Doorgaan naar hoofdcontent

Quote van de Week

Thuisland - Rita Knijff-PotVan UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Voor en na de Tweede Wereldoorlog kwam de emigratie van tallozen naar overzeese continenten op gang. Het leek de oplossing voor allerlei problemen: het vooroorlogse politieke klimaat, de naoorlogse economie en bevolkingsgroei, veranderde familieomstandigheden. Emigreren in die tijd was meer dan je leven voortzetten in een ander land. Het was een definitief afscheid van alles wat vertrouwd was en moeite doen om het nieuwe zo snel mogelijk te omarmen. Leeuwarden: In de nacht van 5 februari 1938 beviel Dieuwke van haar eerste kind, een zoon. Ze overpeinsde dat hij voor haar het grote geluk betekende en dat ze door hem voorgoed verbonden was met de man waarmee ze trouwde. Ze miste een moeder, haar moeder die in het kraambed was gestorven bij haar geboorte. Een Duitse verloskundige nam die rol over en was zes jaar later ook bij de geboorte van haar tweede kind, een dochter. Berlijn: In de nacht van 9 op 10 november 1938, die de geschiedenis in zou gaan als de Kristallnacht, werden in heel Duitsland door de nazi’s de ruiten ingegooid van alle winkels en bedrijven waarvan Joden de eigenaren waren. Goederen werden geplunderd, vernietigd, op straat gesmeten. Synagogen in brand gestoken en gesloopt. Joodse scholen, huizen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden, mensen werden achtervolgd en vermoord. Elses moeder ontfermde zich over een Joodse familie die op de vlucht was voor de Gestapo.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Thomas de Boer

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388931

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
468

Genre:
Literatuur & romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is dit boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Thuisland van Rita Knijff-Pot krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan, wel geniet je van de zonsondergang. De titel geeft een klein tipje van de sluier weer, maar dat is dan ook een minimaal tipje van de sluier. Je wilt er meer over te weten komen.
Thuisland van Rita Knijff-Pot gaat over twee totaal verschillende doorsnee families. Hun verhalen spelen zich af voor-, tijdens- en na de oorlog. Op het eerste gezicht lijken de families totaal niets met elkaar gemeen te hebben omdat ze zich in verschillende landen, de een in Duitsland, de ander in Nederland, afspelen en ze een heel ander soort leven van elkaar leiden. Je vraagt je tijdens het lezen dan ook geregeld af wanneer ze elkaars paden gaan kruisen. De ene familie is een gelukkige familie die een gelukkig leven leidt waar muziek de hoofdrol speelt. Tot de oorlog toe slaat en de problemen beginnen. De moeder van Else vangt tijdelijk een Joods gezin op en ze raadt haar dochter op een gegeven moment aan om te vluchten en dan begint voor haar het avontuur dat zo zijn gelukkige en minder gelukkige kanten kent. 
De andere familie is op hun manier ook gelukkig tot de oorlog uitbreekt en de vader moet onderduiken. In zijn onderduiktijd gebeurt er thuis van alles waar zijn vrouw niet altijd wat aan kan doen en na de oorlog is hij niet meer de man die hij was van voor de oorlog. Het verhaal laat hiermee zien hoe een oorlog mensen kan traumatiseren, kan veranderen. Op een gegeven moment besluiten ze te gaan emigreren, maar of ze in het nieuwe land weer zo gelukkig kunnen zijn als voor de oorlog is nog maar de vraag. 
Thuisland van Rita Knijff-Pot is een op waarheid gebaseerde verhaal van twee families. Ze heeft zich heel erg goed ingeleefd in beide families en ook in de tijd dat het verhaal zich afspeelt. Ze heeft dat heel geloofwaardig gedaan. Tijdens het lezen voel je de gevoelens van de personen. Geregeld heb je te doen met diverse personen om wat ze meemaken, ervaren. Feit en fictie zijn mooi met elkaar verweven. Meteen vanaf de eerste bladzijde geloof je dat beide familieverhalen zo zijn gegaan zoals ze zijn beschreven. Nergens heb je het gevoel dat er iets niet klopt. Uiteraard moet je deze verhalen, net zoals alle verhalen over vroeger, in hun tijdsbeeld plaatsen, dat wat toen normaal was, nu ondenkbaar is zoals bijvoorbeeld dat vroeger een vrouw na haar huwelijk werd ontslagen op haar werk. 
De families hebben een paar dingen met elkaar gemeen zoals bijvoorbeeld de sterke vrouwen die er alles aan doen om zich staande te houden, ook in slechte tijden, en de moeders die er alles aan doen om toch hun eigen geld te verdienen ook al was dat als getrouwde vrouw niet toegestaan tenzij je bijvoorbeeld samen met je man een bedrijf runde. Ze deden alles voor hun gezinnen, maakten soms met pijn in het hart keuzes die ze in andere omstandigheden nooit gemaakt zouden hebben. De verhalen laten zien dat niet alles alleen maar zwart of wit is, dat het vaak gecompliceerder is dan de buitenwereld denkt. Geregeld vraag je je af wat jij gedaan zou hebben in hun plaats. De verhalen laten ook zien hoe een onverwerkt trauma in het verleden, waar niet goed mee omgegaan is, kan door werken in het verdere leven, wat voor gevolgen dat kan hebben. 
Kortom; Thuisland van Rita Knijff-Pot laat zien dat niet altijd alles alleen maar zwart of wit is, dat er vaak genuanceerder naar bepaalde gebeurtenissen gekeken moet worden. De verhalen laten ook zien hoe een onverwerkt trauma uit het verleden door kan spelen in het verdere leven, wat dat met een persoon kan doen. Bovenal laten de verhalen zien dat de vrouwen in dit boek heel erg sterk zijn.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, daar gaat het boek onder andere ook over.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een ademloze manier geschreven, de gebeurtenissen volgen elkaar zo snel op, dat je goed je hoofd erbij moet houden, want als je even afgeleid bent ben je de draad kwijt. Buiten dat, is het verhaal ook op een beeldende manier geschreven. Je voelt door de beschrijvingen van de auteur de gevoelens en je ziet door haar beschrijvingen alles zo voor je.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel want het zijn op waarheid gebaseerde verhalen van de hoofdpersonen waarin de auteur fictieve momenten heeft verwerkt.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn goed opgebouwd. Ze zijn allebei op chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als erom wordt gevraagd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. 

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Else, omdat ze een sterke vrouw is die alles voor haar kinderen en anderen over heeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Berlijn is een mooie stad en de andere plaatsen klinken over het algemeen ook mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Tijdens de oorlog niet, maar ervoor en erna wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze geregeld zoals bijvoorbeeld wat een van de vrouwen als kind overkomt en hoe daar uiteindelijk op werd gereageerd heeft me geraakt. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden. Dat wat er in de oorlog is gebeurd heeft me ook geraakt en zo zijn er meer gebeurtenissen die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Twee tradities omarmden elkaar.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van levensverhalen houden waarbij feit en fictie met elkaar zijn verweven.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Rita Knijff-Pot

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

De populairste berichten van de afgelopen week

Na De Val - Gert-Jan Van Den Bemd

Van Gert-Jan van den Bemd mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel: De waarheid. Ik weet niet of daar na zesentwintig jaar leugens nog veel van over is. Waar gaat het boek over?  “Vier dagen na de crematie belde ik Max. Hij vroeg of hij me nog moest komen helpen, alsof hij om de hoek woonde. Ik aarzelde voordat ik ‘Nee, ik red het wel’ antwoordde. Daarin, in die paar seconden stilte en vooral in dat ‘red’, lag net genoeg verwijt, ook al pikte hij dat waarschijnlijk niet op. Ik heb alles alleen moeten regelen. De kaarten, de advertentie, de bloemen, de crematie. Dat hij daarvoor niet terug is gekomen was geen verrassing. En toen dat gedeelte achter de rug was, liet hij ook de rest aan mij over.” Als de vader van Sofie Nauta volkomen onverwacht overlijdt, staat ze voor de opdracht twee huizen leeg te maken: dat waarin ze samen met haar vader en oudere broer Max haar jeugd doorbracht, en het appartement waarin haar vader de laatste jaren van zijn l

Harmen - Henk Van Holland

Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Een succesvol ondernemer komt te overlijden. Moord? Zelfmoord? Een ongeluk? Zijn zoon Harmen verdenkt direct zijn vaders broer. Een verdenking die enkel is gebaseerd op een sinistere droom en een intense afkeer van zijn oom. Bij Harmens pogingen meer helderheid te krijgen komt een beerput aan onwelriekende feiten naar boven: overspel, verraad, fraude, zwart geld, seksuele aberraties, bedrog, rancune. Er is nauwelijks iemand in dit boek te vinden die met schone handen de laatste bladzijde haalt. Zijn er dan geen morele waarden die grenzen stellen aan dit gedrag? Jawel, maar de inhoud daarvan is flexibel en de bruikbaarheid hangt nogal af van het voordeel dat er mee te behalen valt.  Bron:  bol.com . Over de auteur: Na jaren in opdracht zeer uiteenlopende teksten voor zeer diverse opdrachtgevers te hebben geschreven werd het voor Henk van Holland de hoogste tijd voor

Quote van de Week

Máxima Zorreguieta - Marcia Luyten

  Ik mocht dit boek recenseren voor mijn pagina op Lees Magazine van bol.com. Je kan mijn recensie dan ook daar vinden. Koop het boek bij bol.com

Twee Weken Weg - R.C. Sherriff

Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Oorspronkelijke titel: The Fortnight in September Oorspronkelijke uitgever: Victor Gollancz Waar gaat het boek over?  Engelse klassieker uit de jaren dertig over de jaarlijks terugkerende vakantie aan zee van een doorsnee gezin uit een Londense voorstad. ‘Twee weken weg’ van R.C. Sherriff is een gelukzalige herontdekking uit de jaren dertig over de jaarlijkse vakantie aan zee van een doorsnee Engels gezin – met haar alledaagse routines, gekoesterde rituelen en warme herkenbaarheid. Al twintig jaar reist het gezin Stevens begin september vanuit hun Londense voorstad naar dezelfde vakantiebestemming: Bognor Regis, een badplaats ten zuidwesten van Londen. De dagen versmelten, de gedachte aan het einde van de vakantie wordt resoluut verdrongen. De kinderen knopen kortstondige vriendschappen aan, de oudste dochter beleeft haar eerste zomerliefde. Ondertussen probeert de vader zich op te lad

Uit De Schaduw Van De Meester - P. Licht

Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Onder Leidse professoren of hoe René Diekstra van het toneel verdween Waar gaat het boek over?  De Leidse universiteit raakt in rep en roer als een anonieme tip leidt tot een serie beschuldigingen aan het adres van professor René Diekstra. Zijn dagen lijken geteld, maar de onderzoekscommissie vindt geen hard bewijs van plagiaat. Precies op dat moment construeert zijn leerling Aat Hemelrijk in het geheim een nieuwe beschuldiging. Als zijn opzet dreigt te mislukken, doet hij een ultieme zet. Uit de schaduw van de meester neemt u mee achter de schermen van de affaire-Diekstra, die een maandenlange mediastorm veroorzaakte. De gevolgen waren zo heftig dat de rector magnificus van de Universiteit Leiden verklaarde dat zo’n schandaal de komende 150 jaar niet meer zal voorkomen. Bron:  bol.com . Over de auteur: Auteur P. Licht is synoniem voor een bekende Nederlander die jarenlang diepgrave

Drie Volle Manen - Marjolein Degenaar

Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Tijdens een lezing ontmoet gebarentaaldeskundige Sophie Stevens de man van haar dromen: Denis van Liem, een hoogleraar die net het bejubelde eerste deel van zijn geschiedenis van de Arabische astronomie heeft gepubliceerd en een spectaculaire historische ontdekking op het spoor is. Hij heeft namelijk een dertiende-eeuws Arabisch manuscript gevonden waarin een heliocentrisch wereldbeeld uiteengezet wordt, eeuwen vóór Copernicus. Als ze hem na afloop van zijn praatje enkele slimme vragen stelt, blijkt ook bij hem de vonk over te slaan. Er ontspint zich een idylle die niet helemaal over rozen gaat, want Denis blijkt getrouwd te zijn en geen driehoeksrelatie te willen aangaan. Hij blijft Sophies hoop echter voeden door te laten weten dat hij haar mist, een schuldig verlangen heeft en niet doet wat hij het liefst zou willen doen. Sophie blijft tegen beter weten in hoop houd

Quote van de Week

Bron: Fearless Motivation

De Schemermoorden - Neletta Van Heuven

Van Neletta van Heuven mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Na haar succesvolle debuut De doveman (2019), waarin Neletta van Heuven God op het matje roept om zich te verantwoorden, komt zij sterk terug met een reeks misdaadverhalen, waarbij de crux niet is wie deed het, maar waarom en hoe werd het gedaan? Door voor deze invalshoek te kiezen, kon zij zich in haar verhalen meer richten op het karakter van de personages en de manier waarop zij zich gedragen. Daarmee laat zij en passant zien dat de scheidingslijn tussen 'de misdadiger' en 'de gewone man of vrouw' dun is, zo niet denkbeeldig. Door dit inzicht verhoogt zij bij de lezer de empathie voor haar personages en volgt de lezer geboeid hun avonturen. Bron:  bol.com . Over de auteur: Netletta van Heuven studeerde cum laude af in de theologie en filosofie. Ze volgde post-docteraal de opleiding tot psycholoog. Bron:  bol.com . Jaar van verschijnen: 2020 D