Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Je Maakt Soms Golven - Arnaud Dudek


Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
On fait parfois des vagues

Oorspronkelijke uitgever:
S.N. Éditions Anne-Carrière

Waar gaat het boek over? 
Je maakt soms golven “In 1677 kondigde de Nederlandse wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek bij de Royal Society in Londen de ontdekking aan van menselijke spermatozoïden – cellen die, zo zei hij, leken op wormvormige dieren. Driehonderdacht jaar later lijdt mijn vader aan azoöspermie.” Enkele dagen na zijn tiende verjaardag krijgt Nicolas Apasagi te horen dat zijn vader zijn vader niet is. Wat moet hij met deze mededeling aan? De jonge Nicolas heeft geen idee. Hij gaat door met zijn leven alsof er niets gebeurd is. Maar die openbaring blijft hem achtervolgen en, als hij dertig jaar is, besluit hij op zoek te gaan naar zijn echte biologische verwekker, ondanks de bureaucratische belemmeringen die hij verwacht tegen te komen. In deze roman, waarin men de thema’s weer aantreft die hem na aan het hart liggen – de kindertijd, identiteit, overgave –, weet Dudek de juiste toon te treffen om, met gevoel, te vertellen over een zoektocht naar de oorsprong, die zowel persoonlijk als universeel is. De roman werd in de Franse literaire pers veel besproken, onder andere in Le Monde des Livres, Pèlerin Magazin en Le Soir. Volgens de Franse pers heeft Arnaud Dudek een levendige roman over een netelig onderwerp geschreven. Op een knappe manier weet Dudek een bijzonder complex, actueel onderwerp krachtig samen te vatten in korte hoofdstukken, die zijn geschreven in een heldere, compacte stijl. Op tienjarige leeftijd komt Nicolas erachter dat zijn vader niet zijn biologische vader is. Twintig jaar later besluit hij naar hem op zoek te gaan. Het verhaal stelt de vraag wat een vader is. Is dit degene die je opvoedt of degene die je het leven schenkt? Hoe belangrijk is een bloedband? De ontdekking van de spermatozoïde door Antoni van Leeuwenhoek in 1677 loopt als rode draad door de roman. Nicolas heeft zijn leven aan de wetenschap te danken. Het is alleen de vraag hoe je je leven moet opbouwen, als je zo anders bent dan de man die je opvoedt.
 
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Arnaud Dudek is geboren in 1979. Hij woont en werkt in Parijs. Na Rester Sage (2012), ook bij Uitgeverij Nobelman verschenen onder de titel Braaf blijven, publiceerde hij diverse romans. On fait parfois des vagues (Je maakt soms golven) is zijn zevende roman.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Gerrit Brand

Omslagontwerp:
Manon Bucciarelli

Binnenwerk:
Schriever design&concept

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789491737749

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
174

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 21, 95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Je maakt soms golven van Arnaud Dudek krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten of je het letterlijk moet nemen of figuurlijk. Pas tegen het eind van het verhaal zal de titel van het boek duidelijk worden.
In Je maakt soms golven van Arnaud Dudek krijgt de hoofdpersoon vlak na zijn tiende verjaardag te horen dat zijn vader zijn vader niet is. Op dat moment weet hij niet wat hij met die mededeling moet, maar vanaf dat moment blijft het wel door zijn hoofd spoken. Ondertussen gaat zijn leven door alsof er niets is medegedeeld dat zijn leven op zijn kop zou kunnen zetten. Wel lijkt het of de band met zijn vader langzaamaan op een of andere manier aan het veranderen is. Op dertigjarige leeftijd besluit hij op zoek te gaan naar zijn biologische vader. Hij verwacht dat hij tegen veel hindernissen zal aanlopen, veel moeite zou moeten doen om zijn biologische vader te kunnen zien. De rode draad in dit verhaal is de ontdekking van de spermatozoïden door Antoni van Leeuwenhoek in 1677, omdat de hoofdpersoon zijn leven heeft te danken aan de wetenschap.
Arnaud Dudek heeft zich in Je maakt soms golven heel erg goed weten in te leven in de hoofdpersoon. Soms heb je het gevoel dat het verhaal deels autobiografisch is, dat hij het deels zelf heeft meegemaakt. Tijdens het lezen leef je mee met de hoofdpersoon, voel je geregeld zijn gevoelens zoals bijvoorbeeld de verwarring als hij hoort dat zijn vader zijn vader niet is. Hij probeert aan de verwachtingen te voldoen, maar ondertussen smeult er een ander vuurtje. Het wordt een zoektocht naar wie hij echt is, een zoektocht naar zijn identiteit. Op een gegeven moment krijg je een vermoeden wie de biologische vader van de hoofdpersoon is, maar of dat ook zo is?
Tijdens het lezen vraag je jezelf geregeld af hoe jij gereageerd zou hebben en wat je gedaan zou hebben als je hoort dat een van jouw ouders jouw ouder niet is. Voor veel mensen wiens ouder(s) niet zijn ouder(s) is/zijn, kan het verhaal herkenbaar zijn, vooral de zoektocht naar de ouder en het fantaseren over wie de biologische ouder(s) is/zijn, kan herkenbaar zijn voor hen.
Je maakt soms golven van Arnaud Dudek is op een eenvoudige, levendige manier geschreven, mede daarom komt het verhaal indringend over, maar niet op een vervelende manier. Daarnaast is het verhaal ook beeldend geschreven, waardoor je alles voor je ziet tijdens het lezen. Door de korte hoofdstukken kan je het boek tussendoor lezen als je wilt. Hoewel het lastig is om het boek weg te leggen als je er eenmaal in bent begonnen. Je wilt op een gegeven moment weten of de hoofdpersoon zijn biologische vader zal vinden en wat zijn ouders ervan vinden dat hij op zoek gaat. Het verhaal laat hiermee zien hoe belangrijk het is om te weten je biologische ouders zijn, waar je van afstamt. Gelukkig, kan men in Nederland niet meer anoniem een eicel doneren, maar in veel landen kan dat nog wel. Dit verhaal is dan ook zeker spraakmakend en kan tot discussies leiden met de voor- en tegenstanders, omdat beide partijen er hun eigen, vaak gefundeerde, mening erover hebben. Het is dan ook een complex onderwerp waarbij je beide partijen begrijpt, maar de belangrijkste vraag zou moeten zijn wat het beste is voor het kind, men zou zich meer in het kind moeten verplaatsen dan in de eicel donateur.
Kortom; Je maakt soms golven van Arnaud Dudek laat zien hoe belangrijk het is om te weten van wie je afstamt. Het is een onderwerp dat tot discussies kan leiden, je doet nadenken en verder kijken dan alleen het verlangen naar een kind.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Gelukkig heeft men ervoor gekozen om het bij de oorspronkelijke cover te houden en niet voor een eigen cover te kiezen zoals je vaak ziet bij vertaalde boeken.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, past bij het boek. Het is fijn dat men de titel letterlijk heeft vertaald en niet voor een andere titel heeft gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een eenvoudige, levendige en beeldende manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest, maar ook indringend overkomt.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is heel erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is heel erg actueel. Ook vandaag de dag lopen er nog heel veel mensen rond die niet weten wie hun biologische ouders zijn, die kinderen zijn van (anonieme) eicel donateurs.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Zo te verder je komt, zo te moeilijker het wordt om het boek weg te leggen, omdat je wilt weten of het de hoofdpersoon lukt om zijn biologische vader te achterhalen en te ontmoeten.

Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, de hoofdpersoon zie je op een gegeven moment groeien naar de man die hij op het eind is.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik heb aan niemand een hekel in dit boek.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik denk wel dat ik bevriend zou kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ja, die begrijp ik.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft de auteur zeker. Het heeft me geraakt dat de hoofdpersoon, toen hij tien jaar was, kreeg te horen dat zijn vader zijn vader niet is. Ook de zoektocht naar zijn biologische vader heeft me geraakt. Het lijkt me echt erg als je niet weet wie je biologische ouders zijn, als je niet weet waar je van afstamt, want dat is toch belangrijk om te weten, om jezelf beter te begrijpen.

Mooie quote in het boek: 
Je kunt niet altijd alles verklaren.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor alle toekomstige moeders die aan IVF denken, voor eicel donateurs en voor zorgmedewerkers.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Website van de auteur:
Arnaud Dudek Twitter

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg