Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Mag Ik Het Klokhuis? - Peter S. Vlerkoorde


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een zoektocht naar vrijheid

Waar gaat het boek over? 
Vrijheid … een ideaal dat het leven van veel mensen beheerst. Waarom? Leven in een vrij land betekent toch dat vrijheid onze dagelijkse werkelijkheid is? Of misschien juist niet? Wat is vrijheid eigenlijk? En hoe bereik je die? Dit waren de kernvragen die de hoofdpersoon als zijn kompas gebruikte op zijn zoektocht naar het geheim van vrijheid. Geboren in het begin van de oorlog, groeide hij op in het Nederland van ‘na de bevrijding’ onder de hoede van Oranjegezinde grootouders in de geheimzinnige setting van een afwezige vader waar niemand over sprak. Vaders duistere erfenis creëerde een spanningsveld waarin diens zoon al jong zijn eigen weg moest vinden binnen een milieu in de onderste laag van de samenleving, waar hij zich gevangen voelde. Vrijheid werd zijn levensdoel. Het werd een avontuurlijke ontdekkingstocht, een afwisselende reis over toppen en door diepe dalen, die eindigt in de afzondering van de Australische outback. Daar ontstaat eindelijk het inzicht hoe de langgezochte vrijheid werkelijkheid kan worden.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
1e druk

EAN:
9789463653176

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
316

Genre:
Biografieën en waargebeurd

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Mag ik het klokhuis? van Peter S. Vlerkoorde krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan. Toch is het een cover dat heel erg goed gekozen is. De vogels staan symbool voor waar de hoofdpersoon in dit boek naar op zoek is. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten waarom iemand het klokhuis wil hebben en wat hij ermee wil doen. De titel wordt al snel duidelijk in het verhaal en dan blijkt dat de reden niet zo vrolijk is als je aanvankelijk denkt bij het lezen van de titel. De subtitel spreekt voor zichzelf, je weet meteen wat de bedoeling is van de hoofdpersoon. De subtitel loopt als een rode draad door het verhaal.
In Mag ik het klokhuis? van Peter S. Vlerkoorde groeide de hoofdpersoon op net na de oorlog bij zijn moeder die alleenstaand was en onder de hoede van zijn grootouders waar hij vaak was als zijn moeder aan het werk was. Over zijn afwezige vader werd nooit gesproken. Al jong moest de hoofdpersoon zijn weg vinden binnen een milieu dat hem niet paste, waar hij zich gevangen voelde, hij wilde vrij zijn, een luxere leven leiden dan hij als kind gewend was. Het wordt een zoektocht door diepe dalen en hoge toppen waar hij veel meemaakt en veel leert, veel levenservaring opdoet, waarin hij inzicht krijgt in wat echte vrijheid inhoudt. Veel puzzelstukjes vallen langzaamaan op hun plaats. Je voelt tijdens het lezen hoe het oorlogsverleden van de vader boven het gezin hing.
Tijdens het lezen van Mag ik het klokhuis? van Peter S. Vlerkoorde krijg je al snel het gevoel dat het verhaal wel eens autobiografisch kan zijn door de manier zoals de auteur zijn verhaal heeft geschreven. Het antwoord krijg je op een gegeven moment in het verhaal. Het is een open en eerlijk verhaal waarin veel mensen zich (deels) zullen herkennen omdat ze zelf ook iets dergelijks hebben meegemaakt. Het is een verhaal waarbij sommige stukjes, zoals bijvoorbeeld het spelen op straat vroeger, veel mensen doet terugverlangen naar die tijd dat het nog rustig was op straat. Je moet het verhaal wel in het tijdsbeeld plaatsen, dat wat nu ondenkbaar is, was vroeger "normaal" zoals lijfstraffen door leraren op school.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het verhaal. Je bent benieuwd of de hoofdpersoon er ooit achter komt wie zijn vader is en waarom er zo geheimzinnig over hem wordt gedaan, maar ook wil je weten of het hem lukt om uit het milieu waarin hij is opgegroeid te ontsnappen, of hij het leven kan leiden waar hij naar snakt.
Mag ik het klokhuis? van Peter S. Vlerkoorde laat zien dat ieder kind, ook al is hij opgegroeid in hetzelfde gezin, een ander beeld heeft van de gebeurtenissen die ze gezamenlijk hebben meegemaakt en ieder met andere ogen naar de ouders kijkt. Het verhaal laat ook zien dat hoe een kind is opgevoed in zijn jeugd door kan spelen in zijn verdere leven en dat dan niet altijd op een positieve manier. Het verhaal laat zien dat veel mensen een geheim hebben waar ze zich voor schamen ook al kunnen ze er zelf niets aan doen. Het verhaal laat zien hoe angst ons wordt aangepraat. Het is een verhaal vol levenswijsheden, waar je wat van kan leren zoals bijvoorbeeld over je relatie en de hoofdpersoon laat zien waarom een psychotherapeut een goede therapeut is als hij het een en ander heeft meegemaakt in zijn leven. De auteur heeft dat allemaal goed weten te verwoorden en heeft de hoofdpersoon ook niet mooier gemaakt dan hij is, dat hij ook zo zijn tekortkomingen heeft. Daarmee laat de auteur zien dat de hoofdpersoon ook maar een mens is die soms foute beslissingen neemt, verkeerde dingen doet. Om sommige stukjes moet je lachen zoals bijvoorbeeld om het stukje waarin de hoofdpersoon een telefoontje krijgt in Zeist van zijn vorige commandant. 
Bij het lezen van de korte reisverslagen van de hoofdpersoon hoop je dat de auteur een boek gaat schrijven over de reizen die hij heeft gemaakt, waarin hij uitgebreider verslag doet van zijn reizen. De korte stukjes zoals over Hongkong vragen gewoon om een uitgebreider verslag.
Kortom; Mag ik het klokhuis? van Peter S. Vlerkoorde is niet alleen een indrukwekkend boek om te lezen over de hoofdpersoon die op zoek is naar vrijheid, maar tegelijkertijd ook een verhaal waar je wat van kan leren. Voor de oudere lezers kunnen sommige stukjes nostalgische gevoelens oproepen zoals het spelen op straat. Het verhaal eindigt met wat de zoektocht voor de hoofdpersoon heeft opgeleverd. Het zijn mooie zinnen die voor iedereen van toepassing zijn.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
De cover is schitterend, is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de subtitel?
De subtitel is heel erg goed gekozen, het geeft precies aan waar de hoofdpersoon naar op zoek is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De schrijfstijl is lekker vlot en beeldend waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het verhaal is zoals de hoofdpersoon het heeft ervaren, meegemaakt.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je eenmaal in het boek bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten of de hoofdpersoon de vrijheid weet te vinden en je wilt weten wat het geheim is van een bepaalde persoon.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
De oma van de hoofdpersoon, omdat zij haar vrouwtje wist te staan, niet bang was om haar mening te geven en heel erg zorgzaam was.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Net na de oorlog niet, maar vanaf het moment dat ik geboren ben in 1974 is het me redelijk goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld wat Helena heeft meegemaakt heeft me geraakt. Helaas kan ik er niets meer over zeggen, want dan zou ik teveel verraden. In ieder geval begrijp ik deels wel waarom ze zo is als ze is. Ook het verhaal van de moeder van de hoofdpersoon heeft me geraakt en ook hier kan ik niets meer over zeggen om dezelfde reden als waarom ik niets meer over Helena kan zeggen. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Wie nooit fouten maakt, wordt niet wijzer.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die houdt van verhalen die (deels) herkenbaar zijn en waar je wat van kan leren.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek gaat terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever: 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg