Uit De Schaduw Van De Meester - P. Licht



Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Onder Leidse professoren of hoe René Diekstra van het toneel verdween

Waar gaat het boek over? 
De Leidse universiteit raakt in rep en roer als een anonieme tip leidt tot een serie beschuldigingen aan het adres van professor René Diekstra. Zijn dagen lijken geteld, maar de onderzoekscommissie vindt geen hard bewijs van plagiaat. Precies op dat moment construeert zijn leerling Aat Hemelrijk in het geheim een nieuwe beschuldiging. Als zijn opzet dreigt te mislukken, doet hij een ultieme zet. Uit de schaduw van de meester neemt u mee achter de schermen van de affaire-Diekstra, die een maandenlange mediastorm veroorzaakte. De gevolgen waren zo heftig dat de rector magnificus van de Universiteit Leiden verklaarde dat zo’n schandaal de komende 150 jaar niet meer zal voorkomen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Auteur P. Licht is synoniem voor een bekende Nederlander die jarenlang diepgravend onderzoek heeft gedaan naar de affaire-Diekstra en door niet eerder ontdekte documenten in deze zaak geïnspireerd is geraakt om een satire te schrijven over de affaire-Diekstra.

Bron: achterkant boek

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789038927275

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
186

Genre:
Speculatieve romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 21,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Uit de schaduw van de meester van P. Licht zullen diegenen die de verhalen uit de Bijbel kennen weten welke scene de cover uitbeeld. De cover doet dan ook denken dat je een verhaal uit het verre verleden gaat lezen, maar niets is minder waar zoals je in de subtitel kan lezen. Ondanks dat het al even is geleden dat deze affaire zich afspeelde is het ook weer niet zolang geleden. Ondanks dat, is de cover heel erg goed gekozen. De cover geeft precies weer welke streek René Diekstra is geleverd. De titel spreekt voor zichzelf, de titel geeft precies weer wat je van het boek kan verwachten.
Uit de schaduw van de meester van P. Licht gaat over René Diekstra die beschuldigd wordt van plagiaat. De onderzoekscommissie vindt geen hard bewijs van plagiaat. Maar dan komt zijn leerling Aat Hemelrijk met een nieuwe beschuldiging. Hij heeft zo zijn redenen om zijn meester te beschuldigen van plagiaat. De vraag is of het hem zal lukken om zijn beschuldigingen hard te maken, of hij anderen mee kan krijgen om de beschuldigingen hard te maken en wat dat betekent voor zijn werk en huwelijk.
In Uit de schaduw van de meester van P. Licht laat de auteur zien wat jaloezie met mensen kan doen, hoe mensen die niet zo succesvol zijn succesvolle en populaire mensen kapot kunnen maken. Je krijgt een mooi kijkje achter de schermen van de universiteiten. Het verhaal laat zien dat ook daar haat en nijd regeert, dat men niet altijd zo vriendelijk is als men zou verwachten. Dat ook op universiteiten jaloezie en afgunst kan regeren. De auteur heeft zich zo goed ingeleefd, dat je je kan afvragen of hij zelf iets dergelijks heeft meegemaakt of het zelf ook heeft zien gebeuren bij anderen. Voor iemand die een diepgravend onderzoek heeft gedaan, is dit namelijk te uitgebreid beschreven. In dit verhaal zijn feit en fictie mooi met elkaar verweven. Zo goed verweven, dat je gelooft dat het verhaal vanaf de eerste zin tot de laatste zin zo is gegaan.
Uit de schaduw van de meester van P. Licht is een boek waarbij je goed op moet letten, want je verspringt nogal eens in de tijd. Gelukkig staat boven elk hoofdstuk in welke tijdsperiode het hoofdstuk zich afspeelt, waardoor je niet hoeft te gissen. Ondanks dat leest het boek vlot weg. Door de korte hoofdstukken kan je het boek tussendoor lezen, kan je in een pauze van een paar minuten een hoofdstuk lezen. Uit de schaduw van de meester van P. Licht is een verhaal waar je meteen in zit en waar je niet mee kan stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder zal gaan, hoe het verhaal zal eindigen. Ben je niet in het boek aan het lezen, dan houdt het verhaal je bezig. Vraag je je af hoe het verhaal verder zal gaan.
Kortom; Uit de schaduw van de meester van P. Licht is een indrukwekkend verhaal waarbij je een mooi kijkje achter de schermen van de universiteiten krijgt voorgeschoteld. Een verhaal dat laat zien hoe René Diekstra van het toneel kon verdwijnen. Het is voor te stellen dat er mensen zijn die die affaire opnieuw willen onderzoeken en misschien alsnog excuses willen brengen aan René Diekstra voor de manier zoals het indertijd is gegaan.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat laat zien wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen. Als je niet in het boek bezig bent, houdt het boek je (onbewust) bezig.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan Aat, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat zou ik niet kunnen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Leiden en Amsterdam zijn mooie plaatsen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het hele verhaal heeft me geraakt. Het is ongelooflijk wat jaloezie en afgunst met mensen kan doen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houden die deels waar zijn en deels fictief.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg