Le Mans - Gerrit Brand


Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Chris Jager, 40 jaar oud en bijna aan het eind van een versleten huwelijk met Laura, is journalist en hoofdredacteur van een automagazine. Hij raakt in de ban van de 24-jarige Carla Bergman, die mooi is als de Amerikaanse actrice Scarlett Johansson. Hij neemt haar mee naar de meest uiteenlopende persmomenten, van de onthulling van een oorlogsmonument door de koningin tot de opening van een expositie met werk van toonaangevende fotografen, en kan zijn enorme geluk niet op, al is hij hoogst verbaasd, als hij merkt dat Carla steeds vaker en steeds meer toenadering tot hem zoekt. Voor Carla is Chris haar passie. Maar er is een maar. Carla zal haar vriend Harry nooit in de steek laten, en dat moet Chris goed begrijpen. Vreemdgaan mag niet, maar Carla wil het gewoon. En Chris ook. Zijn leugens en verzinsels tegen Laura worden telkens ingewikkelder, terwijl Harry alles wat Carla verzint voor zoete koek slikt. Dan wordt Chris gevraagd om het tv-commentaar te verzorgen bij de 24 uur van Le Mans, de iconische, jaarlijkse autorace die door miljoenen mensen op tv wordt gevolgd. Chris nodigt Carla uit om als fotografe met hem mee te gaan. De race blijkt een keerpunt in hun relatie van elkaar alsmaar aantrekken en afstoten. 

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Gerrit Brand studeerde Nederlands aan de universiteit van Groningen. Le Mans is zijn vijfde roman. Hij vertaalde ook literair werk uit het Engels, Portugees en Frans.

Bron: achterflap boek

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789491737725

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
214

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Le Mans van Gerrit Brand krijg je een vermoeden dat het een boek over raceauto's zal gaan en dat het zich voornamelijk zal afspelen in Le Mans, zoals de titel doet vermoeden. Maar tijdens het lezen kom je erachter dat het niet helemaal zo is, dat het een ander verhaal is dan je in eerste instantie verwacht. Toch spelen Le Mans en raceauto's wel een belangrijke rol in dit verhaal.
In Le Mans van Gerrit Brand raakt een veertigjarige journalist, die bovendien ook de hoofdredacteur is, van een automagazine in de ban van een knappe, jonge stagiaire die wat uiterlijk betreft op een beroemde actrice lijkt. Hij neemt haar op een dag mee naar een oorlogsmonument waar ook de koningin aanwezig is. Vanaf die tijd neemt hij haar steeds vaker mee naar diverse evenementen, waarbij de liefde oplaait. Beiden hebben een relatie. De een zit in een versleten huwelijk, de ander is gelukkig met haar vriend. Uiteindelijk krijgen ze een affaire waarbij de stagiaire van meet af aan duidelijk is dat ze haar vriend nooit zal verlaten, dat ze haar baas hooguit als een passie ziet. Op een gegeven moment gaan ze samen naar Le Mans en dat blijkt het keerpunt in hun relatie te zijn.
Gerrit Brand heeft zich in Le Mans heel goed weten in te leven in het de personages. De smoezen die gebruikt worden om het vreemdgaan goed te praten, de smoezen die ze aan het thuisfront vertellen en de momenten dat ze samen zijn. Hij heeft dat goed weten te beschrijven. Je hebt tijdens het lezen het gevoel dat je het vanaf de zijlijn mee beleefd. Soms bekruipt je het gevoel dat het verhaal autobiografisch is, vooral ook omdat hij de vrouw van de journalist en hoofdredacteur haar gevoelens goed weet te beschrijven, zoals zij zich voelt en gedraagt. Ondanks dat je via de stagiaire leest dat haar vriend alles wat zij zegt voor zoete koek slikt, is het jammer dat je weinig over hem leest, dat je niet leest dat hij het bijvoorbeeld jammer vindt dat ze er weer een avond niet is of dat ze weer eens laat thuis komt. Dat had het verhaal compleet gemaakt.
Le Mans van Gerrit Brand is een verhaal dat voor veel mensen (deels) herkenbaar kan zijn en/of dat er mensen wantrouwig worden tijdens het lezen van dit verhaal. Het verhaal laat heel goed de verschillende kanten van het vreemdgaan zien; de gevolgen die vreemdgaan kan hebben, hoe partners van de vreemdgangers kunnen reageren, de verschillende verwachtingen van elkaar van het stel dat vreemdgaat, het voorzichtig doen om niet door bekenden betrapt te worden, hoe onmogelijk de liefde kan zijn en het goedpraten van het vreemdgaan. Het verhaal geeft je stof tot nadenken, ook over jouw relatie, wat jij zou doen als je in een van hun schoenen stond.
Le Mans van Gerrit Brand is een verhaal waar je meteen in zit en pas weer loslaat als je het boek uit hebt. Tijdens het lezen vraag je je steeds wanneer ze betrapt zullen worden en hoe en hoe het dan verder gaat. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet verwacht had. Op een gegeven moment denk je te weten hoe het verhaal zal eindigen, maar dan blijkt het toch anders te gaan dan je verwacht had, hoewel het tegen het eind toch even anders doet vermoeden. De auteur weet je daarmee goed op het verkeerde been te zetten.
Kortom; Le Mans van Gerrit Brand is een verhaal dat voor veel mensen herkenbaar kan zijn. Het is een reflecterend verhaal dat het menselijk tekort goed in beeld brengt.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had verwacht dat ook de kant van Harry belicht zou worden en niet alleen vanuit Carla haar kant over hem.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat je op het verkeerde been zet. Je verwacht dat het boek ergens anders over gaat dan waar het werkelijk over gaat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een meeslepende, vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. 

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, of ze uiteindelijk betrapt worden en hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik had een andere plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik heb aan niemand een hekel.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat zou ik niet kunnen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Maastricht, Amsterdam en nog een paar plaatsen die ik herkende zijn mooi, andere plaatsen zoals Parijs, lijken me ook heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld de reacties van Laura hebben me geraakt. Dat ze zo reageert, begrijp ik wel. Meer kan ik er niet over zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
Er is lef voor nodig alle schepen achter je te verbranden als de haven nog niet in zicht is.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van romans houdt waarin niets voorspelbaar is.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
GERRIT BRAND

Website van de uitgever:



Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg