Van
Herman Grouwels mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over? Het rustige leventje van een priester-leraar wordt abrupt afgebroken door de Tweede Wereldoorlog, waarin hij betrokken raakt in een verzetsdaad, die hij zich zijn leven lang zou herinneren. De soutane bloedt is de derde roman van deze auteur na Het meisje in de ijskelder en Mette, wat hield hij van haar. Verder verscheen van zijn hand een drietal dichtbundels waaronder Na regen komen regenwormen. “Toen in een familiearchief niet eerder uitgegeven memoires opdoken van een overleden heeroom, hoorde het zo gevreesde schrijversblok plots tot het verleden.” Herman Grouwels – Sint-Truiden (1948)
Chris Grouwels
Jaar van verschijnen:
2021
Druk:
Eerste druk
EAN:
9789493023918
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
192
Genre:
Roman
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Prijs:
€ 18,50
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van De soutane bloedt van Herman Grouwels wil je weten wie de priester is, wat zijn verhaal is en waarvoor hij zich schaamt. Is het echt iets ergs of iets onschuldigs, maar in de wereld van priesters toch ook weer erg? Het mooie van de cover is, is dat alles wat je op de cover ziet, ook in het boek terug kan vinden. Het is alleen jammer dat de tekst over het boek op de achterkant zo donker is. Als die heel lichtgrijs was geweest, dan was de tekst goed te lezen, nu is de tekst moeilijk te lezen als het wat donkerder wordt. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten.
In De soutane bloedt van Herman Grouwels leidt een priester een rustig leven tot hij op een dag tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd om bij iemand te komen helpen. Daarmee raakt hij, zonder dat hij er erg in heeft, betrokken bij een verzetsdaad. Een verzetsdaad dat grote gevolgen zal hebben.
De soutane bloedt van Herman Grouwels is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de familie van de auteur. Deel is het verhaal fictief en deels is het waargebeurd. De auteur heeft dat heel mooi met elkaar weten te verweven. Tijdens het lezen geloof je dat het hele verhaal echt gebeurd is. Vooral ook doordat hij voornamelijk het woord aan de priester heeft gegeven waarbij het soms lijkt of hij zijn verhaal in dagboekvorm heeft geschreven. Het kan zijn dat de Nederlandse lezers soms een woord online moeten opzoeken, want er zitten hier en daar Vlaamse woorden in, zoals bijvoorbeeld het woord 'dekenij', maar als je goed leest, dan heb je al snel door wat er bedoeld wordt. Het is zeker niet storend tijdens het lezen. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen. In het begin nog wel, maar vanaf het moment dat er problemen komen kan je echt niet meer stoppen, wil je weten hoe het verhaal verder gaat, of diverse personen het zullen overleven, of ze de vlucht zullen redden en hoe hun levens verder zijn gegaan.
Herman Grouwels heeft zich in De soutane bloedt heel erg goed weten in te leven in de personages en hun gevoelens. Vooral de gevoelens waar de priester mee krijgt te kampen heeft hij goed weten uit te beelden, zoals de schuldgevoelens de schaamte en zijn verantwoordelijkheidsgevoel. Het verhaal van de priester laat zien hoe je soms buiten je schuld om in de problemen kan komen, hoe anderen bewust of onbewust je in de problemen kan brengen, hoe moeilijk het is om je aan nieuwe (tijdelijke) regels te houden als het moet, maar ook hoe sterk een mens is als hij in de problemen zit, wat hij allemaal aankan en hoe moedig een mens kan zijn. Alleen daarom al is het goed dat dit verhaal is geschreven. Zoals zoveel verhalen uit het verleden, moet je ook dit verhaal in het tijdsbeeld plaatsen, dat wat toen normaal was, zoals dat mannen elkaar een sigaar aanboden, nu (haast) ondenkbaar is. Doordat het boek niet te dik is, de vlotte schrijfstijl en de korte hoofdstukken, is dit een mooi boek om te lezen als je een reading challenge wilt halen of als je even niet zoveel tijd hebt om te lezen, maar toch een boek tussendoor wilt lezen.
Kortom; De soutane bloedt van Herman Grouwels is een verhaal dat in je gaat zitten. Je krijgt respect voor de priester, voor wie hij was, zijn behulpzaamheid en dat hij zo ruimdenkend was. Je wenst dat veel priesters zijn zoals de priester in dit boek was.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend. Het is mooi dat alles wat je op de cover ziet ook in het boek kan terugvinden.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is over het algemeen vlot en in zijn geheel beeldend waardoor het verhaal vlot wegleest en je het gevoel hebt dat je er zelf bij bent.
Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is zoals de priester dat heeft beleefd, heeft ervaren.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Vooral vanaf het moment dat er problemen kwamen, kon ik niet meer stoppen met lezen, wilde ik weten of de priester het zou redden, of de vlucht zou slagen en hoe het verhaal zou eindigen.
Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Paulette, vanwege haar moed, haar lef, dat ze haar vrouwtje wist te staan. Stiekem wil ik daar ook wel wat van hebben.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Die klinken over het algemeen mooi.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat zou ik niet gekund hebben.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het hele verhaal heeft me geraakt.
Mooie quote in het boek:
Een vroege voorjaarsbloem, waarvan de bloemstengel was geknapt door een eerste lentestorm vooraleer ze in bloei kon komen, maar die nog genoeg kracht had om te overleven.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die houdt van verhalen die op waarheid zijn gebaseerd.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het is een gesigneerde boek, die gaat terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Koop het boek bij bol.com
Reacties
Een reactie posten