Dit Konijntje Is Koud, Meneer - Douwe Van Domselaar


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
en andere verhalen

Waar gaat het boek over? 
De verhalen in deze bundel zetten ons aan het denken over ongemakkelijke situaties, eenzaamheid, onzekerheid en onalledaagse alledaagsheid. Telkens de vraag oproepend: hoe zou ik reageren in deze situatie? In de bundel figureren bijzondere personages. Ze staan vaak net wat buiten de werkelijkheid of ze hebben eigenaardige gewoontes. De verhalen zijn met humor geschreven en neigen soms naar het absurde.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Douwe van Domselaar (1968) woont in Amsterdam, is gehuwd en heeft twee zoons. Hij studeerde Culturele Antropologie (UVA), werkte in de marketing en stapte later over naar het onderwijs. Hij was jarenlang als redacteur verbonden aan het vakblad “Maatschappij & Politiek” en leverde een bijdrage aan twee studieboeken over onderwijs. Op het gebied van fictie is dit zijn debuut.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
1e druk

EAN:
9789463653350

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
124

Genre:
Literaire romans

Prijs:
€ 16,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Dit konijntje is koud, meneer van Douwe van Domselaar krijg je niet meteen een idee wat je van het boek kan verwachten. De titel doet het ergste vermoeden en kan zomaar bij mensen die wel eens op een konijn hebben gepast van iemand iets traumatisch naar voren halen. De titel wordt al heel snel duidelijk en dan kan je alleen maar de conclusie trekken dat het een goed gekozen titel is.
In Dit konijntje is koud, meneer van Douwe van Domselaar staan dertien afwisselende verhalen. Verhalen over bekende, minder bekende en soms absurde situaties. Verhalen met diverse soorten mensen. Verhalen die je aan het denken zetten van wat jij had gedaan, hoe jij gereageerd zou hebben in zo'n situatie. Verhalen met verrassende wendingen. Er is één verhaal dat een ware thriller is. Sommige verhalen hebben een open eind waarbij je zelf kan bedenken hoe het verhaal afgelopen zou zijn. Sommige verhalen ontroeren je en weer andere schokken je. Sommige verhalen hebben, al dan niet bewust gedaan door de auteur, een boodschap. Sommige verhalen vernietigen keiharde vooroordelen die heersen in de maatschappij, laten je anders naar de mensen kijken. Het enige wat de verhalen stuk voor stuk met elkaar gemeen hebben is dat je bij elk verhaal aan het denken wordt gezet en dat de meeste verhalen een al dan niet verborgen boodschap hebben, verder hebben ze niets met elkaar gemeen. De verhalen kan je los lezen, je bepaalt zelf met welk verhaal je begint, welk verhaal je daarna leest en met welk verhaal je eindigt.
Douwe van Domselaar heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personages in Dit konijntje is koud, meneer. Je leeft mee met de diverse personages, aan sommige personages erger je en weer anderen sluit je al heel snel in je hart. Het is mooi dat je bij sommige verhalen steeds op het verkeerde been wordt gezet, vooral in het verhaal Rare gasten wordt je steeds op het verkeerde been gezet omdat je daarin steeds iets anders verwacht, vooral aan het begin verwacht je iets dubbelzinnigs. Het verhaal eindigt humorvol, maar heeft tegelijkertijd ook een boodschap.
Het is mooi dat de auteur gelijk in het eerste verhaal een vastgeroest vooroordeel in de maatschappij heeft weten te ontkrachten. Voor veel mannen kan het zijn dat ze zich (deels) in het verhaal Ons kleine geheimpje zullen herkennen. Het verhaal laat goed zien dat we niet altijd controle hebben op wat ons lichaam doet, ook al probeer je nog zo goed de controle te behouden. 
Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden, want er zitten een paar verhalen in die je een brok in de keel bezorgen zoals bijvoorbeeld het verhaal Artis blues waarin een oma naar Artis gaat en herinneringen ophaalt aan de keren dat ze met haar kleinkinderen erheen ging. Het einde komt dan ook als een schok. Een ander verhaal lijkt humorvol te eindigen, maar blijkt dan toch niet zo humorvol meer als je het einde leest. Je krijgt dan te doen met de vrouw waar je het al mee te doen had omdat het een gênante situatie was waar ze in kwam te zitten.
Kortom; De verhalen in Dit konijntje is koud, meneer van Douwe van Domselaar zijn stuk voor stuk verhalen die je doen afvragen wat je zelf gedaan zou hebben in zo'n situatie, hoe je gereageerd zou hebben als het jou overkomen was. In bijna elk verhaal zit wel een boodschap en sommige verhalen laten zien hoe je ook met een bepaalde situatie zoals het plotsklaps overlijden van iemand om kan gaan. Als je het boek uit hebt, hoop je dat de auteur met nog zo'n verhalenbundel komt. Dit is een heel mooi boek om te lezen als je een reading challenge te halen hebt, want het is een dun boek dat je in een paar uur uit hebt.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die inderdaad bij het boek past, maar dat besef je pas tijdens het lezen van het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt, maar tegelijkertijd kan het bij sommige mensen ook een nare herinnering naar boven halen.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is goed gekozen, je weet meteen wat voor soort boek je kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk op een indringende manier geschreven. De verhalen lezen vlot weg.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen?

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Hebben de plots je verrast?
Over het algemeen wel.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, de verhalen zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft mij diverse keren geraakt zoals bijvoorbeeld het verhaal Appelboom, maar ook de verhalen Artis blues en Tijgerprint hebben me geraakt. Zo zijn er meer verhalen en stukjes uit verhalen die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Alsof precies de juiste motorolie een andere motor weer soepel laat draaien.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt waarbij je aan het denken wordt gezet.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg