Vier Soldaten - Hubert Mingarelli


Van Meulenhoff mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Quatre soldats

Oorspronkelijke uitgever:
Editions du Seuil

Waar gaat het boek over? 
Vier soldaten is een tijdloos en intiem verhaal over vriendschap en kleine momenten van geluk in duistere tijden.

De Russische burgeroorlog, 1919. Het is hartje winter wanneer vier jonge soldaten van het Rode Leger hun kamp opslaan in een bos bij de frontlinie in Roemenië. Er hoeft even niet gevochten te worden, de dagen zijn gevuld met kostbare uren van vrijheid. Ze genieten van de rust bij een meertje in de buurt, proberen hun nachtmerries te vergeten, praten, roken en wachten. Ze wachten op de lente, wanneer hun bataljon verder zal trekken, en op de onvermijdelijke hervatting van het geweld.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Hubert Mingarelli (1956-2020) is de auteur van een uiteenlopend oeuvre. Hij publiceerde een tiental romans en verhalenbundels, waaronder Een maaltijd in de winter (Meulenhoff, 2014), dat op de shortlist van de Independent Foreign Fiction Prize stond en Vier soldaten, waarvoor hij in 2003 de Prix Médicis ontving en dat in 2019 werd genomineerd voor The Man Booker International Prize.

Bron: achterflap boek

Vertaald door:
Reintje Ghoos, Jan Pieter van der Sterre en Meulenhoff Boekerij, Amsterdam

Omslagontwerp:
Pinta Grafische Producties

Binnenwerk:
Adriaan de Jonge

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789029093941

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
162

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 18,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Vier soldaten van Hubert Mingarelli wil je bij de personen bij het kampvuur gaan zitten, om gezellig te praten en te genieten van de omgeving. Je wilt weten wie er bij het kampvuur zitten en wat hun verhalen zijn. De titel, die kort maar krachtig is, maakt nieuwsgierig. Je wilt er meer over weten.
In Vier soldaten van Hubert Mangarelli volg je een periode vier jonge soldaten van het Rode Leger in 1919. Het is hartje winter en ze hebben, dankzij het inzicht van een van de vier soldaten, een redelijk comfortabele hut gemaakt waarin ze kunnen slapen, als lezer kan je daar wat van leren, maar ook kunnen zitten dobbelen. Iets wat ze die winter veel doen. Ze proberen hun nachtmerries te vergeten, genieten van de rust en wachten op de lente, wanneer hun bataljon verder zal trekken voor de hervatting van het onvermijdelijke geweld.
Hubert Mingarelli weet in Vier soldaten de lezer te raken met zijn korte, maar krachtige zinnen. Met de korte zinnen weet hij meer te vertellen dan dat er woorden zijn in de geschreven zinnen. Een enkele keer laat de auteur de hoofdpersoon tot de lezer spreken, opdat de lezer begrijpt dat de hoofdpersoon tegen de lezer praat via het boek, dat hij zijn verhaal doet van hoe het er indertijd aan toe ging, wat ze deden en hoe het voor hem en zijn maten was. Door de korte hoofdstukken, kan je het boek tussendoor in een koffiepauze lezen en het weer wegleggen om later verder te lezen. Dit boek is ook uitermate geschikt om te lezen als je een reading challenge te halen hebt.
Hubert Mingarelli weet in Vier soldaten de gevoelens van onmacht, verdriet, angst en schuldgevoelens in weinig woorden goed te verwoorden. Misschien dat ze juist door de weinige woorden die er aan besteed worden, ze extra binnen komen. Het verhaal laat zien hoe een foto van een vreemde vrouw een troost kan zijn voor de soldaten, maar ook hoe een sigaret, dit moet je zeker in het tijdsbeeld plaatsen, een soldaat tot rust kon brengen, even alles kon doen vergeten. Je voelt de kameraadschap van de vier soldaten die elkaar veel plagen, maar er vooral voor elkaar zijn als het erop aan komt, die elkaar helpen, elkaar steunen. Soms moet je lachen om wat er gezegd wordt, zoals als op een gegeven moment een soldaat aan zijn maten vertelt wat hij in zijn buik heeft. Soms zijn ze relativerend en wens je ze nog vele dagen zoals de dag die een van de soldaten relativeert. Je hoopt voor ze dat het nog lang duurt voor ze aan de slag moeten, dat ze eigenlijk niet meer aan de slag moeten, maar uiteindelijk naar huis mogen. 
Tegen het eind wordt het pas echt aangrijpend, schokkend en komt er een waarheid over iemand aan het licht. Ondanks dat het een open eind is, dat er een deel van de tijd mist, is het tegelijkertijd ook goed zo. Je begrijpt de weinige woorden die aan het eind geschreven zijn. Het verhaal laat zien hoe kwetsbaar de mens is en hoe meedogenloos de oorlog is.
Kortom; Vier soldaten van Hubert Mingarelli is een verhaal waarbij in weinig woorden veel gezegd wordt. Tijdens het lezen sluit je de vier soldaten in je hart en wens je ze een lang en gelukkig leven. Je gaat ze missen als je het boek uit hebt.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek. Gelukkig heeft men ervoor gekozen om de titel letterlijk te vertalen en geen andere titel gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een indringende en beeldende manier geschreven. Je hebt tijdens het lezen het gevoel dat je erbij bent, het zelf meemaakt.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft mij verrast. Ik had deze plot niet verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Kjabin, omdat hij schattig is, iets kinderlijks over zich heeft, maar tegelijkertijd ook behulpzaam is als het erop aan komt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik had aan niemand een hekel in dit boek.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen lekker rustgevend.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat zou ik niet kunnen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft mij weten te raken. De gebeurtenissen op het eind heeft mij geraakt, maar ook een gebeurtenis bij een boerderij, eerder in het verhaal, heeft mij geraakt. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden. 

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen over de oorlog houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Meulenhoff om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg