Het Woud Van Wol En Staal - Natsu Miyashita


Van Meulenhoff mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Hitsuji to hagane no mori

Oorspronkelijke uitgever:
Bunggeishunju Ltd

Waar gaat het boek over? 
Een prachtige, ingetogen Japanse roman over de kracht van muziek en de zoektocht naar perfectie, voor iedereen die heeft genoten van Norwegian wood van Haruki Murakami en De acht bergen van Paolo Cognetti

Tomura raakt als jongen in de ban van het geluid van een vleugel die gestemd wordt bij hem op school. De klanken nemen hem in gedachten mee naar de donkere, luisterrijke bossen die zijn geliefde geboortedorp in de bergen omringen. Vanaf dat moment is hij vastbesloten meer te leren over het instrument en het bijzondere ambacht van pianostemmer.

Onder de hoede van drie meester-pianostemmers begint Tomura zijn opleiding en zijn gevoel voor schoonheid ontluikt steeds meer. Maar de angst om niet goed genoeg te zijn is altijd aanwezig op de achtergrond. Als hij wordt uitgenodigd om de piano van twee getalenteerde zussen te stemmen, wordt zijn beoordelingsvermogen op de proef gesteld.

Dit warme, mystieke verhaal dat zich afspeelt in kleinstedelijk Japan laat zien dat het pad naar het vinden van je bestemming nooit recht is of zonder hindernissen. In een heldere stijl en vol filosofische observaties verbindt Miyashita droom en werkelijkheid.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Natsu Miyashita (1967) is geboren in Fukui en studeerde filosofie aan de universiteit van Tokio. Ze is de auteur van meerdere korte verhalenbundels en romans. Met het in 2016 uitgebrachte Het woud van wol en staal, dat uitgroeide tot een ware boekhandelsfavoriet, kreeg ze bekendheid bij het grote publiek. Inmiddels is het boek in Japan een bestseller, ontving het meerdere prijzen, zijn de vertaalrechten wereldwijd verkocht is het verfilmd.

Bron: achterflap boek

Vertaald door:
Geert van Bremen

Omslagontwerp:
Pinta Grafische Producties

Binnenwerk:
Adriaan de Jonge

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789029093545

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
258

Genre:
Roman

Verfilmd?
Het boek is verfilmd.

Prijs:
€ 20,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het woud van wol en staal van Natsu Miyashita krijg je het gevoel dat je een boek over de natuur gaat lezen, waarin pianomuziek een belangrijke rol speelt. Alles wat je op de cover ziet, kan je ook in het boek terug vinden. Net zoals bij veel covers, ontdek je ook op deze cover steeds weer iets nieuws dat je niet eerder had gezien. Het is mooi dat men de cover ook op de kaft van het boek heeft gedrukt en niet alleen op de omslag. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten of je de titel letterlijk of figuurlijk moet nemen. Tijdens het lezen hoef je niet lang te wachten op het antwoord, al snel wordt duidelijk wat er met de titel bedoeld wordt.
In Het woud van wol en staal van Natsu Miyashita moet de hoofdpersoon op een dag een pianostemmer opvangen en naar de gymzaal brengen. Op het moment dat hij wegloopt wordt hij gegrepen door het pianospel van de pianostemmer. De muziek brengt hem terug naar de omgeving waar hij vandaan komt. Op dat moment weet hij precies wat hij wil worden en doet daar alles voor. Uiteindelijk komt hij onder de hoede van drie meester-pianostemmers die hem ieder op hun manier wegwijs maken in de wereld van de piano's. Hoe veel hij ook leert over de piano's en hoeveel piano's hij ook stemt, hij blijft altijd bang dat hij niet goed genoeg is, dat hij het vak niet volledig onder de knie zal krijgen.
Het woud van wol en staal van Natsu Miyashita is een verhaal waar je meteen in meegezogen wordt. Mocht je geen pianoliefhebber zijn, dan wordt je dat wel tijdens het lezen van dit boek. Tijdens het lezen besef je dat niet alleen de pianospeler de muziek van de piano bepaalt, maar dat de pianostemmer daar ook een grote rol in heeft, dat de een niet zonder de ander kan. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat de auteur of zelf pianiste is of pianostemmer vanwege de vele informatie die ze over pianostemmen vertelt in het verhaal. Mocht dat niet zo zijn, dan heeft ze duidelijk heel veel onderzoek gedaan naar alles wat er bij het pianospelen komt kijken.
Het woud van wol en staal van Natsu Miyashita is op een filosofische manier geschreven.  Je wordt soms aan het denken gezet zoals bijvoorbeeld over schoonheid. Je gaat er zelf over nadenken en je eigen mening vormen. Via de hoofdpersoon, die leert van anderen, krijg je geregeld wijze lesssen mee zoals bijvoorbeeld waarom je beter zelfverzekerd over kan kan komen. Tegelijkertijd is het verhaal ook leerzaam zonder dat het een lesboek is. De lessen en de wijsheden zijn op een mooie manier in het verhaal verwerkt. Zo leer je bijvoorbeeld hoe belangrijk de stand van de pianokruk is voor een pianospeler. Het verhaal laat zien hoe muziek mensen kan doen opleven. Geregeld worden er metaforen gebruikt zoals een vergelijking met voedsel.
Het verhaal is grotendeels filosofisch geschreven, maar er zijn stukjes, en dan met name over de natuur, die haast poëtisch aandoen. Zoals de hoofdpersoon vertelt over de natuur, is haast sprookjesachtig. Door zijn beschrijvingen van waar hij vandaan komt, wil je er zelf heen om de natuur met eigen ogen te aanschouwen. De hoofdpersoon heeft daarnaast zijn angsten goed onder woorden weten te brengen waardoor het voor veel mensen herkenbaar kan zijn.
Kortom; Het woud van wol en staal van Natsu Miyashita is een verhaal vol pianomuziek waarin je heel veel komt te weten over hoe een piano in elkaar zit, hoe belangrijk het is als een piano goed gestemd is en dat er bij het stemmen meer komt kijken dan men zo op het eerste oog denkt. Het is een verhaal waarbij je niet alleen veel leert over de piano, maar ook doet nadenken over andere onderwerpen en waarbij je wijze lessen leert die je kan toepassen in je eigen leven.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend. Steeds als je naar de cover kijkt, ontdek je weer iets nieuws dat je eerder niet was opgevallen. Het is mooi dat de cover ook op de hardcover is gedrukt en doorloopt via de zijkant over de achterkant.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is goed. Het verhaal is op een filosofische manier geschreven. Sommige stukjes over de natuur zijn op een haast poëtische manier geschreven waardoor de natuur haast tot leven komt.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het verhaal zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Meneer Yanagi, omdat hij niet zo saai is als men verwacht.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik had aan niemand een hekel in dit boek.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren. Het verhaal laat heel goed zien hoe belangrijk muziek voor mensen kan zijn, hoe dat mensen kan opfleuren. Dat heeft me echt geraakt. Ook de schoonheid van de natuur zoals de hoofdpersoon die beschrijft heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
'Een klank die de klant goed bevalt is het beste.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Vooral de pianoliefhebbers zullen genieten van dit boek.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Ga je de verfilming bekijken? 
Nee, dat ga ik niet. 

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Meulenhoff om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg