Het Gevaar Loert In Mombasa - Robertus Baeken

Afbeelding
Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Een Vlaamse boekhouder, geïnspireerd door de beroemde, in het Braziliaanse oerwoud verdwenen ontdekkingsreiziger Fawcett, besluit in 1926 een in Afrika vermiste landgenote op te sporen. In Mombasa komt hij in contact met de Swahili-sprekende Duval. Deze ouwe rot zal hem zal hem behulpzaam zijn bij het oprichten van een expeditie en hem als gids door de jungle vergezellen. Tussen hen ontstaat een machtsstrijd. Het jungleverhaal eindigt bij een teruggevonden skelet in een kloof nabij de Kilimanjaro. Nieuwe literatuur, gebracht als een spannende avonturenverhaal; gevolgd door de chronologie van een met Tarzan en Fawcett verweven mythevorming rond de hoofdfiguur en andere zijsprongen waarin de auteur graag een loopje neemt met de ernst van de wereld. In vrije val geschreven, is het verhaal toch niet de uitkomst van een ongebreidelde fantasie; want zowel ter lering als verma

Het Onzichtbare Leven Van Addie LaRue - V.E. Schwab


Van BOEKERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een leven dat niemand zich kan herinneren.
Een verhaal dat je nooit zult vergeten.

Oorspronkelijke titel:

Waar gaat het boek over? 
Frankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit.

Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar.

Tot ze op een dag een boekhandel in stapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent...

Bron: bol.com.

Over de auteur:
V.E. Schwab (1987) is een Amerikaanse fantasy-auteur. Het eerste deel van haar Schemering-trilogie werd door The Guardian uitgeroepen tot een van de beste fantasyboeken van het jaar en de filmrechten werden al snel verkocht. Schwab woont afwisselend in Amerika, Frankrijk en Engeland.

Bron: achterflap boek

Vertaald door:
Merel Leene

Omslagontwerp:
DPS Design & Prepress Studios, Amsterdam

Binnenwerk:
Pier Post

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789022593738

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
578

Genre:
Historical fantasy

Verfilmd?
Het boek is nog niet verfilmd, maar wordt wel verfilmd. Wanneer de film uitkomt is nog niet bekend.

Prijs:
€ 24,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het onzichtbare leven van Addie LaRue van V.E. Schwab krijg je nog niet een idee waar het boek over zal gaan. Het maakt je wel nieuwsgierig naar het boek. Het mooie van de cover is, is dat wat je zowel op de voor- als achterkant ziet, in het boek kan terug vinden. Hoewel het vaak zo is dat originele covers mooier zijn, beter bij het verhaal passen, heeft men er in dit geval goed aan gedaan om te kiezen voor een ander, mooier ontwerp. Niet alleen de buitenkant is schitterend, ook de binnenkant is heel erg mooi. Dit boek is wat vormgeving aangaat een echt meesterwerkje. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten hoe Addie LaRue onzichtbaar kan zijn en waarom ze dat is. Gelukkig heeft men ervoor gekozen om de titel letterlijk te vertalen, want een andere titel had niet gepast bij het verhaal.
Het onzichtbare leven van Addie LaRue van V.E. Schwab vertelt het verhaal van Addie LaRue. Ze wordt in 1714 op drieëntwintig jarige leeftijd tegen haar zin in uitgehuwelijkt. Ze smeekt om meer tijd in vrijheid en die zal ze ook krijgen, maar daar moet ze wel een hoge prijs voor betalen. Drie eeuwen dwaalt ze rond en maakt ze van alles mee. Helaas herinnert niemand zich haar als ze haar uit het oog verliezen, soms met alle gevolgen van dien. Tot ze op een dag een boekwinkel binnenstapt en iemand haar herkent. De vraag dringt zich dan ook gelijk op van hoe dat kan, hoe dat zit met die persoon. 
V.E. Schwab heeft zich in Het onzichtbare leven van Addie LaRue heel erg goed weten in te leven in de personages en de tijden waarin het verhaal zich afspeelt. Je leeft echt mee met de hoofdpersoon en later met nog een ander persoon. Er zitten een paar emotionele momenten in waarbij de tranen je over de wangen lopen. Het is dan ook aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden. Ondanks dat het een fictief verhaal is, merk je daar tijdens het lezen niets van. Tijdens het lezen ga je helemaal mee in het verhaal en geloof je op dat moment dat alles waar gebeurd is, ook al kunnen bepaalde gebeurtenissen niet in het echt. De auteur laat hiermee zien dat ze niet alleen heel veel fantasie heeft, maar ook geloofwaardig kan schrijven. Tijdens het lezen vraag je je geregeld af wat jij gedaan zou hebben als je Addie was, hoe jij gereageerd zou hebben. 
Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Soms krijg je een vermoeden en denk je te weten hoe het verhaal af zal lopen, maar dan blijkt het verhaal toch weer anders te lopen dan je verwacht had. De kunstwerken aan het begin van ieder deel, het boek is opgedeeld in zeven delen, geven een tipje van de sluier weer van wat je kan verwachten, maar dat is zo minimaal, dat je het niet meteen doorhebt. Je wordt wel heen en weer geslingerd in de tijd in Het onzichtbare leven van Addie LaRue van V.E. Schwab, maar dat is niet storend, omdat boven elk hoofdstuk staat in welk jaar je zit en waar het hoofdstuk op de aardbol zich afspeelt. Ondanks dat het een dik boek is, leest het verhaal door de vlotte en beeldende schrijfwijze van de auteur vlot weg. Voor je het weet heb je het boek uit als je er eenmaal in bent begonnen. Tegen het eind probeer je wat tijd te rekken, probeer je wat langer over het boek te doen, omdat je nog geen afscheid wilt nemen van de diverse personages, zelfs niet van diegene die ervoor heeft gezorgd dat Addie een hoge prijs moest betalen. Je hebt de personages in je hart gesloten. Het is niet alleen mooi fantasyverhaal, maar het verhaal is ook een mooi kijkje in drie eeuwen tijd. Je ziet bepaalde plaatsen veranderen en beseft dat bepaalde dingen niet zo gewoon zijn als dat we denken, dat alles een keer is uitgevonden en sommige dingen relatief gezien nog niet zo lang geleden zoals het reizen met de trein.
Kortom; Het onzichtbare leven van Addie LaRue van V.E. Schwab is niet alleen een meesterwerkje wat vormgeving betreft, ook het verhaal is een echt meesterwerk. Het is een verhaal waar je meteen vanaf de eerste bladzijde wordt meegezogen. Tegen het eind wil je nog geen afscheid nemen van de diverse personages en probeer je het boek uitlezen wat te rekken, ga je wat langzamer lezen. Je weet dan al dat je de diverse personages gaat missen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Het mooie van de cover is dat alles wat je op de voor- en achterkant ziet, ook in het boek terug kan vinden. Deze cover is mooier dan de originele cover.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het verhaal om. Gelukkig heeft men ervoor gekozen om de titel letterlijk te vertalen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Ondanks dat je heen en weer gaat in de tijd, is dat niet storend omdat boven elk hoofdstuk staat in welk jaar je zit.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen. Je wilt alleen maar verder lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik had een ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Addie, omdat ze een krachtig persoon is die een sterke eigen wil heeft en moedig is. Ze laat zich niet zo snel op de kast jagen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren. Niet alleen het verhaal van Addie heeft me geraakt, ook het verhaal van Henry heeft me geraakt. Helaas kan ik er niets meer over zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
Het verleden dat als een zijden laken over het heden is getrokken.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van fantasyverhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ja, dat denk ik wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Ga je de verfilming bekijken? 
Nee, dat ga ik niet. Het boek is te mooi en ik vrees dat de verfilming lang zo mooi niet zal worden. Dat is meestal zo met boekverfilmingen.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van BOEKERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
VICTORIA V. E. SCHWAB

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg