Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Eén Jaar Uit Het Leven Van P.M.C.J.S. - Rosemarijn Milo


Van Rosemarijn Milo mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Jaar van honger en muziek

Waar gaat het boek over? 
Het was niet zomaar een jaar, dat van de zomer van 1944 tot de zomer van 1945. Voor P.M.C.J.S., in de wandeling Marth of Marthje, was het een jaar met meer schokkende ervaringen en gebeurtenissen dan veel mensen in hun hele leven te verstouwen krijgen. 'Eén jaar uit het leven van P.M.J.C.S.' is een intiem en indringend portret van een jonge moeder die de hongerwinter in Amsterdam moest zien te overleven. Het is tegelijkertijd een verslag van het leven van alledag en van de bijna onoverkomelijke problemen waarmee de mensen, met name de vrouwen, in die meedogenloze tijd geconfronteerd zijn geweest. Het verhaal is niet voor niets opgedragen aan 'alle vrouwen die in bittere oorlogsomstandigheden een kind ter wereld (hebben) moeten brengen.' Gelukkig voor Marthje was er in dat jaar van hongersnood ook veel muziek in huis. Dit boek is het afsluitende deel van een drieluik. De twee eerdere delen, 'Een vervlogen droom - verslag van een te kort leven' en 'Het hoge woord - vijf vrouwen en een familiegeheim', zijn bij dezelfde uitgever verschenen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Rosemarijn Milo, Marthjes dochter, dacht aanvankelijk dat zij celliste zou worden, maar ging na haar conservatoriumopleiding rechten studeren. Zij werd advocaat en rechter. Tegen het einde van haar juridische loopbaan is ze definitief in Frankrijk gaan wonen, waar ze nog een aantal jaren heeft gewerkt als juridisch vertaalster om ten slotte schrijfster te worden. Zij publiceerde inmiddels 'Brieven uit La Dominance' in 2012, 'Een vervlogen droom - verslag van een te kort leven' in 2019, 'Het hoge woord - vijf vrouwen en een familiegeheim' in 2020.

Bron: voorflap boek 

Omslagontwerp:
Yves Nicolay

Binnenwerk:
Yves Nicolay en Rosemarijn Milo

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789493240285

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
252

Genre:
Literatuur & romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 20,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Eén jaar uit het leven van P.M.C.J.S. van Rosemarijn Milo weten diegenen die de stad, waar de foto is genomen, redelijk kennen, in welke stad het verhaal zich afpeelt. Anderen zullen er nieuwsgierig naar worden. Ze hoeven niet lang op hun antwoord te wachten, want al snel vertelt de hoofdpersoon in het boek in welke straat en stad de foto is genomen. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. 
De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten aan wie de letters van de namen toebehoort. Ook dat zal snel duidelijk worden. Voor diegenen die niet zoveel namen hebben, is het voor te stellen dat ze schrikken van de hoeveelheid namen en het is voor te stellen dat de auteur blij is dat ze er maar twee heeft gekregen bij haar geboorte. In het boek kan je lezen waar de naam van de auteur voor staat en hoe ze dat vindt, net zoals je kan lezen wat ze van de twee namen vindt hoe ze ook wel eens werd genoemd en hoe het komt dat ze zo wel eens werd genoemd. De subtitel geeft precies weer wat je van het boek kan verwachten. Het boek is mooi vormgegeven. De foto's in het boek maken het boek compleet. Dit is het derde deel van een drieluik, maar je hoeft niet eerst de eerdere delen gelezen te hebben, dit boek is los te lezen.
Eén jaar uit het leven van P.M.J.C.S. van Rosemarijn Milo vertelt het verhaal van Marthje. Ze houdt een jaar lang een dagboek bij waarin ze open en eerlijk is over haar gevoelens, wat haar dwars zit, hoe moeilijk ze het met alles heeft, haar zorgen om haar kinderen, over haar zwangerschap, over het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog dat voor de mensen steeds zwaarder wordt, het schokkende bericht dat ze over haar moeder krijgt te horen, maar ook waar ze van geniet. Ze spaart zichzelf niet, is eerlijk over haar jaloezie, hoe ze naar haar zoons toe is en over haar huwelijk. Af en toe vertelt de auteur in een inlegvel wat meer over het eerder geschrevene, zoals bijvoorbeeld over de Kleengedichtjes.
Rosemarijn Milo heeft zich in Eén jaar uit het leven van P.M.C.J.S. goed ingeleefd in haar moeder. Tijdens het lezen leef je met Marthje mee, heb je het gevoel dat je het vanaf de zijlijn meebeleefd. De auteur heeft feit en fictie heel mooi met elkaar weten te verweven. Grotendeels van het verhaal is waargebeurd, er is maar een klein gedeelte van het verhaal fictief, maar als lezer heb je dat niet door, je gelooft van begin tot eind dat het verhaal zo is gegaan zoals het verhaal is geschreven. Het is een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen, dat wat toen 'normaal' was, is nu haast niet meer voor te stellen, zoals bijvoorbeeld dat een vrouw veel kinderen kreeg. 
Eén jaar uit het leven van P.M.C.J.S. van Rosemarijn Milo laat heel goed zien hoe zwaar het leven in het laatste oorlogsjaar was, dat het steeds zwaarder werd, ook psychisch, hoe het is om in onzekerheid te leven, wat voor invloed de kerk op mensen kan hebben en hoe dat in het gezinsleven kan doorspelen, hoe zwaar het is als je in een huis vol met mensen moet leven, maar laat ook de voordelen ervan zien, hoe de honger steeds meer parten gaat spelen, maar ook hoe muziek voor afleiding kan zorgen. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden voor de diverse emotionele momenten.
Kortom; Eén jaar uit het leven van P.M.C.J.S. van Rosemarijn Milo is een aangrijpend verhaal van een vrouw die in de zwaarste tijd van haar leven een kind moet krijgen en ook in leven moet zien te houden net zoals ze haar andere twee kinderen in leven moet houden, daarnaast heeft ze nog andere zorgen en het nodige verdriet dat ze krijgt te verwerken. In dagboekvorm vertelt ze open en eerlijk over het laatste zware oorlogsjaar dat steeds zwaarder werd voor de mensen en men blij mocht zijn als ze het overleefden.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want om haar draait het boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is goed gekozen, je weet meteen wat je in het boek te wachten staat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is in dagboekvorm geschreven en leest vlot weg.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal van Marthje, zoals zij het laatste oorlogsjaar heeft beleefd, heeft ervaren.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Guusta, omdat zij een warm persoon is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Henk, omdat hij op een gegeven moment op een schokkende manier reageerde op een erge gebeurtenis. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ik denk het niet.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Amsterdam is een mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat zou ik niet gekund hebben.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft mij weten te raken. Het hele verhaal heeft mij geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Muziek kan wonderen doen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van op waarheid gebaseerde verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Dit was het laatste deel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg