Groeten Uit Baflo - Kees Volkers


Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Niet al te verre reisverhalen

Waar gaat het boek over? 
Dit boek bevat een selectie van ‘kleine’ reisverhalen. ‘Slow travel’ noemt Kees Volkers zijn manier van rondkijken en observeren wat er om hem heen gebeurt. Daarbij verplaatst hij zich bij voorkeur te voet, per fiets of met de trein. Kenmerkend is de historische en geografische inslag van zijn verhalen met veel aandacht voor cultuurhistorie en bijzonder erfgoed. Met zijn originele kijk op de omgeving weet de auteur telkens weer te verrassen en de lezer met nieuwe inzichten te verblijden. De verhalen hebben voor een belangrijk deel betrekking op Nederland, maar zijn inhoudelijk behoorlijk grensverleggend. Soms letterlijk, waar het een uitstapje betreft naar een stukje Europa. Verhalen met veel ironie en humor, maar ook verhalen die weemoedig maken en doen verlangen naar meer van deze kundige verteller.
 
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Kees Volkers (1954) is schrijver, journalist en onderzoeker. Hij richt zich vooral op historisch- geografische onderwerpen. Kees Volkers schreef meer dan veertig boeken en gidsen en talloze artikelen en bijdragen in kranten, bladen en wandel- en fietspublicaties.

Bron: achterkant boek

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789038928241

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
248

Genre:
Reisverhalen

Prijs:
€ 18,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Groeten uit Baflo van Kees Volkers wordt je nieuwsgierig naar het station. Het ziet eruit al een heel eenzaam station en je vraagt je af of dat ook echt zo is. De titel maakt nieuwsgierig. Diegenen die nog nooit van die plaats gehoord hebben zullen gelijk gaan googelen of die plaats wel echt bestaat, dat het geen verzinsel is. De subtitel geeft precies aan wat je kan verwachten van het boek. 
In Groeten uit Baflo van Kees Volkers neemt de auteur je mee op diverse fiets-, wandel- en openbaar vervoer reizen. Een gedeelte van de verhalen zijn al eens eerde gepubliceerd. Achter in het boek kan je lezen waar ze eerder gepubliceerd zijn geweest. Maar er staan ook veel verhalen in die nooit eerder zijn gepubliceerd. Aan het begin van elk verhaal staat een bijpassende foto. De verhalen zijn los te lezen. Je kan zelf bepalen met welk verhaal je begint, welk verhaal je daarna leest en met welk verhaal je eindigt.
Kees Volkers beschrijft in Groeten uit Baflo met veel humor, veel gemopper en veel ironie zijn belevenissen. Meestal in Nederland, zoals Maastricht en Dieren, maar af en toe maakt hij ook een uitstapje met zijn vrouw naar het buitenland, zoals naar het niet zo geliefde Frankrijk (gelijk in het eerste verhaal kan je lezen of zijn gevoel over dat land nog veranderd of niet) en Berlijn. Na het lezen van de verhalen wil je naar de meeste plaatsen toe om ze met eigen ogen te aanschouwen. In het eerste verhaal zal het gekibbel voor veel echtparen/stellen herkenbaar zijn en die zullen opgelucht ademhalen dat zij niet de enige kibbelende echtparen/stellen zijn, je kan dan ook niet anders dan lachen om het verhaal. Soms spreekt de auteur tegen de lezer, zoals wanneer hij in een van de verhalen de fiets pakt om een wandelroute te beschrijven, maar of het nu zo verstandig was om die wandelroute te fietsen is nog maar de vraag. Hij lijkt ook graag te mogen mopperen, zoals bijvoorbeeld over het weer in een plaats in Spanje. Een plaats die je dankzij de auteur niet gaat bezoeken.
Je kan aan alles merken dat Kees Volkers voor de verhalen in Groeten uit Baflo veel onderzoek heeft gedaan. Je kennis op aardrijkskunde- en geschiedenisgebied wordt goed bijgespijkerd. Hij komt met veel historische feiten, zoals bijvoorbeeld dat Drenthe niet de enige provincie is waar hunebedden staan. De auteur kiest vaak plaatsen waar je niet zo snel aan zou denken, vaak ook omdat het niet of nauwelijks bekend is, zoals de dam naar Ameland. Hij kijkt vaak niet alleen naar de plaatsen zelf, maar ook naar wie er wonen of gewoond hebben, zoals over een paar mensen in Rotterdam waarvan er een standbeeld staat. Ook is er een verhaal over schakers, je krijgt een andere kijk op de schaaktoernooien, maar vraagt je ondertussen stiekem af waarom dit verhaal in dit boek staat, ook al is het een humorvol verhaal. Hij laat je anders naar de omgeving kijken zoals naar putdeksels, die vaak veel meer vertellen dan je zo op het eerste oog verwacht. Het is mooi dat de auteur soms een fietsroute na jaren nog een keer fietst om te kijken wat er veranderd is, zoals Halvezolen, je leest hoe bepaalde plaatsen in twintig jaar tijd veranderen en andere plaatsen niet of nauwelijks veranderen. Hij heeft zelfs geprobeerd om het record Elfstedentocht met het openbaar vervoer te verbreken. Of dat gelukt is kan je in het boek lezen. Het verhaal laat in ieder geval zien dat je de Elfstedentocht op vele manieren kan volgen. 
Kortom; Groeten uit Baflo van Kees Volkers is een verhalenbundel waarbij je vaak moet lachen om de verhalen, je begrijpt waarom hij zich vaak ergert, is vaak herkenbaar en laat je op een andere manier naar diverse plaatsen kijken. Hij zorgt dat je nog beter om je heen gaat kijken.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
De cover is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt, dat je doet googelen of de plaats wel echt bestaat.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel geeft precies weer wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk op een beeldende manier geschreven waardoor de verhalen vlot weglezen.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk heel erg origineel.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Maastricht, Vlaardingen en Rotterdam zijn mooie plaatsen. De andere plaatsen klinken over het algemeen ook mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Niet echt, maar ik heb wel genoten van zijn verhalen.

Mooie quote in het boek: 
Zonder concessies geen harmonieuze relatie.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van reisverhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, ik ga vaker een boek van deze auteur lezen.

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg