Terwijl Parijs Sliep - Ruth Druart


Van BOEKERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een moeder wordt op transport gezet door de nazi's. In haar wanhoop geeft ze vlak voor vertrek haar baby weg aan een voorbijganger. Zien ze elkaar ooit terug?

Oorspronkelijke titel:
While Paris Slept

Waar gaat het boek over? 

Parijs, 1944. Het leven van een jonge vrouw neemt een afschuwelijke wending als ze op een dag van haar bed wordt gelicht. Ze wordt op transport gezet naar Auschwitz. Op het perron neemt ze een levensbepalende beslissing: in haar wanhoop geeft ze haar zoontje, een baby nog, weg aan een wildvreemde man.

Santa Cruz, 1953. Jean-Luc heeft met veel moeite het verleden achter zich gelaten. Getekend door de nazibezetting van Parijs en zijn werk langs de spoorlijnen, waar hij getuige was van de gruwelijkheden die de Duitsers aanrichtten, ontvluchtte hij na de Tweede Wereldoorlog Frankrijk om samen met zijn vrouw en aangenomen zoontje een nieuw leven te beginnen in de Verenigde Staten. Dan wordt op een dag zijn ergste angst werkelijkheid en klopt het verleden volkomen onverwacht op zijn deur.

Bron: bol.com

Over de auteur:
Ruth Druart woont sinds 1993 in Parijs met haar Franse man en drie zoons en werkt op een internationale school, waar ze zich bezig houdt met onderwijs voor kinderen van migranten die in een andere cultuur opgroeien. De bestsellerauteur deed uitgebreide research naar de historische achtergronden voor deze roman. Terwijl Parijs sliep kwam na verschijnen op #1 in de UK bestsellerlijsten.

Bron: achterflap boek

Vertaald door:
Carolien Metaal

Omslagontwerp:
Headline UK, bewerkt door DPS Design & Prepress Studio

Binnenwerk:
Mat-Zet bv, Huizen

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789022592380

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
384

Genre:
Tweede Wereldoorlog

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er uitstekend voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Terwijl Parijs sliep van Ruth Druart wil je weten waar de vrouw naar toe gaat en waarom. Gaat ze op familiebezoek, naar vrienden, op vakantie, op werkbezoek of gaat ze iets anders doen? De onschuldige setting van de cover doet niet vermoeden dat er een ontzettend aangrijpend verhaal achter zit. Het is goed dat men voor de originele cover heeft gekozen. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat er gebeurde terwijl de meeste mensen in Parijs lagen te slapen. De subtitel geeft goed aan wat voor een hartverscheurend verhaal je kan verwachten.
Terwijl Parijs sliep van Ruth Druart speelt zich in twee jaren en diverse plaatsen af. In 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog geeft een jonge vrouw uit pure wanhoop haar pasgeboren zoon aan een voorbijganger op het station als ze samen met haar man op transport wordt gezet naar Auschwitz. De vraag is of ze hun zoon ooit nog zullen weerzien. 
In 1953 heeft een man in Santa Cruz zijn verleden met veel moeite achter zich gelaten. Hij ontvluchtte in 1944 samen met zijn vrouw en aangenomen zoontje Parijs nadat hij de verschrikkelijkste dingen had gezien en meegemaakt. In Santa Cruz leidt hij met zijn gezin een heerlijk leven zoals je dat van veel Amerikaanse gezinnen in die tijd kan verwachten. Maar dan komt zijn grootste angst uit en wordt hij ingehaald door het verleden. 
In elk hoofdstuk speelt een ander hoofdpersoon de hoofdrol, maar dat is niet storend, want boven elk hoofdstuk staat om wie het draait, waar het hoofdstuk zich afspeelt en op welke datum. Langzaamaan kom je steeds meer te weten over wat er in het verleden is gebeurd, wat de diverse personen hebben meegemaakt, hebben moeten doorstaan, wat voor schokkende dingen ze hebben gezien, hoe ze wisten te overleven en hoe het hen na de oorlog is vergaan. Het is alleen jammer dat er in de epiloog niet meer gerept wordt over een echtpaar. Het was leuk geweest als je had gelezen hoe het hen is vergaan, hoe ze een bepaalde tijd hebben ervaren.
Terwijl Parijs sliep van Ruth Druart is een heel erg aangrijpend en hartverscheurend verhaal dat je nog een tijdje bij blijft als je het boek uit hebt. Meteen vanaf de eerste pagina wordt je meegezogen in het verhaal en laat je nog niet meteen los als je het boek uit hebt. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personages, de plaatsen en de tijdperken waarin het verhaal zich afspeelt. Je voelt de gevoelens van de personen. Je voelt de angst, de wanhoop, het verdriet, de boosheid en af en toe ook de vreugde. Je leeft echt mee met de personages. Het is aan te raden om een doos met tissues bij hand te houden, want er zitten vele emotionele momenten in zoals bijvoorbeeld als een vrouw uit pure wanhoop haar kind aan een voorbijganger geeft. Het verhaal is zo beeldend geschreven, dat je het gevoel hebt dat je het verhaal vanaf de zijlijn mee beleeft. Geregeld zit je in spanning zoals bijvoorbeeld tijdens een bergbeklimming. Je wilt weten of ze het allemaal levend halen.
Geregeld vraag je je af wat jij gedaan zou hebben als je een van de hoofdpersonen was geweest, of jij had gekund wat de hoofdpersonen deden. Je krijgt begrip voor diverse personen ook al keur je niet alles goed wat ze deden. Het verhaal laat heel goed zien tot hoever ouders uit liefde voor hun kind gaan, maar het verhaal laat ook zien hoe men beter niet met een kind kan omgaan. Je hoopt dat wat er met het kind op een gegeven moment gebeurt, vandaag de dag anders aan toe gaat, dat het niet zo radicaal gaat. Het verhaal laat goed zien wat een oorlog met mensen doet, hoe ze daarmee moeten proberen te leven na de oorlog. Het verhaal laat goed zien dat niet alles alleen maar zwart of wit was, maar dat er ook grijze gebieden zijn, zoals bijvoorbeeld dat de mensen vaak geen keuze hadden als ze voor de Duitsers werkten. Het verhaal laat ook goed zien hoe snel mensen valselijk beschuldigd worden door anderen zonder dat ze het ware verhaal kennen. Je vraagt je geregeld af hoe mensen elkaar zoveel ellende kunnen aandoen.
Kortom; Terwijl Parijs sliep van Ruth Druart is een verhaal dat je meteen vanaf het begin bij de strot grijpt en nog niet meteen loslaat als je het boek uit hebt. Het is een verhaal dat laat zien dat je soms voor onmogelijke keuzes komt te staan als het oorlog is. Een verhaal dat laat zien hoe ver ouders gaan voor hun kind als het erop aankomt.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
De cover is schitterend en past bij het boek. Gelukkig heeft men voor de originele cover gekozen. 

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt. Gelukkig heeft men ervoor gekozen om de titel letterlijk te vertalen.

Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is heel erg goed gekozen. Je weet meteen wat je van het boek kan verwachten. 

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen. Als je er niet in bezig bent, dan houdt het boek je onbewust bezig.

Heeft het plot je verrast?
Niet helemaal.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik ben er nog niet uit wie ik het leukst vond.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik de grootste hekel had.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ja, die begrijp ik heel goed, ook al keur ik niet alles goed.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik zou niet in 1944 hebben kunnen leven, maar in 1953 had ik wel kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Ook al wist ik het al hoe de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog met baby's omgingen, toch blijft het schokkend om te lezen. Het is dat ik weet dat het waar is, maar anders had ik het niet geloofd.  Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Voedsel dat je deelde leek altijd lekkerder.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen over de Tweede Wereldoorlog houdt, ook al zijn ze fictief.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Het boek is vertaald in 21 talen.

Leesfragment:
Ga naar de website van BOEKERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
RUTH DRUART

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg