Harmen - Henk Van Holland


Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Een succesvol ondernemer komt te overlijden. Moord? Zelfmoord? Een ongeluk? Zijn zoon Harmen verdenkt direct zijn vaders broer. Een verdenking die enkel is gebaseerd op een sinistere droom en een intense afkeer van zijn oom. Bij Harmens pogingen meer helderheid te krijgen komt een beerput aan onwelriekende feiten naar boven: overspel, verraad, fraude, zwart geld, seksuele aberraties, bedrog, rancune. Er is nauwelijks iemand in dit boek te vinden die met schone handen de laatste bladzijde haalt. Zijn er dan geen morele waarden die grenzen stellen aan dit gedrag? Jawel, maar de inhoud daarvan is flexibel en de bruikbaarheid hangt nogal af van het voordeel dat er mee te behalen valt. 

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Na jaren in opdracht zeer uiteenlopende teksten voor zeer diverse opdrachtgevers te hebben geschreven werd het voor Henk van Holland de hoogste tijd voor een boek met uitsluitend zichzelf als opdrachtgever. Dit werd Harmen, zijn eerste roman.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Studio Keck

Binnenwerk:
Studio Keck

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789491737688

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
304

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Harmen van Henk van Holland krijg je een vermoeden dat je een thriller gaat lezen, maar schijn bedriegt. Er is wel iemand overleden, maar het verhaal valt alles behalve onder thrillers. Het bloed komt namelijk niet aan bod. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wie Harmen is en wat zijn achtergrond is.
Harmen van Henk van Holland gaat over Harmen die zijn vader heeft verloren. Hij vraagt zich af of het een ongeluk, zelfmoord of een moord is. In een nogal sinistere droom krijgt hij door dat zijn vader onder verdachte omstandigheden is overleden. Harmen probeert dan ook helderheid te krijgen door onderzoek te doen naar de dood van zijn vader. Bij zijn onderzoek komt er van alles boven water wat misschien beter verstopt had kunnen blijven. Het blijkt namelijk een stinkende beerput te zijn. Diverse personen blijken zo hun motieven te hebben. En dan blijkt zijn vader bij het openen van zijn testament ook nog een verrassing te hebben waar niet iedereen even blij mee is.
In het voorwoord in Harmen van Henk van Holland vertelt de auteur waar hij het verhaal op heeft gebaseerd. Wat eerst zijn bedoeling was en waarom hij daar niet voor gekozen heeft. Je begrijpt hem meteen en moet lachen om de reden waarom hij dat links heeft laten liggen. Aan het eind, in Verantwoording, vertelt de auteur hoe hij de hoofdstuktitels heeft gekozen. Het blijkt dat hij ze niet zomaar heeft gekozen, maar echt heeft nagedacht voordat hij een hoofdstuk een titel gaf. Je gaat daardoor weer anders naar de hoofdstuktitels kijken.
Harmen van Henk van Holland is opgedeeld in vijf bedrijven. Elk bedrijf heeft een aantal hoofdstukken die mooi op elkaar aansluiten. Langzaamaan kom je steeds meer te weten over de diverse personen. Sommige personen blijken een dubbelleven te leven. Op een gegeven moment krijg je een vermoeden dat het geen ongeluk of zelfmoord was, maar een moord omdat een bepaalde persoon daar zo zijn motieven voor heeft. Maar dan blijken er meerdere personen te zijn die zo hun motieven hebben. De vraag is of men er ooit achter komt wat er precies is gebeurd. Het verhaal zit boordevol verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Het enige wat op een gegeven moment niet echt een verrassing is, is wie er met wie een verhouding blijkt te hebben, maar dat is op zich niet erg omdat het verhaal, zoals gezegd, genoeg verrassende wendingen heeft die je niet ziet aankomen. Het eind is een verrassing die je niet ziet aankomen. Het is een open eind, maar ook weer niet zo open dat je hoopt dat er een volgend deel komt omdat de auteur in het nawoord vertelt hoe het verder is gegaan met diverse personen. Voor mannen kunnen sommige stukjes (deels) herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld hun eerste keer met een vrouw.
Door de vlotte en beeldende schrijfstijl van Henk van Holland leest Harmen vlotter weg dan je in eerste instantie denkt als je aan het boek begint. Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het verhaal en laat je pas los als je het boek uit hebt. Geregeld wordt je heen en weer geslingerd in de tijd, maar dat is niet storend omdat je heel snel door hebt of je in het verleden of heden van het verhaal bent.
Kortom; Harmen van Henk van Holland zit ijzersterk in elkaar. Een verhaal dat laat zien hoe ver sommige mensen gaan voor hun ambities, tot waar ze toe in staat zijn. Het verhaal laat zien hoe gewiekst veel mensen zijn.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek. Het is een cover die je ook een klein beetje op het verkeerde been zet. Je verwacht door de bloedspetters dat je een thriller gaat lezen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, je weet meteen om wie het verhaal draait.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Je wordt heen en weer geslingerd in de tijd, maar dat is nodig om meer begrip te krijgen voor diverse personen en om te begrijpen wat er zich precies afspeelt en hoe lang al.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal erin bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het precies zit met de dood van de vader van Harmen, of het bepaalde personen lukt om de baan te krijgen die ze ambiëren en wat Harmen gaat doen als hij achter de waarheden komt, hoe hij erop reageert.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Die zag ik niet aankomen, ik had een iets ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Moekie, omdat ze een aardige vrouw is waar geen kwaad in zit.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat zou ik niet kunnen.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
De locatie wordt niet specifiek genoemd, maar door bepaalde beschrijvingen van de plaats, zoals het station, krijg je wel een vermoeden in welke plaats het verhaal zich afspeelt en dat is een hele mooie plaats.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld de manier hoe Klaas en Harold met vrouwen omgaan heeft me geraakt. En zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van romans houden die niet voorspelbaar zijn.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Dit boek is het debuut van Henk van Holland.

Website van de auteur:
Henk van Holland Twitter

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg