Veldgids Lieveheersbeestjes - Helen Roy en Peter Brown


Van KOSMOS UITGEVERS mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
voor Nederland en Vlaanderen

Oorspronkelijke titel:

Oorspronkelijke uitgever:
Bloomsbury Publishing

Waar gaat het boek over? 
Met de ‘Veldgids lieveheersbeestjes voor Nederland en Vlaanderen’ van Helen Roy en Peter Brown leer je alles over de lieveheersbeestjes die in de Lage Landen voorkomen. Illustraties Richard Lewington.

De ‘Veldgids lieveheersbeestjes voor Nederland en Vlaanderen’ is een unieke veldgids in handzaam formaat, die is samengesteld en geschreven door Helen Roy en Peter Brown. Hij bevat maar liefst 58 soorten lieveheersbeestjes die in Nederland en Vlaanderen te vinden zijn. De soortpagina’s zijn overzichtelijk ingedeeld met heldere informatie over uiterlijke kenmerken, voedsel, habitat, aanbevolen zoekmethode, verspreiding, status en trend. Soorten die vaak met elkaar verward worden staan naast elkaar afgebeeld, met aandacht voor de onderlinge verschillen. Geïllustreerd met meer dan 140 prachtig gedetailleerde tekeningen van Richard Lewington. Voor de echte lieveheersbeestjesliefhebber!

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Gerrian Tacoma-Krist

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789021577777

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
176

Genre:
Insecten & ongewervelden

Prijs:
€ 25,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Veldgids lieveheersbeestjes van Helen Roy en Peter Brown krijg je meteen al een idee wat voor soort boek je gaat lezen en waarover het boek zal gaan. De titel en subtitel spreken voor zichzelf. Het boek zelf is ook heel erg mooi vormgegeven.
Veldgids lieveheersbeestjes van Helen Roy en Peter Brown is een gids boordevol met informatie over de meeste soorten lieveheersbeestjes die je in Nederland en Vlaanderen kan vinden. Er zijn al talloze boeken geschreven over deze lief uitziende kevertjes, maar nog niet een veldgids zoals van deze twee auteurs. Het is heel goed dat ze dit kevertje, dat zoveel bekendheid geniet in vooral kinderboeken, onder de aandacht hebben gebracht zodat iedereen er meer over te weten kan komen. De Nederlandse vertaalster heeft daarentegen wel meer werk gehad dan gewoonlijk bij het vertalen van een boek. Het waarom en vertelt zij in een voorwoord in dit boek. Het is mooi dat men ervoor heeft gekozen om ook het voorwoord en het dankwoord uit de oorspronkelijke uitgave, vertaald uiteraard, te publiceren. Daardoor wordt je ook nieuwsgierig naar de oorspronkelijke uitgave, wil je die ook hebben en lezen.
Veldgids lieveheersbeestjes van Helen Roy en Peter Brown is precies wat je van een veldgids kan en mag verwachten. De soorten zijn overzichtelijk ingedeeld en het staat boordevol informatie over lieveheersbeestjes. Je komt te weten hoe je ze kan herkennen, waar ze vaak mee verwart worden, het voedsel dat ze eten, waar je ze kan vinden, hoeveel er ongeveer van zijn in Nederland en Vlaanderen, hoe ze eruit zagen als larve en pop en wat hun Latijnse naam is. Het boek is, zoals je mag verwachten van dit soort boeken, rijk geïllustreerd. Omdat lieveheersbeestjes heel klein zijn, zie je ze zowel sterk vergroot als in ware grootte. Aan het begin van het boek kom je meer te weten over de lieveheersbeestjes in het algemeen, hoeveel soorten er wereldwijd zijn, en dat zijn er meer dan je denkt, hoe belangrijk ze zijn voor de natuur en tuinen, hun onderlinge verschillen, hoe hun levenscyclus is, hoe ze als larven zijn en wat ze eten en dat is bij sommige soorten toch schrikken, verwacht je niet, maar als je hebt gelezen waarom ze dat doen, ook wel weer begrijpelijk. Maar je komt ook te weten hoe je de lieveheersbeestjes kan bestuderen en hoe je jouw waarnemingen kan doorgeven, want ondanks dat er al veel bekend is over deze mooie kevertjes, blijven ze toch nog een mysterie onder de diersoorten. De beschrijving van de lieveheersbeestjes en de informatie over ze in het algemeen is op een heldere en duidelijke manier geschreven waardoor het voor iedereen goed leesbaar is. De vele schitterende foto's maken het boek compleet.
Kortom; Veldgids lieveheersbeestjes van Helen Roy en Peter Brown is een indrukwekkend boek over lieveheersbeestjes. Omdat het boek niet zo heel groot is, kan je die makkelijk meenemen als je de natuur in gaat zodat, als je een lieveheersbeestje tegenkomt, die kan opzoeken zodat je er meer over te weten komt.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
De cover is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je kan verwachten van het boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen in welke landen je de lieveheersbeestjes in dit boek kan vinden.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een heldere en duidelijke manier geschreven. Je hoeft er niet voor geleerd te hebben om de uitleg te begrijpen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de lieveheersbeestjesliefhebbers.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik ga het boek zeker vaker openslaan, niet alleen voor de schitterende foto's, maar ook als ik een lieveheersbeestje heb gezien en ik meer informatie wil over het lieveheersbeestje. Ondanks dat ik het boek heb gelezen, zal ik het een en ander niet gelijk onthouden en moet ik het dan toch weer even teruglezen. 

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van KOSMOS UITGEVERS om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg