Mat - Sifre Van Der Linde


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Het naar binnen vallende zonlicht scheen precies op het schaakbord, alsof het uitdagend wenkte. Ze keek en zag de zwarte koningin, neerkijkend vanuit de linkerhoek op het kleine witte legertje, trots en onaantastbaar. Voor het eerst drong zich de gedachte op dat ze tegen een levend mens speelde, een brein dat verscholen ging achter de hand die de schaakstukken verzette. Een warme junidag in 1985. Een ontmoeting tussen twee bijzondere kinderen. Een geheime belofte. De negentien jaar oude Myranda gaat zwijgend door het leven. Een veilig leven waarin ze zich gekoesterd voelt door de beschermende liefde van haar moeder en haar oma. Als ze gaat studeren aan de sociale academie en daar Raël ontmoet, begint de muur van veiligheid langzaam af te brokkelen. Beloftes uit het verleden komen in een ander daglicht te staan en de verwarring slaat bij Myranda toe. Het is mei 1991. Een maand uit het leven van Myranda, waarin alles wat eerst duidelijk en afgebakend was, ineens overhoop wordt gegooid door onverwachtse gebeurtenissen. De schijfster schetst in de roman Mat een beeld van de hulpverlening in de jaren negentig, een tijd waarin onder het politieke beleid van een sociale regering veel mogelijk was en hulpverleners met nieuwe ideeën naar de zorg keken.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
1e druk

EAN:
9789463653251

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
258

Genre:
Literatuur & romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Mat van Sifre van der Linde verwacht je een boek over hoe je leert schaken te lezen. Maar schijn bedriegt in dit geval, want je leert in dit boek niet schaken, maar het schaakspel speelt wel een rol in dit boek. Het is mooi dat alles wat je op de cover ziet, tot en met de kleuren, ook in het boek terug kan vinden. De titel maakt nieuwsgierig. Tijdens het lezen ontdek je dat je de titel op meerdere manieren kan bekijken.
In Mat van Sifre van der Linde studeert de hoofdpersoon aan de sociale academie. Ze gaat met een reden, die alleen zijzelf kent, zwijgend door het leven. Het is belofte die ze zichzelf jaren eerder heeft gedaan na een bepaalde gebeurtenis. Ze heeft iedereen een deels verzonnen verklaring opgegeven waarom ze zwijgend door het leven gaat. Maar er is één klasgenoot die haar niet helemaal gelooft. Die klasgenoot doet er alles aan om de waarheid boven tafel te krijgen. Maar ook hij blijkt een geheim te hebben waarvan hij niet wil dat dat aan de grote klok komt te hangen. De vraag is hoe lang de hoofdpersoon nog kan zwijgen en hoe lang haar geheim geheim kan blijven. De beloftes uit het verleden komen namelijk in een ander daglicht te staan waarbij de verwarring bij de hoofdpersoon toe neemt. Tijdens het lezen volg je een maand uit het leven van de hoofdpersoon die in die maand veel mee maakt en veel te verwerken krijgt. 
Mat van Sifre van der Linde is een verhaal waar je meteen in zit en meegenomen wordt. Je wordt meteen geraakt door het verhaal en dat blijft zo tot het einde. Het verhaal is goed opgebouwd, er zitten diverse verrassende wendingen in die je niet ziet aankomen en het eind is een complete verrassing omdat je had verwacht dat het verhaal anders zou eindigen. Langzaamaan kom je steeds meer te weten over de hoofdpersoon en wat er in het verleden precies is gebeurd. Tijdens het lezen vraag je je geregeld af wanneer de hoofdpersoon betrapt wordt en hoe men dan zal reageren als ze achter haar geheim zullen komen. Maar ook wil je, net als de hoofdpersoon, weten of een belangrijk persoon uit het verleden nog wel in de instelling zit waar ze werkt en zo ja, of hij haar nog herkend en hoe hij zal reageren. 
Je krijgt in Mat van Sifre van der Linde een mooi kijkje in de wereld van de hulpverlening, hoe dat in de jaren 90 ging en hoe men naar de zorg voor blinden en verstandelijk gehandicapten keek. Je kan aan alles in het boek merken dat de auteur weet waarover ze schrijft. Ze heeft zich heel erg goed weten in te leven in de diverse personen. Je vermoedt dan ook dat ze zelf in die jaren in de hulpverlening heeft gewerkt. Eenieder die de jaren 90 van de vorige eeuw bewust heeft meegemaakt, zal het een en ander herkennen zoals bijvoorbeeld de mode uit die tijd. In dat opzicht is het een mooie tijdreis. Daarnaast zullen veel mensen zich in de hoofdpersoon herkennen van hoe ze over zichzelf, en dan met name haar uiterlijk, denkt. Je hebt tijdens het lezen met haar te doen en wilde dat je haar kon helpen, met haar kon praten, haar kon steunen.
Kortom. Mat van Sifre van der Linde is een verhaal dat een indrukwekkend kijkje geeft achter de schermen van de hulpverlening in de jaren 90 van de vorige eeuw en hoe eerder gedane beloftes later in een ander daglicht kan komen te staan. Het is een verhaal dat voor veel mensen herkenbaar kan zijn.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend. Het is mooi dat alles wat je op de cover ziet ook in het boek kan terugvinden, tot aan de kleinste details aan toe.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is mooi dat je de titel op meerdere manieren kan lezen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De auteur heeft het verhaal op een beeldende en vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten of de hoofdpersoon haar geheim geheim kan houden en of een bepaalde persoon nog in de instelling woont en zo ja, hoe hij zal reageren als hij ontdekt dat zij er werkt.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik had een iets ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Simon, omdat hij iedereen neemt zoals die zijn die ze zijn, niet oordeelt over anderen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat denk ik niet.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed af gegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren. Ik kan niet teveel verklappen, maar zowel het verhaal van Myranda als het verhaal van Raël hebben me geraakt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van romans houden die niet geijkt verlopen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties