De Naam Van De Moeder - Roberto Camurri
Indringend

De naam van de moeder van Roberto Camurri is een indringend verhaal dat op een haast poëtische manier het gemis van de moeder door vader en zoon beschrijft, dat in je gaat zitten of je het nu wilt of niet.
De naam van de moeder van Roberto Camurri is vertaald vanuit het Italiaans, Il nome della madre. Het is goed dat men de Italiaanse titel letterlijk heeft vertaald, de titel geeft precies weer wat de zoon uiteindelijk wil weten.

Eenzaamheid

De naam van de moeder van Roberto Camurri gaat over een vader en zoon die het samen moeten zien te rooien nadat de moeder er onverwacht vandoor is gegaan toen Pietro nog maar een baby was. Ettore moest zien om te gaan met dat zijn vrouw er vandoor is en ondertussen ook nog zijn zoon zien op te voeden. Beiden hebben vragen voor elkaar, maar kunnen dat om persoonlijke redenen niet vragen aan elkaar om antwoorden te krijgen, om eindelijk eens met elkaar te gaan praten, de confrontatie aan te gaan. De jaren verstrijken en vader en zoon lijken steeds meer uit elkaar te groeien, maar toch blijven ze verbonden door hun familieband en hun eenzaamheid.

Voelt het gemis

Op een haast poëtische manier beschrijft Roberto Camurri in De naam van de moeder de gevoelens van vader en zoon waarbij het gemis van de moeder voelbaar is. Je ziet ze in de loop van de jaren steeds meer worstelen met het gemis, vooral bij de zoon merk je dat, dat hij wil weten wie zijn moeder is, waar zij is en waarom zij hen in de steek heeft gelaten, maar ook bij de vader merk je dat als hij soms een misplaatste opmerking maakt tegen zijn zoon of hem op een andere manier laat voelen hoe erg hij haar mist. Het is een complexe relatie die vader en zoon met elkaar hebben waarbij ze niet met-, maar diep in hun hart ook niet zonder elkaar kunnen. De auteur heeft dat heel erg goed weten te verwoorden in het verhaal, heel goed weten te verbeelden waardoor je het gemis zelf ook voelt.
Ondanks dat je niet alles komt te weten, kom je toch iets meer te weten over de moeder. De auteur weet net genoeg te vertellen over de moeder waardoor je haar leert kennen, maar ook nieuwsgierig wordt naar haar, naar haar beweegredenen waarom ze haar gezin in de steek heeft gelaten. Het eind is heel verrassend, maar er komen daarmee weer andere vragen die je als lezer wilt weten en waarbij je stiekem hoopt dat de auteur een vervolg schrijft waarbij de vragen beantwoord worden.

Als een moeder haar gezin in de steek laat

De naam van de moeder van Roberto Camurri laat zien wat het met een vader en kind doet als de moeder voor hun gevoel onverwacht besluit om haar gezin in de steek te laten. Hoe het gemis en de onwetendheid door kan werken in beiden, hen uit elkaar kan drijven, maar tegelijkertijd ook verbonden kan laten voelen met elkaar. Door de haast poëtische beschrijvingen voel je het verlies van de moeder bij vader en zoon.

Mooie quote in boek:
Ergens wist hij de moed vandaan te halen om naar haar te kijken terwijl ze bleef zwijgen, naar die zwarte ogen die soms van een kat leken.

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.

Website van uitgeverij:

Reacties