mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Verwevenheid met het communisme
Waar gaat het boek over?
Etty Hillesum (1914-1943) is nog altijd in menselijk, historisch en literair opzicht inspirerend en actueel. Van racisme en antisemitisme zijn we bijvoorbeeld nog lang niet af. Dat roept ook in onszelf onontkoombare keuzes op. In dit boek maakt de lezer kennis met een tot nu toe onderbelicht en niet onbelangrijk facet uit het leven van Etty Hillesum: haar verwevenheid met het communisme. Het is één van haar vele, vele gezichten, naast haar humane en religieuze zoektocht.
Chris Beuker (1946) schrijver van het boek Communistisch verzet in Friesland 1925-1945 was jarenlang docent aan de Hanzehogeschool Groningen. Vanwege zijn bewondering voor en verwondering over Etty Hillesum schreef hij dit boek.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Snegina Uzunova
Binnenwerk:
Sükran Yürekli
Jaar van verschijnen:
2020
EAN:
9789463388993
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
178
Genre:
Geschiedenis
Prijs:
€ 18,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de mooie cover van Etty Hillesum van Chris Beuker zullen de meeste mensen die bekend zijn met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog weten wie de persoon op de cover is. De persoon naast haar is minder of niet bekend. De titel van het boek spreekt voor zichzelf, je weet meteen om wie het boek draait. De subtitel geeft precies aan welke kant het boek op gaat.
Chris Beuker belicht in Etty Hillesum de verwevenheid van het communisme in het leven van Etty Hillesum. In de inleiding vertelt de auteur hoe hij erop kwam om dit boek te schrijven en waarom hij dit boek heeft geschreven. Hij laat zien wie haar vrienden waren, je komt meer te weten over onder andere CPN, wie haar favoriete schrijvers waren, wat ze graag had willen worden, waarom ze niet was ondergedoken, wat ze allemaal precies deed in haar leven, wat voor bewonderenswaardigs ze in het kamp deed en je komt iets opmerkelijks te weten over haar dagboeken.
Er is al veel geschreven over Etty Hillesum. Ondanks dat ze geen dertig jaar mocht worden, heeft ze in haar korte leven toch genoeg weten achter laten voor veel auteurs om uit te zoeken over haar, om over haar te schrijven. Je zou op een gegeven moment dan ook verwachten dat men alles al weet van deze vrouw, dat er niets nieuws meer valt te schrijven dan het herkauwen van wat al geschreven is over haar. Toch heeft Chris Beuker in Etty Hillesum een onderbelicht en niet onbelangrijk facet uit het leven van Etty Hillesum gevonden; haar verwevenheid met het communisme, haar religieuze zoektocht. In het boek komt de auteur met goed onderbouwde feiten. Je merkt aan alles dat hij veel onderzoek heeft gedaan alvorens hij wat opschreef. Hij is eerlijk dat hij niet alles heeft kunnen vinden en dus ook niet op al zijn eigen vragen een antwoord heeft. Een enkele keer legt hij uit wat iets is, zoals bijvoorbeeld wat dialectische filosofie is. Hij heeft dat heel duidelijk uitgelegd. De boeken die hij noemt wil je bijna allemaal lezen.
Chris Beuker laat in Etty Hillesum je kennis maken met Etty Hillesums vrienden en hun achtergrond, hoe ze bevriend raakten of op een andere manier met elkaar te maken kregen, van sommige kom je meer te weten over de vriendschap omdat ze later in interviews hebben verteld hoe ze over haar dachten en waarom bij sommigen de vriendschap werd verbroken. Je komt te weten welke activiteiten ze vervulde in de communistische kring. Wat overigens leuk is om te lezen, is dat een van haar leerlingen in het verleden heeft verteld hoe zij Etty Hillesum als lerares vond. Af en toe lees je een dagboekfragment uit een van de dagboeken van Etty Hillesum als een stukje erom vraagt. De auteur gaat daar dieper op in, geeft zijn goed onderbouwde mening en soms is hij kritisch, Je krijgt tijdens het lezen van dit boek een nog beter beeld van Etty Hillesum dan je al had. Ook lees je af en toe een citaat uit gerelateerde boeken, waarbij een citaat van Johan Huizinga uit zijn boek In de schaduw van morgen geciteerd wordt die vandaag de dag geschreven had kunnen zijn.
Kortom; Etty Hillesum van Chris Beuker is een indrukwekkende aanvulling op de boeken die al geschreven zijn over Etty Hillesum. De auteur heeft inderdaad een onderbelicht en niet onbelangrijk facet uit het leven van Etty Hillesum gevonden, waardoor je een ander beeld krijgt van haar dan je al had.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een mooie cover. Je weet meteen over wie het boek gaat.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is goed gekozen. De titel geeft precies aan over wie het boek gaat.
Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is goed gekozen, je weet meteen waar het boek over gaat.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft mij diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld de reden dat Etty Hillesum niet onder wilde duiken. Ook dat wat ze in het kamp deed, heeft me geraakt. Ik hoop dat daar uiteindelijk ook meer over bekend wordt dan alleen wat er over is geschreven. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
Persoonlijke ervaringen kunnen je visie op de samenleving bepalen, hoe je wortels doorslaggevend kunnen zijn voor je politieke opvattingen.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in biografieën.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker doen.
Website van de uitgever:
Koop het boek bij bol.com
Reacties
Een reactie posten