Lioness - Sue Brierley



Ik mocht dit boek van BOEKERIJ recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

De moeder van Saroo

Lioness van Sue Brierley is het vervolg op Lion van Saroo Brierley, maar in dit boek is zijn moeder aan het woord.
In Lioness van Sue Brierley voel je boven alles de liefde van Sue voor haar kinderen.

Van slechte jeugd naar moederschap

Sue Brierley vertelt in Lioness over haar leven. Ze vertelt wat ze met haar zus, haar zusje en haar moeder allemaal heeft moeten doorstaan in haar jeugd. Uiteindelijk leert ze haar man kennen en trouwt ze met hem waarna ze een veel beter leven krijgt. Op een gegeven moment besluiten ze om een kind te adopteren. Maar voor het zover is, moeten ze eerst diverse hobbels over. Uiteindelijk kunnen ze Saroo in hun armen sluiten en vier jaar later Mantosh. Mantosh blijkt door wat hij heeft meegemaakt moeilijker te zijn in de opvoeding, maar Sue & John geven niet op.
Sue blikt terug op het moederschap, de weg ernaar toe, de zoektocht van Saroo naar zijn geboorteplek en zijn familie, de ontmoeting met zijn moeder en familie en op het mediacircus dat er ontstond nadat het boek van Saroo verfilmd was. De foto's maken het boek compleet.

Bewonderenswaardig

Sue Brierley is in Lioness bijzonder openhartig over haar leven. Het is schokkend om te lezen hoe haar jeugd was. Je krijgt bewondering voor Sue en haar zusje dat ze uiteindelijk goed terecht zijn gekomen, dat ze hun dromen hebben kunnen waarmaken. Voor veel adoptieouders zal het adoptieproces waar Sue & John doorheen zijn gegaan (deels) herkenbaar zijn. Zij laat met haar verhaal zien dat er heel wat bij komt kijken bij het adopteren van een kind en daarna met het opvoeden van het kind waarbij het ene kind makkelijker is dan de ander. Ze is er open en eerlijk over, dat het niet altijd even makkelijk is geweest. Sue geeft af en toe ook een tip hoe je het beste met een geadopteerd om kan gaan, wat je het beste kan doen om het kind op zijn gemak te stellen. Het zijn tips waar je wat aan hebt. Wat ook bewonderenswaardig is, is dat hoeveel moeilijkheden ze ook heeft met Mantosh, zij samen met haar man hem altijd is blijven steunen, dat ze hem nooit hebben laten vallen.
Het is ontroerend om te lezen hoe ze de reis met Saroo naar zijn geboorteplek en de ontmoeting met zijn moeder en zijn familie heeft ervaren en hoe ze de media-aandacht die er na de film Lion kwam heeft ervaren. Ze zet je daarnaast geregeld aan het denken en dan met name over waarom zij en haar man kinderen hebben geadopteerd.

Hoeft geen kind gebaard te hebben om een moeder te zijn

Sue Brierley laat in Lioness zien dat je geen kind gebaard hoeft te hebben om een goede en zorgzame moeder te zijn voor een kind. Daarnaast laat ze met haar verhaal zien dat hoe slecht haar jeugd ook was, dat ze met veel vertrouwen van anderen en doorzettingsvermogen goed terecht is gekomen. Je kan alleen maar bewondering hebben voor de manier waarop ze in haar leven staat ondanks alles wat ze heeft meegemaakt.

Mooie quote in boek:
Zij die het als kind moeilijk hebben gehad, hebben maar één of twee vriendelijke, aanmoedigende mensen nodig om hun leven een andere wending te geven wanneer ze volwassen worden.

Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.

Website van uitgeverij:

Reacties