteengezet wordt, eeuwen vóór Copernicus. Als ze hem na afloop van zijn praatje enkele slimme vragen stelt, blijkt ook bij hem de vonk over te slaan. Er ontspint zich een idylle die niet helemaal over rozen gaat, want Denis blijkt getrouwd te zijn en geen driehoeksrelatie te willen aangaan. Hij blijft Sophies hoop echter voeden door te laten weten dat hij haar mist, een schuldig verlangen heeft en niet doet wat hij het liefst zou willen doen. Sophie blijft tegen beter weten in hoop houd

Quote van de Week

Bron: Fearless Motivation

De Schemermoorden - Neletta Van Heuven

Van Neletta van Heuven mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Na haar succesvolle debuut De doveman (2019), waarin Neletta van Heuven God op het matje roept om zich te verantwoorden, komt zij sterk terug met een reeks misdaadverhalen, waarbij de crux niet is wie deed het, maar waarom en hoe werd het gedaan? Door voor deze invalshoek te kiezen, kon zij zich in haar verhalen meer richten op het karakter van de personages en de manier waarop zij zich gedragen. Daarmee laat zij en passant zien dat de scheidingslijn tussen 'de misdadiger' en 'de gewone man of vrouw' dun is, zo niet denkbeeldig. Door dit inzicht verhoogt zij bij de lezer de empathie voor haar personages en volgt de lezer geboeid hun avonturen. Bron:  bol.com . Over de auteur: Netletta van Heuven studeerde cum laude af in de theologie en filosofie. Ze volgde post-docteraal de opleiding tot psycholoog. Bron:  bol.com . Jaar van verschijnen: 2020 D