Nieuwste recensie

Prinsenvlag - Jingh

Afbeelding
Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Willem van Berkel en zijn zusje Mathilde worden 8 jaar na elkaar geboren in het begin van de vorige eeuw in een gegoed middenstandsmilieu in het centrum van Utrecht. Hun ouders hebben een liefdeloos huwelijk. Hun vader Jacob is veel ouder en een echte kwezel en Maria, hun moeder is frivool, behaagziek en nymfomaan. Willem droomt van een carrière als kunstschilder en Mathilde heeft schrijfambities. De moeder heeft alleen interesse in Willem en haar dochter laat ze over aan Sarah, de Joodse huishoudster van de familie. Begin jaren dertig kiest Willem voor de NSB en Mathilde rolt aan het begin van de bezetting als vanzelf in het verzet. Dan woedt de Tweede wereldoorlog ook in het gezin. En de oorlog eist onverbiddelijk zijn slachtoffers op. Bron: bol Over de auteur: (Jeannette van den Ingh-Van Wijk) is 70 (in 2021). Tijdens haar eerste carrière was zij zakenvrouw. I...

Tango Met Een Tuinkabouter - Lyda Westerink


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Ooit kwam de tuinkabouter als een erfstuk van haar moeder in het leven van Betty Bergstra. Foeilelijk vond ze hem, maar ja, wegdoen kon je hem ook niet. Wanneer hij op een dag uit haar tuin verdwenen is, ligt ze er niet echt wakker van. Maar dan ontvangt ze een brief, uit Parijs. Een uitgebreide brief van haar tuinkabouter. Na al die jaren bij de vijver gestaan te hebben, wil hij beginnen met leven. Hij heeft echter geen idee hoe dat moet en doet een beroep op haar lange levenservaring. Na enig aarzelen besluit ze hem terug te schrijven. Dit is het begin van een betoverende, soms ontroerende en bij vlagen hilarische briefwisseling. Betty ontdekt dat je nooit te oud bent om met een tuinkabouter te corresponderen, een tuinkabouter bovendien die niet alleen magie met woorden bedrijft, maar eigenlijk ook best wel wijs is. En hij blijkt haar beter te kennen dan zij aanvankelijk dacht.
 
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Lyda Westerink is schrijver en journalist. Jarenlang begeleidde ze auteurs uit het zakenleven, tegenwoordig geeft ze vanuit haar Sprookjescafé cursussen en workshops creatief schrijven. Met haar roman ‘Tango met een tuinkabouter’ wil ze het magisch denken, dat bij kinderen nog zo vanzelfsprekend is, ook bij volwassenen aan het werk zetten. Waarom je zou geloven in een tuinkabouter die je ten dans vraagt? Omdat het te mooi is om het níet te geloven, hoe oud je ook bent!

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
1e druk

EAN:
9789463653497

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
196

Genre:
Feelgoodromans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 17,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Tango met een tuinkabouter van Lyda Westerink voel je dat het huis een heleboel verhalen verbergt, zowel gelukkige als verdrietige verhalen. Je wordt er nieuwsgierig naar. Op de voorflap staan twee voorwerpen waarbij je pas in de laatste brieven meer duidelijkheid over krijgt. De titel maakt nieuwsgierig. Je probeert je een voorstelling ervan te maken.
In Tango met een tuinkabouter van Lyda Westerink houdt Betty een briefwisseling met haar tuinkabouter. Een tuinkabouter die Betty geërfd heeft van haar moeder. Ze vindt hem foeilelijk, maar kan hem ook niet wegdoen en dus staat hij jaren bij haar vijver te vissen. Vrees niet, de vissen willen om een bepaalde reden niet bijten. Op een dag heeft de tuinkabouter het wel gezien en besluit om naar een wereldstad te reizen. Op een dag ontvangt Betty een brief van hem, wat het begin van een briefwisseling is. De tuinkabouter doet een beroep op haar. Hij zit met vele levensvragen en ze schrijven over en weer over het leven en over het verleden van Betty, maar ook het heden komt geregeld aan bod. 
Lyda Westerink heeft zich in Tango met een tuinkabouter heel erg goed weten in te leven in Betty en de tuinkabouter. Tijdens het lezen van de briefwisseling voel je de gevoelens, zoals twijfels, gemis, onzekerheid en geluk. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat je erbij bent, zowel tijdens de reis van de tuinkabouter, maar ook in de keuken en in de tuin van Betty. Langzaamaan leer je ze allebei beter kennen. Als je het boek uit hebt, ga je ze allebei missen. De brieven zijn op een haast filosofische, soms poëtische en soms melancholische manier geschreven. Soms moet je lachen, zoals al meteen aan het begin in de eerste brief van de tuinkabouter aan Betty.
Je wordt geregeld aan het denken gezet, er wordt soms ook een spiegel voor gehouden, zoals bijvoorbeeld over de verbeelding in de verschillende levensfases en hoe de buitenwereld erover denkt. Geregeld probeer je te bedenken wat jijzelf geantwoord zou hebben op de vele vragen, zoals bijvoorbeeld op de vraag: Waartoe zijn wij op aarde? Voor veel mensen kan met name diverse stukjes uit de brieven van Betty herkenbaar zijn, zoals bijvoorbeeld als je oud bent dat anderen dan ongevraagd je kasten en laden opentrekken. Hiermee wordt je aan het denken gezet van hoe jij het zou vinden als dat zou gebeuren als je de leeftijd van Betty zou hebben.
Lyda Westerink laat met Tango met een tuinkabouter zien dat iedereen een briefwisseling zou moeten onderhouden met een tuinkabouter of een pop of een knuffeldier. Niet alleen pas aan het eind van je leven, maar je zou dat op elk moment kunnen doen. Ze laat met de briefwisseling tussen Betty en de tuinkabouter zien dat je zo meer inzicht krijgt in je leven. Geeft je inzicht in hoe bepaalde mensen uit je leven, zoals bijvoorbeeld hoe een leraar van Betty misschien ook was. De auteur laat zien dat het eigenlijk niet zo'n gek idee is om dat te doen.
Kortom; Tango met een tuinkabouter van Lyda Westerink is een ontroerende briefwisseling tussen een tuinkabouter en Betty. Je wordt geregeld aan het denken gezet, er wordt soms een spiegel voorgehouden en diverse stukjes kunnen herkenbaar zijn. Het is overigens aan te raden om eerst wat te eten voor je aan dit boek gaat beginnen, want geregeld worden er lekkernijen genoemd waar je trek in kan krijgen. Vooral een typisch Nederlandse lekkernij komt geregeld voorbij. Daarnaast kan het ook zomaar zijn dat je je koffie een extra smaakje gaat geven tijdens het lezen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, het is een titel die bij het boek past. Je wordt door de titel nieuwsgierig naar het verhaal.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De brieven zijn op een haast filosofische, soms poëtische en soms melancholische manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest. Door de beeldende schrijfstijl heb je het gevoel dat je erbij bent tijdens het lezen.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je een brief hebt gelezen, verheug je je op de volgende brief. Als je de laatste brief hebt gelezen, dan vind je het jammer dat er niet nog meer brieven zijn, ook al is de laatste brief mooi afgesloten.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik ben er nog niet uit van wie ik het leukst vind.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik heb aan niemand een hekel in dit boek.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met beide hoofdpersonen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren, zoals bijvoorbeeld als Betty haar gedachten uitspreekt hoe ze eerst over de tuinkabouter dacht en waarom haar gedachten over hem op een gegeven moment veranderden, heeft me geraakt. Ook een latere gebeurtenis met haar kleinzoon heeft me geraakt. De vaste lezers van mijn boekenblog zijn het wel gewend, ik praat weer in raadsels bij deze vraag en ook hier is de reden dat ik niet meer kan zeggen, omdat ik anders teveel zou verraden. In ieder geval zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Een naam is een geschenk dat je bij het begin van je leven ontvangt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van boeken houdt waarbij je aan het denken wordt gezet.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven. 

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig zal gaan houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Het Sprookjescafé

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg