Schaduwogen - Fred Steigenga


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
het verraad en de vriendschap

Waar gaat het boek over? 
Meer dan tien miljoen buitenlandse dwangarbeiders verbleven tussen 1939 en 1945 in Duitsland en de door Duitsers bezette gebieden. Ruim een half miljoen van hen waren Nederlanders. Het schiereiland Sylt, vlak bij de Duits-Deense grens, was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een militair strategisch eiland. Dit boek gaat over één Nederlandse dwangarbeider op het eiland Sylt. Hij overleefde de oorlog, maar de prijs was hoog. Wanneer de man vele jaren later overlijdt, begint zijn zoon een zoektocht naar zijn verleden. Langzamerhand wordt duidelijk wat er is gebeurd, waarbij vriendschap en verraad een cruciale rol hebben gespeeld.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Fred Steigenga is op 3 november 1957 geboren te Hoorn (NH), waar hij de eerste zeven jaren opgroeide. Zijn ouders kregen een baan aangeboden in de Achterhoek, zodoende verhuisde het gezin Steigenga naar Doetinchem. Na de middelbare school volgde hij de onderwijzersopleiding, Daarna vertrok hij naar het noorden om Orthopedagogiek te studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Later volgde hij nog postdoctorale opleidingen om gezondheidszorgpsycholoog te worden. Fred werkt al decennia lang in de gezondheidszorg en houdt zich voornamelijk bezig met behandeling van angsten en trauma's bij kinderen en volwassenen. De laatste jaren legt hij zich toe op het schrijven.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Ruud Smit

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463389525

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
286

Genre:
Literatuur & romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Schaduwogen van Fred Steigenga wil je weten waar de plaats is dat is afgebeeld op de cover en wat het verhaal erachter is. Het is mooi dat de cover doorloopt via de zijkant over de achterkant. Ook is het mooi dat je steeds weer iets nieuws ontdekt als je naar de cover kijkt. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. Om te weten te komen wat er met de titel bedoeld wordt, zul je geduld moeten hebben, want die wordt pas op het eind duidelijk. De subtitel geeft goed aan wat voor verhaal je kan verwachten.
In Schaduwogen van Fred Steigenga leidt Jan een redelijk rustig leven, hij voetbalt geregeld met zijn club en ze doen ook nog andere leuke dingen samen. Hij woont nog bij zijn moeder, die het niet makkelijk heeft. Op een gegeven moment moet hij tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiken, maar wordt hij later verraden. Hij wordt te werk gesteld op het schiereiland Sylt, vlak bij de Duits-Deense grens. Hij weet ternauwernood de oorlog te overleven, maar daar heeft hij wel een hoge prijs voor moeten betalen. Je bewondert zijn overlevingsdrang en de risico's die hij heeft genomen. Jaren later komt hij te overlijden en vindt zijn zoon in zijn ouderlijk huis een doosje. Dat is voor de zoon de aanzet van een lange zoektocht naar het verleden van zijn vader. Hij wil weten wie zijn vader heeft verraden en waarom. Wat hij heeft meegemaakt op het schiereiland Sylt waar hij niet over kon praten en hoe hij terug is gegaan naar zijn woonplaats. Tijdens zijn zoektocht leert de zoon bijzondere mensen kennen en dan blijkt dat vriendschap een cruciale rol heeft gespeeld naast het verraad in het leven van zijn vader.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het verhaal van Schaduwogen van Fred Steigenga. Zo te verder je komt, zo te moeilijker het wordt om het boek weg te leggen, omdat je wilt weten wie Jan heeft verraden en waarom. Je krijgt een vermoeden wie hem heeft verraden, maar tegelijkertijd kan je je dat ook niet voorstellen van diegenen die je verdenkt. Het is dan ook een verrassing, maar tegelijkertijd schokkerend als je leest wie hem heeft verraden en waarom. Je krijgt een dubbelgevoel bij die persoon die hem heeft verraden. Tegelijkertijd hoop je dat er over die persoon ook nog een boek komt, omdat je meer wilt weten over die persoon die meer gedaan schijnt te hebben dan er is beschreven in het verhaal.
De auteur heeft de spanning goed weten op te bouwen, hij laat steeds iets meer los over het verleden van Jan, waardoor je niet kan stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder zal gaan. Even vermoed je dat er nog iets voorspelbaars in het verhaal zit, maar ook dat blijkt een andere wending te krijgen, waardoor het verhaal nergens voorspelbaar is. Het verhaal kent diverse spannende momenten, zoals bijvoorbeeld een ontmoeting tussen twee mensen, waarbij je bewondering voor de zoon krijgt dat hij dat aandurft. Je vraagt je af wat jij in zijn plaats gedaan zou hebben. Soms moet je lachen om een bepaald stukje, zoals bijvoorbeeld als de zoon van een andere vrouw krijgt te horen waarom zijn relatie niet stand heeft gehouden.
Fred Steingenga heeft in Schaduwogen feit en fictie heel mooi met elkaar weten te verweven. Ook heeft hij zich goed weten in te leven in de diverse personen. Hij heeft er goed aan gedaan om over deze voor velen vergeten en voor anderen een onbekende geschiedenis te schrijven. Je krijgt een goed beeld van hoe het er tijdens de Tweede Wereldoorlog aan toeging op het eiland, wat de gevolgen waren als de bewoners de dwangarbeiders hielpen of zelfs maar een praatje met ze maakten en hoe het er tegen het einde en aan het einde van de Tweede Wereldoorlog aan toe ging. Het verhaal laat goed zien wat honger met mensen doet, wat mensen kan overkomen als ze te weinig voedzaam eten krijgen en hoe leugens over mensen door anderen verspreid werden. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden, want er zitten een paar emotionele momenten in, zoals bijvoorbeeld het afscheid van twee vrienden.
Kortom; Schaduwogen van Fred Steigenga is een indrukwekkend verhaal dat deels op waarheid is gebaseerd over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd op het Schiereiland Sylt, je krijgt een goed beeld van hoe het er indertijd aan toe ging. De auteur heeft de spanning goed weten op te bouwen, waardoor je alleen maar verder wilt lezen, omdat je wilt weten of je vermoedens kloppen over wie Jan heeft verraden en je wilt weten waarom hij is verraden.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Zo te vaker je naar de cover kijkt, zo te meer je erin ziet. Het is mooi dat de cover via de zijkant over achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, die geeft precies aan wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op luchtige en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is heel erg origineel. 

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd, langzaam aan kom je steeds meer te weten over wat er met Jan is gebeurd en wat hij heeft meegemaakt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten of het bekend wordt wie Jan heeft verraden en waarom.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft mij verrast, die zag ik niet aankomen. Ik had een ander plot in gedachten.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Jan, omdat er geen kwaad in hem zat en hij risico's durfde te nemen als het erop aan kwam.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Sneek is een hele mooie stad en Sylt klinkt ook heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
In de oorlog zou ik niet hebben kunnen leven, maar in de tijd van de zoon is het mij goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
De auteur heeft mij diverse keren weten te raken. Het hele verhaal van wat Jan is overkomen heeft me geraakt, maar ook het verhaal van Abbe en Anna hebben me geraakt. Ik kan helaas niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Voor een relatie heb je wederkerigheid nodig, aandacht voor elkaar, voor je gevoelens en gedachten.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van op waarheid gebaseerde verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Psychologie praktijk Steigenga

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties