Waar Is Welmoed? - Agave Kruijssen



Van KokBoekencentrum mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Stijn zoekt zijn zusje, maar belandt in de kerker. Zal hij Welmoed ooit nog terugzien?

Waar gaat het boek over? 
Agave Kruijssen schrijft met ‘Waar is Welmoed?’ een spannend historisch sprookje dat zich afspeelt in de omgeving van Zutphen.

Op een koude dag verkoopt Stijns moeder hun pasgeboren zusje voor zeven zilverstukken aan een ridder. Die belooft heel goed voor haar te zorgen. Stijn, zijn moeder en zijn broertje Gerben hebben eindelijk geld om een leven op te bouwen. Ze trekken naar de stad Zuidvene, waar moeder Marrigje trouwt met een wijnhandelaar. Er breekt een gelukkige tijd aan. Maar na een poos krijgt Marrigje spijt. Ze wil haar dochtertje om vergeving vragen. Stijn gaat naar haar op zoek en komt achter een groot geheim. Wat is er met Welmoed gebeurd?

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Agave Kruijssen is een van de schrijvers van de Ronde Tafel, en won de Thea Beckmanprijs voor haar boek De keerzijde van de keizer. Met Waar is Welmoed? schrijft ze een spannend historisch sprookje dat zich afspeelt in de omgeving van Zutphen.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Villa Grafica

Binnenwerk:
Gewoon Geertje

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789026624735

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
130

Genre:
Kinderboeken

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 15,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Waar is Welmoed? van Agave Kruijssen lijkt het alsof het een gezin is die ergens naar toe gaat. Dat de moeder haar kind aan haar man geeft om wat voor reden dan ook. Pas bij het lezen van de subtitel begrijp je dat het niet zo is, dat de moeder haar pasgeboren kind om een andere reden aan de man geeft. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt ook weten waar Welmoed is, of ze ooit gevonden wordt en hoe het met haar gaat. Het boek is niet alleen van buiten mooi vormgegeven, ook van binnen is het boek mooi vormgegeven. Aan het begin begin van elk hoofdstuk staat een passende, schitterende tekening getekend door Els van Egeraat.
Waar is Welmoed? van Agave Kruijssen gaat over een vrouw die uit geldgebrek haar pasgeboren dochter verkoopt aan een ridder die belooft goed voor haar dochter te zorgen. Eindelijk kan de moeder met haar zoons een nieuw leven beginnen. Ze vertrekken naar Zuidvene waar de moeder uiteindelijk trouwt met een wijnhandelaar. Het gezin beleeft gelukkige tijden, maar ondanks dat missen ze nog één persoon. Uiteindelijk gaat de oudste zoon op zoek naar zijn zusje en komt achter een groot geheim. Ondertussen ontdekt iemand anders ook een groot geheim over zijn leven.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het verhaal van Waar is Welmoed? van Agave Kruijssen. Als je er eenmaal in bent begonnen wil je alleen nog maar verder lezen om te weten hoe het verhaal verder zal gaan, hoe het verhaal zal eindigen. Voor volwassenen is het verhaal hier en daar wat te toevallig, zoals dat een bepaald persoon weer beter is en ook heb je al deels een vermoeden hoe het verhaal zal eindigen. Maar voor kinderen is het verhaal van begin tot eind geloofwaardig en zullen ze datgene wat de volwassenen opvalt, niet doorhebben. Het is in ieder geval een verhaal met een paar verrassende momenten die je niet ziet aankomen zoals bijvoorbeeld het verhaal van Welmoed, waar ze al die jaren heeft gewoond en hoe ze zich moest gedragen. Het verhaal kent ook een aantal emotionele momenten. Het is raadzaam om een doos met tissues bij de hand te houden. De auteur heeft zich goed ingeleefd in de tijd en in de belangrijkste mensen. De auteur heeft feit en fictie heel mooi met elkaar weten te verweven. Door haar beeldende schrijfwijze heb je het gevoel dat je het zelf vanaf de zijlijn meebeleefd. Onder andere daardoor leest het boek vlot weg.
Waar is Welmoed? van Agave Kruijssen is een verhaal dat voor sommige moeders, die hun kind om wat voor reden dan ook hebben afgestaan, herkenbaar kan zijn in de stukjes dat de moeder haar dochter mist. Het verhaal laat goed zien wat het met iemand doet als die met een geheim rondloopt dat echt niemand anders mag weten. Het verhaal moet je in het tijdsbeeld plaatsen, dat wat toen normaal was, zoals bijvoorbeeld dat kinderen al heel jong moesten werken, is nu niet meer normaal. 
Kortom; Waar is Welmoed? van Agave Kruijssen is een verhaal waarmee je niet kan stoppen als je er eenmaal in bent begonnen. Je wilt weten of Welmoed gevonden wordt, hoe het met haar is en hoe haar voorgaande jaren waren. Het is een verhaal waarbij feit en fictie mooi met elkaar zijn verweven.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt. Doordat het een vraag is, wil je daar zelf ook een antwoord op hebben.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je wordt door de subtitel nog nieuwsgieriger naar het verhaal.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen kan je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Nee, het plot heeft mij niet verrast, maar het is voor te stellen dat het voor de kinderen wel een verrassing is.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is geloofwaardig ondanks dat het hier en daar te toevallig is, maar kinderen zullen dat niet door hebben.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet diverse personen groeien, vooral bij Welmoed zie je dat op een gegeven moment goed.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Stijn, omdat hij een hart van goud heeft en anderen graag helpt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik had aan niemand een hekel. Eerst had ik wel een hekel aan een bepaald persoon, maar later kreeg ik er medelijden mee.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ja, ik begrijp de beweegredenen van de personen, ook al keur ik niet alles goed, maar ik begrijp wel waarom ze het deden, weet dat goed in de tijd te plaatsen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik zou wel in die tijd kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren zoals bijvoorbeeld dat de moeder uit geldnood haar kind verkocht heeft me geraakt. Je moet dan wel zo arm zijn, dat je geen andere keuze hebt. Ook het verhaal van Welmoed heeft me geraakt. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden. ;)

Mooie quote in het boek: 
Het was zo'n ochtend dat je kon horen en ruiken dat het een prachtige dag zou worden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de wat oudere jeugd.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van KokBoekencentrum om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Agave Kruijssen

Website van de uitgever:

Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg