De Vreemdelinge En De Oude Premiejager - David Westling


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Aan het einde van de zomer van 2017 maken twee Engelsen ieder afzonderlijk een reis die hun leven zal veranderen… In De vreemdelinge gaat Lorraine Washburn, een pittige bedrijfsjuriste die al een tijd slecht in haar vel zit, met tegenzin mee op een bedrijfsreis naar Lissabon. Samen met haar collega’s verkent ze een weekend lang de Portugese hoofdstad. Het avontuur lijkt haar goed te doen, tot de gebeurtenissen een dramatische wending nemen. De wandel van een oude premiejager is het persoonlijke verhaal van Ed Brewster, een wat ongepolijste zestiger. In de voorafgaande anderhalf jaar is zowel zijn werkzame leven als zijn huwelijk met Sue abrupt ten einde gekomen. Die nederlagen heeft hij allebei nog niet verwerkt. Aan de Engelse oostkust maakt Ed de balans van zijn leven op. Twee dingen blijken daarin nog steeds centraal te staan: zijn liefde voor Sue en voor darts. Hun gedeelde passie kwam samen in het zelfbedachte spel Premiejagen, een spel dat hun heil en verderf bracht.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Van David Westling verschenen bij uitgeverij Elikser eerder De Nachtwandelaar en andere verhalen en Oldtimer.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
1e druk

EAN:
9789463653169

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
306

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover bekend zijn de verhalen in dit boek (nog) niet verfilmd, maar de verhalen lenen zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De vreemdelinge en de oude premiejager van David Westling wil je weten waar het strand is en wat het verhaal erachter is. Het is voor te stellen dat je zin in een strandwandeling krijgt bij het zien van de cover. De titel maakt nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten wie die vreemdelinge en de oude premiejager zijn, wat hun verhaal is.
In De vreemdelinge en de oude premiejager van David Westling maken twee personen uit Engeland ieder afzonderlijk een reis. De een gaat met frisse tegenzin op een bedrijfsreis naar Lissabon. In eerste instantie lijkt alles goed te gaan, lijkt ze er echt van te genieten, lijkt ze alle sores even te vergeten. Tot er iets dramatisch gebeurt en haar leven lijkt te veranderen. De ander gaat terug naar de plek waar hij met zijn vrouw altijd vakantie vierde, om de afgelopen anderhalf jaar, waarin van alles is gebeurd, gescheiden en zijn baan kwijt, te verwerken en misschien een ander inzicht in de gebeurtenissen te krijgen. De vakantie zal zijn leven gaan veranderen.
De titel De vreemdelinge en de oude premiejager van David Westling doet vermoeden dat je één verhaal gaat lezen, maar niets is minder waar, je gaat twee verhalen lezen. Doordat beide verhalen los van elkaar staan, kan je zelf bepalen met welk van de twee verhalen je gaat beginnen. Beide verhalen hebben gemeen dat de hoofdpersonen geen fijne tijd achter de rug hebben en op reis gaan, ze allebei iets dramatisch meemaken, waarna hun levens zullen veranderen. Buiten dat zijn ze verschillend, ook al spelen ze zich in ongeveer dezelfde tijd af. Niet alleen zijn de plaatsen waar de hoofdpersonen op vakantie zijn anders, spelen ze kilometers ver van elkaar af, ook hebben ze allebei een ander soort verdriet te verwerken. Ondanks dat, is het te begrijpen waarom deze twee verhalen samen zijn gebundeld. 
Beide verhalen zijn goed opgebouwd. De beschrijvingen van beide verhalen zijn gedetailleerd, maar toch weer net zo, dat er niet te veel, maar zeker ook niet te weinig woorden zijn gebruikt. De auteur heeft dat goed gedoseerd. Beide verhalen hebben verrassende wendingen die je niet ziet aankomen en eindigen op een manier die je niet verwacht tijdens het lezen. Beide verhalen lezen door de vlotte schrijfstijl van de auteur vlot weg.
David Westling heeft zich in beide verhalen van De vreemdelinge en de oude premiejager goed ingeleefd in de personen en de omgeving waar de verhalen zich afspelen. Hij heeft de emoties en innerlijke gevechten van beide personen goed weten te verwoorden waardoor je het gevoel hebt dat je het zelf meemaakt. Voor veel lezers kan één van de twee of beide verhalen (deels) bekend voorkomen. Het eerste verhaal behandeld een onderwerp waar veel vrouwen mee te maken hebben gehad en laat zien dat het niet aan hun ligt. Dat heeft de auteur goed uitgewerkt zonder het over de top te schrijven. Het tweede verhaal geeft een tip hoe je samen in een relatie de nare karweitjes kan doen, maar je krijgt tegelijkertijd ook een waarschuwing. Beide verhalen hebben verschillende boodschappen die je in je eigen leven kan gebruiken zoals bijvoorbeeld over je uiterlijk.
Tijdens het lezen van het eerste verhaal heb je het gevoel dat de auteur goed bekend is in Lissabon en de geschiedenis van de stad goed kent. Zo gedetailleerd heeft hij over die stad geschreven. Mocht hij nog nooit in die stad zijn geweest, dan heeft hij zich goed laten informeren. In ieder geval wil je na het lezen van het eerste verhaal naar Lissabon om het met eigen ogen te aanschouwen. Maar ook wil je na het lezen van het tweede verhaal naar het kustplaatsje om van de rust die het plaatsje uitstraalt en de omgeving te genieten.
Kortom; De vreemdelinge en de oude premiejager van David Westling zijn twee verhalen die zich in twee verschillende plaatsen afspelen, maar haast net zoveel verschillen als gelijkenissen hebben ondanks dat het twee totaal verschillende verhalen zijn over twee totaal verschillende personen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat doet vermoeden dat je één verhaal gaat lezen, maar schijn bedriegt, want het zijn twee verhalen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
Beide verhalen zijn goed opgebouwd. Beide verhalen zijn op een chronologische manier geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft het plot je verrast?
Bij beide verhalen, dan vooral het tweede verhaal, heeft het plot me verrast.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze allebei. Beide verhalen zouden zomaar echt gebeurd kunnen zijn.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
De hondman, omdat hij een echte gentleman is die zijn sores heeft, maar niet te beroerd is om naar anderen te luisteren en te helpen als het moet.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Gregori, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Beide locaties klinken zo mooi, dat ik er zelf heen wil om het met eigen ogen te aanschouwen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld wat voor dramatisch de hoofdpersoon in het eerste verhaal meemaakt heeft me geraakt. Ook wat Brent in zijn jeugd meemaakte, heeft me geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben. 
Ik herkende mezelf in de hoofdpersoon van het eerste verhaal, wat niet goed met wegen aangaat. Het zou mijzelf zomaar kunnen overkomen. Wat dat aangaat is het maar goed dat we tegenwoordig Google Maps hebben, dat die mij goed de weg wijst, want anders is het echt een drama met mij in een vreemde plaats.

Mooie quote in het boek: 
Het verleden kunnen we hooguit bedekken met een nostalgisch laagje vernis.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt die (deels) herkenbaar zijn en waar je wat van het leven kan leren.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
David Westling 

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg