De Engel Van Venetië - David Hewson


Van BOEKERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Venetië, 1943. Paolo probeert te overleven onder het Duitse regime. Dan krijgt hij een aanbod dat hij niet kan weigeren.

Oorspronkelijke titel:

Waar gaat het boek over? 
Van de auteur van de succesvolle De Killing-serie en de Nic Costa-serie

Venetië, 1943. De achttienjarige Paolo Uccello rouwt om het verlies van zijn ouders en probeert te overleven onder het Duitse regime. Als laatst overgebleven familielid is hij de enige die het weversbedrijf van zijn ouders kan voortzetten. Terwijl de datum waarop hij zijn laatste opdracht moet inleveren steeds dichterbij komt, realiseert Paolo zich dat hij die nooit op tijd af zal krijgen – tenzij hij hulp krijgt.

Wanneer het lichaam van een Joodse vrouw wordt gevonden in de haven van Castello en Paolo zijn afschuw over de moord niet kan onderdrukken, wordt hij benaderd door de plaatselijke priester. Die verzoekt Paolo zijn kelder beschikbaar te stellen om een voortvluchtige Joodse broer en zus te laten onderduiken. Paolo weet dat hij met vuur speelt, maar hij realiseert zich ook dat dit de hulp is waar hij op hoopte.

Al snel blijkt de Venetiaanse politie op zoek te zijn naar de twee voortvluchtigen. Paolo probeert wanhopig te voorkomen dat ze worden gevonden, maar de zus stort zich in het Venetiaanse verzet en zet daarmee veel meer dan alleen haar eigen leven op het spel…

Bron: bol.com.

Over de auteur:
David Hewson werkte als journalist voor o.a. The Sunday Times, The Times en The Independent. Samen met de Deense scenarioschrijver Soren Sveistrup werkte hij aan de thrillers waarop de tv-serie The Killing is gebaseerd. Voor het schrijven van zijn Pieter Vos-thrillers bracht hij veel tijd door in Amsterdam en omgeving. De filmrechten van Poppenhuis zijn verkocht aan Warner Bros.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Ans van der Graaff en David Orthel

Omslagontwerp:
Wil Immink Design

Binnenwerk:
Mat-Zet bv, Huizen

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789022592595

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
384

Genre:
Thriller

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er uitstekend voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 20,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De engel van Venetië van David Hewson weet je meteen waar het verhaal zich afspeelt en wat voor soort verhaal je gaat lezen. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten of je de titel letterlijk of figuurlijk moet nemen. De subtitel spreekt voor zichzelf.
In De engel van Venetië van David Hewson probeert de jonge Paolo het verlies van zijn ouders te verwerken. Als zoon van een weversfamilie moet hij nog een opdracht zien af te krijgen. Helaas weet hij dat hij deze opdracht nooit op tijd af zal krijgen, tenzij hij hulp krijgt. Op een dag wordt er een lijk van een Joodse vrouw in een haven gevonden en Paolo kan zijn afschuw niet onder stoelen of banken verbergen. De plaatselijke priester hoort dat en benadert hem met de vraag of hij een voortvluchtige broer en zus in zijn kelder wil laten onderduiken. Paolo weet dat hij een groot risico neemt, maar tegelijkertijd kunnen zij ook de hulp zijn waar hij op zit te wachten. Al snel blijkt dat de Venetiaanse politie naar ze op zoek is. Paolo probeert uit alle macht dat ze niet gevonden zullen worden. Helaas stort de zus zich in het Venetiaanse verzet waarmee ze niet alleen haar leven op het spel zet, maar ook die van haar broer en Paolo en misschien wel meer mensen. 
De engel van Venetië van David Hewson is op een bijzondere manier geschreven. Het verhaal is opgedeeld in zes delen waarbij de opa op zijn sterfbed vijf brieven heeft voor zijn kleinzoon. Het is de bedoeling dat de kleinzoon na elk gelezen brief de brief bespreekt met zijn opa. In de brieven heeft de opa zijn verhaal geschreven over de gebeurtenissen in 1943. Al heel snel wordt duidelijk waarom de auteur voor deze manier van schrijven heeft gekozen. Je krijgt daardoor niet alleen één kant van de gebeurtenissen uit die tijd te lezen, maar van meerdere kanten waardoor alles een ander perspectief krijgt. Het verhaal laat daarmee zien dat niet alles alleen maar zwart of wit is, maar dat er ook grijze gebieden zijn. Dat mensen soms dingen deden uit noodzaak, zoals Paolo die geen keuze had voor wat hij deed. Vaak was het ook een kwestie van overleven. De auteur heeft dat heel mooi weten uit te beelden. Je wordt daardoor aan het denken gezet en probeert te bedenken hoe jij gereageerd zou hebben, wat jij gedaan zou hebben.
De engel van Venetië van David Hewson is een aangrijpend, schokkend verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Elk deel eindigt zo dat je verder wilt lezen. Vooral tegen het eind kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het precies zit, hoe het bizarre verhaal zal eindigen. Het is een plot die je niet verwacht had, die je niet hebt zien aankomen. In het begin heb je het gevoel dat het boek in een verkeerd genre zit, dat het eerder onder 'Spanning' thuishoort. Pas tegen het eind begrijp je waarom men voor het genre 'Thriller'  heeft gekozen.
Het is dat David Hewson aan het eind aangeeft dat De engel van Venetië een fictief verhaal is (hij vertelt daar ook waar het verhaal op is gebaseerd), maar tijdens het lezen ervaar je dat totaal niet. Je hebt het gevoel dat het verhaal van begin tot eind zo is gegaan. De auteur heeft zich goed verdiept in de geschiedenis van Venetië. Wat opvalt is dat de auteur de stad zo goed en duidelijk weet te beschrijven, niet alleen hoe de stad er nu uit ziet, maar ook hoe de stad er vroeger uitzag. Je kan aan alles merken dat hij er heel bekend mee is. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat je erbij bent, het verhaal zelf meemaakt. Na het lezen van dit boek wil je naar Venetië om de stad met eigen ogen te aanschouwen.
Kortom; De engel van Venetië van David Hewson is een verhaal dat je door de manier van vertellen van de auteur nog een tijdje bij zal blijven. Ondanks dat het een fictief verhaal is, zou het zomaar van begin tot eind echt zo gegaan kunnen zijn. Tijdens het lezen geloof je dat ook, heb je nergens het gevoel dat er iets is verzonnen.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Meer dan dat.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover. Je weet meteen, ook als je nog nooit in die stad bent geweest, waar het verhaal zich afspeelt en ongeveer in welke tijdsperiode. 

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt. Je wilt weten of je de titel letterlijk of figuurlijk moet nemen.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
Die is heel erg duidelijk. Je weet meteen wat je kan verwachten van het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend en hier en daar vertellend, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
De auteur heeft het verhaal op een heel erg originele manier geschreven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is van begin tot eind goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Na elk deel wil je snel naar het volgende deel. Vooral tegen het eind heb je dat heel erg. Dan wil je weten hoe het precies zit.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft mij verrast, die zag ik niet aankomen. 

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig. Nergens heb je het gevoel dat er iets niet klopt, dat het ongeloofwaardig is.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Gallo Garzone, omdat hij een begripvolle man is die niet snel oordeelt over anderen. Een man waar geen kwaad in zit.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Venetië lijkt me een heel mooie stad. Het is een stad die hoog op de wil-ik-nog-bezoeken-plaats staat.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Niet tijdens de oorlog, maar wel daarna.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld het verhaal van Paolo en het verhaal van diegene die een lijst met namen van Joden moest inleveren. Zo zijn er meer momenten die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Een pastoor zegt even makkelijk domme dingen als wie ook.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van fictieve verhalen over de Tweede Wereldoorlog houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van BOEKERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
DAVID HEWSON

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg