Hen - Caspar Visser 't Hooft


Van CASPAR VISSER 'T HOOFT mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De wereld van een ingetogen patriciër

Waar gaat het boek over? 
‘De wereld holt achteruit, en toch ben je blij dat je leeft,’ schreef Hendrik Philip ’t Hooft, Hen voor intimi, zo’n honderd jaar geleden. Zijn achterkleinzoon Caspar Visser ’t Hooft schetst ruim een eeuw later aan de hand van Hens jeugddagboek, zijn reisjournaal en getuigenissen van tijdgenoten, met onderkoelde humor, een pakkend beeld van een voorbije tijd. Ondanks zijn wat gereserveerd ironische kijk op het leven was Hen een levenslustige man, advocaat, verdienstelijk cellist en dichter. In Hen (De wereld van een ingetogen patriciër) komen Hen en de mensen om hem heen tot leven. Ze maken muziek, spelen toneel, logeren op buitenplaatsen, maken reisjes op de Rijn, naar kuuroorden en de opera. Wat lazen ze? Wat geloofden ze? Wat zagen ze? Wat zagen ze niet? Beroemd zou Hen niet worden, maar juist daarom was hij bij uitstek een vertegenwoordiger van zijn tijd en milieu. Met een voorwoord van Jaap Scholten.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Velden

Binnenwerk:
Velden 

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789086842407

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
208

Prijs:
€ 20,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Hen van Caspar Visser 't Hooft zie je al meteen dat je een verhaal uit het verleden gaat lezen. Je wilt weten wie de man op de cover is en wat zijn verhaal is. De meeste boekenwurmen zullen willen weten welk boek de man op de cover aan het lezen is. De titel maakt nieuwsgierig. De subtitel geeft een klein tipje van de sluier weer. De foto's in het boek maken het boek compleet.
Hen van Caspar Visser 't Hooft gaat over de overgrootvader van de auteur. De auteur duikt in zijn leven en aan de hand van Hens jeugddagboek, zijn reisjournaal en getuigenissen van tijdgenoten heeft hij dit boek geschreven. De auteur vergelijkt het leven van zijn overgrootvader met het leven van vandaag de dag. Wat de verschillen zijn met het leven en het denken van toen en nu. Het is het levensverhaal van de overgrootvader van de auteur.
Hen van Caspar Visser 't Hooft laat een mooi tijdsbeeld zien van hoe het vroeger eraan toe ging, waardoor je mooi beeld krijgt van de tijd waarin Hen leefde. Dit is dan ook een boek dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen. Je krijgt een goed beeld van hoe men vroeger met elkaar omging, wat men dacht, wat men deed in de vrije tijd, waar men naar toe ging als men een dagje weg ging of als men op vakantie ging en hoe ze dan een dagje weggingen en hoe ze op vakantie gingen, hoe men elkaar vermaakte, maar ook wat men meekreeg van het gebeuren in de wereld en de verschillen in de lectuur die men las in plaatsen als Den Haag en Haarlem. Het boek laat mooi zien wat er allemaal in de wereld veranderd in een mensenleven, in dit geval van Hen, die heeft meegemaakt dat het kiesrecht werd uitgebreid, de leerplicht werd ingesteld en de eerste auto's die reden en nog veel meer. Je beseft je dat dat eigenlijk nog niet zo heel lang geleden is allemaal, al lijkt het wel of het altijd al zo is geweest.
Het is mooi dat Caspar Visser 't Hoofd in Hen vergelijkingen maakt met het heden en verleden, zoals bijvoorbeeld hoe de familiebanden in de loop van de tijden zijn veranderd, hoe men met elkaar omgaat en hoe dat komt. Zijn meningen en zijn kijk op de tijd, heeft hij goed weten te onderbouwen. Daarnaast merk je dat hij veel onderzoek heeft gedaan. Hij is eerlijk als hij iets niet heeft kunnen vinden. Tijdens het lezen ben je blij dat bepaalde dingen veranderd zijn, zoals bijvoorbeeld dat de leerplicht is ingesteld, maar verlang je tegelijkertijd ook terug naar die tijd, een tijd dat reizen nog echt speciaal was, een tijd waarin je niet á la minuut alles weet van wat er in de wereld speelt en waar men nog echt contact had met elkaar.
Ondanks dat Hen van Caspar Visser 't Hooft op een vlotte en luchtige manier is geschreven, is het geen boek voor tussendoor. Vooral bij de gedeeltes waar diverse namen worden genoemd, moet je goed opletten. Als je dan even niet oplet, dan kan je zomaar de draad kwijt zijn.
Kortom; Hen van Caspar Visser 't Hooft is een indrukwekkend boek dat laat zien hoe het leven was ten tijde dat de overgrootvader van de auteur leefde. Het verhaal laat goed zien hoe Hen was als mens en hoe veelzijdig hij was. Het is een mooi tijdsbeeld waarin je ziet hoe het leven en het denken van de mensen in de loop van de jaren is veranderd.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want over hem gaat het boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen. Het geeft een tipje van de sluier weer.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en luchtige manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het levensverhaal van Hen waarbij zijn achterkleinzoon een mooi beeld geeft van die tijd, vergelijkingen maakt met toen en nu.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Haarlem is een hele mooie stad en de andere plaatsen klinken over het algemeen ook heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij een paar keer. Soms moest ik echt even bedenken dat men in de tijd van Hen anders dacht over bepaalde gewoontes dan men vandaag de dag denkt, zoals bijvoorbeeld de schok toen hij tijdens een vakantie een vrouw in een mansbroek zag. Het zegt duidelijk iets over de tijd waarin Hen leefde. 
Het verhaal deed me beseffen wat er allemaal gebeurd en veranderd in een mensenleven.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Vooral voor de familie van Hen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
CASPAR VISSER 'T HOOFT

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg