In De Schaduw Van De Kroon - Dan Adams


Van Dan Adams mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De Normandiërs
Spanning, romantiek, hartstocht en intriges in het middeleeuwse Normandië

Waar gaat het boek over? 
Na de mysterieuze dood van koning Hendrik in 1135, breekt de strijd om de opvolging los. Guillaume de Montfroid wordt na de dood van koning Hendrik, zowel door Mathilda van Engeland als Stefanus van Blois onder druk gezet, om positie te kiezen in de strijd om de kroon van Engeland en het hertogdom Normandië. De dood van de koning betekent voor Gerlinde en haar dochter Lisette, een onvoorziene ommekeer in hun leven. Guillaume de Montfroid treedt opnieuw in het huwelijk. Zijn zoon Henri is daarover misnoegd. Die tracht verder, met de hulp van zijn vriend Jacques d’Orlaix, zijn ambitie om hertog van Normandië te worden waar te maken. Om dit doel te bereiken zijn intriges, doodslag, bedrog en gekonkel de instrumenten bij uitstek. Tijdens het beleg van Verneuil wordt Fleur, de dochter van de burchtheer Louis d'Ambois, hopeloos verliefd op Rowan, de zoon van een smid. Hun standenverschil noopt hen deze relatie geheim te houden. Als Fleur dan ook nog dreigt uitgehuwelijkt te worden, om zo de belangen van haar vader te dienen, zoeken ze wanhopig een uitweg. Isolde de Montfroid wordt een amazone, bedreven met de wapens. Uit een totaal onverwachte hoek krijgt ze een huwelijksaanzoek.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Dan Adams is een Vlaamse auteur, die zijn gedegen kennis van de middeleeuwen bundelt met zijn aangeboren drang om verhalen te vertellen. Guillaume de Montfroid is zijn debuutroman en is de eerste van een reeks boeken met als titel: De Normandiërs. Naast zijn passie voor literatuur, is Dan Adams ook een niet onverdienstelijk muzikant. Als gitarist en saxofonist speelde hij in verschillende bands.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Studio Sunny Side Up, Belgium

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789464050318

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
476

Genre:
Historische romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 29,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van In de schaduw van de kroon van Dan Adams wordt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten van wie de kroon is en wat het verhaal erachter is. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wie er in de schaduw van de kroon staan. Als je het vorige deel hebt gelezen, dan krijg je al een vermoeden wie er in de schaduw van de kroon staan. De titel zal al heel snel duidelijk worden in het verhaal. De subtitel geeft precies aan wat je van het boek kan verwachten.
In de schaduw van de kroon van Dan Adams is het tweede deel van de boekenserie De Normandiërs. Het is verstandig om eerst het vorige deel te lezen alvorens je in dit deel begint, want veel personages die in dit boek voorkomen, hebben hun geschiedenis in het vorige deel. Om het verhaal goed te kunnen volgen is het daarom raadzaam om eerst het vorige deel te lezen. Het is in ieder geval mooi dat de auteur in dit deel een proloog heeft geplaatst met wat er vooraf ging, zodat je weer weet hoe het precies zat. Net zoals het vorige deel, is ook dit deel geen boek voor even tussendoor te lezen, je moet goed opletten. Even niet opletten en je kan de draad kwijt zijn.
In In de schaduw van de kroon van Dan Adams roept koning Hendrik een van zijn ex-minnaressen, haar dochter en Guillaume van Montfroid bij zich. Hij vertelt ze eerst het goede nieuws voor als hij mocht komen te overlijden, maar laat daarna ook nog even zijn slechte kant zien. De nacht erop komt hij op een mysterieuze manier te overlijden, wat het een en ander veranderd voor Gerlinde en haar dochter. 
Guillaume de Montfroid treedt opnieuw in het huwelijk en daar is niet iedereen even blij mee. Er wordt dan ook alles gedaan om te voorkomen dat het huwelijk doorgaat. De vraag is of het ze zal lukken of dat Guillaume met de vrouw van zijn dromen trouwt, wat er ook gebeurt.
Elders wordt een jongeman verliefd op een jongedame, maar helaas moeten ze hun relatie vanwege standsverschil geheim houden. Helaas wordt ze door haar vader uitgehuwelijkt aan een man die ze allesbehalve mag, maar de vader heeft er alle belang bij dat ze trouwt met de man die hij heeft uitgekozen. Toch probeert ze met haar ware liefde een uitweg te vinden, zodat ze voor de rest van hun leven samen kunnen zijn.
Dan is er nog Isolde, de dochter van Guillaume de Montfroid, die bedreven is met wapens. Zo goed, dat er veel mannen zijn die nog wat van haar kunnen leren. Ze krijgt een huwelijksaanzoek uit onverwachte hoek, maar of ze daar blij mee is, is nog maar de vraag. 
Net zoals in het vorige deel, heeft Dan Adams in In de schaduw van de kroon feit en fictie mooi met elkaar weten te verweven. Meteen vanaf het begin geloof je dat het hele verhaal is gegaan zoals het is gegaan. Nergens heb je het gevoel dat er iets niet klopt. Je leeft mee met Gerlinde, Fleur, Isolde en nog een paar personen. Vooral voor de vrouwen zoals Gerlinde, Isolde en Mathilde krijg je bewondering. Je ergert je daarentegen geregeld aan diverse andere personen zoals Henri, Jacques en nog een aantal personen. De auteur heeft zich in dat opzicht goed ingeleefd in elk personage, of ze nu goed of slecht zijn. Ook heeft hij zich goed ingeleefd in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, je kan merken dat hij er veel onderzoek naar heeft gedaan.
Ook dit deel kent vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, vele spannende momenten waarbij je op je nagels bijt van de spanning en soms moet je lachen om sommige stukjes, zoals als Mathilde aan Lisette en Isolde vertelt wat ze aanhoudt als ze gaat zwemmen. Sommige stukjes zijn schokkend, zoals wat Juliana in het verleden heeft meegemaakt. 
Het is wel een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen, dat wat nu ondenkbaar is, toen normaal was, zoals bijvoorbeeld het uithuwelijken van kinderen. Het verhaal laat goed zien dat sommige dingen helaas nog steeds nauwelijks veranderd zijn, zoals bijvoorbeeld de denkwijze van veel mensen als men hoort als iemand verkracht is. Het verhaal laat ook goed zien, hoe zwaar het vooral voor vrouwen was in die tijd en voor mannen die eigenlijk anders waren dan ze zich voordeden.
Kortom; de subtitel van In de schaduw van de kroon van Dan Adams is niet misplaatst, het klopt helemaal. Het verhaal zit boordevol spanning, romantiek, hartstocht en intriges. Als je het boek uit hebt, wordt je, vooral dankzij twee spoilers aan het eind die al iets verraden, nieuwsgierig naar het volgende deel. Je wilt weten wie er aandeel in hebben gehad en hoe het is gebeurd. Tegelijkertijd ben je stiekem bij voorbaat al blij voor één persoon.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het verhaal om.

Wat vind je van de subtitels van het boek? 
De subtitels zijn heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een beeldende en vlotte manier geschreven, waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zal direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen. Als je niet in het boek bezig bent, houdt het boek je onbewust bezig.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Gerlinde, omdat ze voor iedereen die het nodig heeft, een luisterend oor heeft, niet snel oordeelt en anderen helpt als het nodig is en als het kan.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met sommigen, zoals Isolde, Gerlinde, Guillaume en Rowan wel, met anderen zoals Raymond, Robert en Henri niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, ik denk niet dat ik in die tijd had kunnen leven, ik zou het, net als vele andere vrouwen in die tijd, heel zwaar hebben gehad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren geraakt, zoals bijvoorbeeld wat Juliana op een gegeven moment vertelt over wat zij in het verleden heeft meegemaakt, heeft me geschokt. Ook dat wat diverse dienstmeisjes is overkomen heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'Dromen zijn het dichtste contact dat we kunnen hebben met ons onderbewustzijn.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van historische verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker. Ik ben heel erg benieuwd naar het volgende deel, zeker dankzij de spoilers aan het eind van dit boek.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties