Brecht Gaat Voor Recht - Marianne Vogel


Van UITGEVERIJ ASPEKT en Marianne Vogel mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daarvoor hartelijk danken.

Subtitel:
Das Fressen und die Moral: laat je meevoeren naar de wereld van de Dreigroschenoper en de veelbewogen jaren 20

Waar gaat het boek over? 
De Dreigroschenoper... Dit legendarische toneelstuk van Bertolt Brecht moet over zes dagen in première gaan in het Berlijnse Spreetheater. Dan wordt prima donna Martin Bodenfeld vermoord, die de hoofdrol van Mackie Messer zou spelen. Particulier onderzoekers Sofie Bank en Frits Arends onderzoeken de moord in opdracht van de Groningse rederijkerskamer Concordia. Want voor Concordia is het van levensbelang dat de Dreigroschenoper doorgaat. Bank en Arends belanden in een doolhof van intriges en passies, schijn en maskerspel. Ook worden zij de jaren twintig ingezogen, want Martins grootouders en Brecht waren bevriende communisten en vochten tegen de nazi’s. Maar onder die vriendschap gistte het. Kan de moord verband houden met die tijd? In haar literaire thriller Brecht gaat voor recht dompelt Marianne Vogel je onweerstaanbaar onder in de wereld van de backstage. Daar vindt iemand ondanks alles de moed zich uit te spreken.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Marianne Vogel is persoonlijk coach en literatuurwetenschapper. Ze heeft jaren in Duitsland gewerkt. Deze vijfde Berlijnthriller rond het originele speurdersduo Bank en Arends is net als haar eerdere thrillers gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark MAKER Heuveling

Binnenwerk:
Mark MAKER Heuveling

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789464247893

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
428

Genre:
Berlijnse thriller

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er uitstekend voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 17,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Brecht gaat voor recht van Marianne Vogel wil je weten wie de zangeres is en wat haar verhaal is. Ook wil je weten welk theater het is die je op de achtergrond ziet. Aan het eind vertelt de auteur wie de vrouw op de cover is. Wat alleen jammer is, is dat haar rechter hand lijkt afgesneden. Jammer dat men dat niet zo heeft gephotoshopt dat haar hand heel is. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. De subtitel geeft duidelijk aan in welk tijdperk het verhaal zich afspeelt. 
In Brecht gaat voor recht van Marianne Vogel dachten de particulier onderzoekers Sofie Bank en Frits Arends dat ze konden genieten van een rustige vakantie, maar helaas gooit een moord in het Berlijnse Spreetheater roet in het eten en worden ze ingehuurd door de Groningse rederijkerskamer Concordia. Ze willen dat die moord zo snel mogelijk wordt opgelost omdat ze een legendarisch toneelstuk gaan opvoeren, maar dat mag pas nadat die eerst in Berlijn in première is gegaan. Nu er een moord is gepleegd, is het maar de vraag of het toneelstuk opgevoerd wordt en dat zou dan grote gevolgen kunnen hebben. Sofie en Frits belanden in een web van intriges, passie, schijn, maskerade, schandalen, bedreigingen en ze worden de jaren twintig van de vorige eeuw ingezogen. Het lijkt soms of bepaalde personen niet meer het besef hebben of ze hun ware ik zijn of dat ze hun rol spelen. Ondertussen zit Sofie ook nog met een persoon die meer weet over het verleden van haar vader, maar het is maar de vraag in hoeverre hij haar echt wil helpen of dat er meer achter zit. Aan het eind vertelt de auteur meer over het verhaal, wat op waarheid is gebaseerd en wat fictief is.
Meteen bij het lezen van de eerste bladzijde van Brecht gaat voor recht van Marianne Vogel wordt je het verhaal ingezogen, waarbij je aan het eind van het eerste stuk in verwarring wordt gebracht. Maar dan wordt je meteen weer in het eerste bedrijf ingezogen en dat blijft zo tot je het boek uit hebt en je aan het eind weer in verwarring wordt gebracht. Wat is echt en wat niet? De auteur heeft de spanning goed weten op te bouwen. Je wilt steeds door het einde van een bedrijf naar het volgende bedrijf, wilt weten hoe het verhaal verder gaat. De auteur heeft feit en fictie, net als in haar vorige boek, mooi met elkaar weten te verweven. Meteen vanaf de eerste bladzijde geloof je dat alles gegaan is zoals het is geschreven, nergens zijn er momenten dat je twijfelt of het wel echt is. 
Je gaat tijdens het lezen van Brecht gaat voor recht van Marianne Vogel meedenken over wie de dader zou kunnen zijn en waarom de moord is gepleegd. Steeds als je een vermoeden hebt, komt er weer een verdachte bij omdat die ook een motief heeft die aannemelijk klinkt. Langzaamaan kom je steeds meer te weten over de vele personen. Het is een grote schok als je uiteindelijk erachter komt wie de dader is. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen en vele spannende momenten waarin je in spanning zit. Je schrikt soms van de gebeurtenissen en hoe de mensen reageren. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de theaterwereld en in de mensen. Ondanks dat het fictief is kloppen bepaalde dingen wel met het echte leven zoals bijvoorbeeld de ongewenste aanrakingen. Ze laat met haar verhaal ook heel goed zien wat er gebeurd als mensen in een publiekelijke ruimte in paniek raken. Voor sommige mensen kunnen bepaalde stukjes (deels) herkenbaar zijn zoals de jeugd van Pauli. Soms moet je lachen om bepaalde stukjes zoals om een opmerking van Frits nadat Sofie iemand tegen de vlakte heeft geslagen.
Kortom; Brecht gaat voor recht van Marianne Vogel is een spannende thriller die je aan het eind in verwarring achter laat. Een thriller die in je gaat zitten als je er eenmaal in bent begonnen. Als je het boek uit hebt, kan je haast niet wachten op het volgende deel omdat je benieuwd bent naar de reactie van bepaalde personen op een bericht en je bent benieuwd naar wat Sofie en Frits nog meer gaan meemaken.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend. Het is alleen jammer dat de rechter hand van de zangeres niet mooi gephotoshopt is zodat het lijkt of haar hand heel is.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, je wordt meteen nieuwsgierig naar het verhaal.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, je krijgt meteen een idee van wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is goed. Het verhaal is duidelijk geschreven voor een theaterstuk of film door de filmische schrijfwijze.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen, je wilt weten hoe het verder gaat, of Sofie meer komt te weten over haar vader en wie de dader van de moord is en waarom de moord is gepleegd.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig,

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Sofie, omdat ze ontzettend eigenwijs is, maar tegelijkertijd ook een pitbull is die ervoor gaat, niet snel los laat als ze zich ergens in heeft vastgebeten en niet over zich heen laat lopen. Evengoed zou ze soms wat meer aan zichzelf moeten denken.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Berlijn is een mooie stad. 

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat lukt me wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren zoals bijvoorbeeld het verhaal van Pauli heeft me geraakt, maar ook de moord heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben. 

Mooie quote in het boek: 
Geniet van het nu.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van op waarheid gebaseerde thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker. Ik ga er in ieder geval van uit dat er nog een deel komt gezien het deels open einde.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
De Bosvogel Coaching

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg