Thuisland - Rita Knijff-Pot



Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Voor en na de Tweede Wereldoorlog kwam de emigratie van tallozen naar overzeese continenten op gang. Het leek de oplossing voor allerlei problemen: het vooroorlogse politieke klimaat, de naoorlogse economie en bevolkingsgroei, veranderde familieomstandigheden. Emigreren in die tijd was meer dan je leven voortzetten in een ander land. Het was een definitief afscheid van alles wat vertrouwd was en moeite doen om het nieuwe zo snel mogelijk te omarmen. Leeuwarden: In de nacht van 5 februari 1938 beviel Dieuwke van haar eerste kind, een zoon. Ze overpeinsde dat hij voor haar het grote geluk betekende en dat ze door hem voorgoed verbonden was met de man waarmee ze trouwde. Ze miste een moeder, haar moeder die in het kraambed was gestorven bij haar geboorte. Een Duitse verloskundige nam die rol over en was zes jaar later ook bij de geboorte van haar tweede kind, een dochter. Berlijn: In de nacht van 9 op 10 november 1938, die de geschiedenis in zou gaan als de Kristallnacht, werden in heel Duitsland door de nazi’s de ruiten ingegooid van alle winkels en bedrijven waarvan Joden de eigenaren waren. Goederen werden geplunderd, vernietigd, op straat gesmeten. Synagogen in brand gestoken en gesloopt. Joodse scholen, huizen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden, mensen werden achtervolgd en vermoord. Elses moeder ontfermde zich over een Joodse familie die op de vlucht was voor de Gestapo.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Thomas de Boer

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388931

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
468

Genre:
Literatuur & romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is dit boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Thuisland van Rita Knijff-Pot krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan, wel geniet je van de zonsondergang. De titel geeft een klein tipje van de sluier weer, maar dat is dan ook een minimaal tipje van de sluier. Je wilt er meer over te weten komen.
Thuisland van Rita Knijff-Pot gaat over twee totaal verschillende doorsnee families. Hun verhalen spelen zich af voor-, tijdens- en na de oorlog. Op het eerste gezicht lijken de families totaal niets met elkaar gemeen te hebben omdat ze zich in verschillende landen, de een in Duitsland, de ander in Nederland, afspelen en ze een heel ander soort leven van elkaar leiden. Je vraagt je tijdens het lezen dan ook geregeld af wanneer ze elkaars paden gaan kruisen. De ene familie is een gelukkige familie die een gelukkig leven leidt waar muziek de hoofdrol speelt. Tot de oorlog toe slaat en de problemen beginnen. De moeder van Else vangt tijdelijk een Joods gezin op en ze raadt haar dochter op een gegeven moment aan om te vluchten en dan begint voor haar het avontuur dat zo zijn gelukkige en minder gelukkige kanten kent. 
De andere familie is op hun manier ook gelukkig tot de oorlog uitbreekt en de vader moet onderduiken. In zijn onderduiktijd gebeurt er thuis van alles waar zijn vrouw niet altijd wat aan kan doen en na de oorlog is hij niet meer de man die hij was van voor de oorlog. Het verhaal laat hiermee zien hoe een oorlog mensen kan traumatiseren, kan veranderen. Op een gegeven moment besluiten ze te gaan emigreren, maar of ze in het nieuwe land weer zo gelukkig kunnen zijn als voor de oorlog is nog maar de vraag. 
Thuisland van Rita Knijff-Pot is een op waarheid gebaseerde verhaal van twee families. Ze heeft zich heel erg goed ingeleefd in beide families en ook in de tijd dat het verhaal zich afspeelt. Ze heeft dat heel geloofwaardig gedaan. Tijdens het lezen voel je de gevoelens van de personen. Geregeld heb je te doen met diverse personen om wat ze meemaken, ervaren. Feit en fictie zijn mooi met elkaar verweven. Meteen vanaf de eerste bladzijde geloof je dat beide familieverhalen zo zijn gegaan zoals ze zijn beschreven. Nergens heb je het gevoel dat er iets niet klopt. Uiteraard moet je deze verhalen, net zoals alle verhalen over vroeger, in hun tijdsbeeld plaatsen, dat wat toen normaal was, nu ondenkbaar is zoals bijvoorbeeld dat vroeger een vrouw na haar huwelijk werd ontslagen op haar werk. 
De families hebben een paar dingen met elkaar gemeen zoals bijvoorbeeld de sterke vrouwen die er alles aan doen om zich staande te houden, ook in slechte tijden, en de moeders die er alles aan doen om toch hun eigen geld te verdienen ook al was dat als getrouwde vrouw niet toegestaan tenzij je bijvoorbeeld samen met je man een bedrijf runde. Ze deden alles voor hun gezinnen, maakten soms met pijn in het hart keuzes die ze in andere omstandigheden nooit gemaakt zouden hebben. De verhalen laten zien dat niet alles alleen maar zwart of wit is, dat het vaak gecompliceerder is dan de buitenwereld denkt. Geregeld vraag je je af wat jij gedaan zou hebben in hun plaats. De verhalen laten ook zien hoe een onverwerkt trauma in het verleden, waar niet goed mee omgegaan is, kan door werken in het verdere leven, wat voor gevolgen dat kan hebben. 
Kortom; Thuisland van Rita Knijff-Pot laat zien dat niet altijd alles alleen maar zwart of wit is, dat er vaak genuanceerder naar bepaalde gebeurtenissen gekeken moet worden. De verhalen laten ook zien hoe een onverwerkt trauma uit het verleden door kan spelen in het verdere leven, wat dat met een persoon kan doen. Bovenal laten de verhalen zien dat de vrouwen in dit boek heel erg sterk zijn.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, daar gaat het boek onder andere ook over.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een ademloze manier geschreven, de gebeurtenissen volgen elkaar zo snel op, dat je goed je hoofd erbij moet houden, want als je even afgeleid bent ben je de draad kwijt. Buiten dat, is het verhaal ook op een beeldende manier geschreven. Je voelt door de beschrijvingen van de auteur de gevoelens en je ziet door haar beschrijvingen alles zo voor je.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel want het zijn op waarheid gebaseerde verhalen van de hoofdpersonen waarin de auteur fictieve momenten heeft verwerkt.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn goed opgebouwd. Ze zijn allebei op chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als erom wordt gevraagd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. 

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Else, omdat ze een sterke vrouw is die alles voor haar kinderen en anderen over heeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Berlijn is een mooie stad en de andere plaatsen klinken over het algemeen ook mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Tijdens de oorlog niet, maar ervoor en erna wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze geregeld zoals bijvoorbeeld wat een van de vrouwen als kind overkomt en hoe daar uiteindelijk op werd gereageerd heeft me geraakt. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden. Dat wat er in de oorlog is gebeurd heeft me ook geraakt en zo zijn er meer gebeurtenissen die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Twee tradities omarmden elkaar.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van levensverhalen houden waarbij feit en fictie met elkaar zijn verweven.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Rita Knijff-Pot

Website van de uitgever:


















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg