Verbonden Verleden - Karin Verhaak- Kersten


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Een vader en zijn zoon maken op een onorthodoxe manier kennis met een vrouwelijke tweeling. Deze ontmoetingen hebben alles te maken met de bijzondere levensstijl die beide partijen erop nahouden. Zich niet bewust van de grote invloed die hun verleden heeft, maken ze alle vier keuzes die hun leven op zijn minst vreemd maakt. Hun eigen ‘normaal’ komt op enig moment onder druk te staan. Zowel vader en zoon als de tweeling wordt, door bepaalde gebeurtenissen, een spiegel voorgehouden. Dat zij niet alleen staan in hun levenswandel blijkt wanneer zij ook anderen ontmoeten, die herkenbare gevechten voerden tijdens hun leven. Langzamerhand, met oog voor detail en gevoel voor emotie, ontrafelt schrijfster Karin Verhaak hun geschiedenis. Een uitzonderlijk verhaal, met onvoorspelbare wendingen.
 
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Karin Verhaak-Kersten (1955) was dertig jaar werkzaam als journalist in binnen- en buitenland. Daarna maakte ze een succesvolle overstap naar het schrijverschap. In 2015 verscheen haar debuutroman Anju, in 2018 gevolgd door de roman Match.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
1e druk

EAN:
9789463653589

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
362

Genre:
Familieromans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Verbonden verleden van Karin Verhaak- Kersten wordt je nieuwsgierig naar de betekenis van de puzzelstukjes. Het antwoord laat even op zich wachten, maar dan begrijp je waarom er voor deze cover is gekozen. Het is mooi dat de cover via de zijkant naar over de achterkant loopt. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat er mee bedoeld wordt, wie er verbonden zijn met het verleden.
In Verbonden verleden van Karin Verbaak-Kersten maken een vader en zoon op een nogal bijzondere en onorthodoxe manier kennis met een tweeling. Zowel vader en zoon als de tweeling houden er een niet alledaags levensstijl op na. Ze worden alle vier op een gegeven moment keihard geconfronteerd met hun levensstijl en beseffen dat ze hun levens anders moeten gaan leven. Ze blijken er niet alleen voor te staan, ze ontmoeten meer mensen die zo hun gevulde rugzak blijken te hebben. Gaandeweg gaan ze op zoek naar zichzelf en naar de band die ze hebben met diegene waar ze hun hele leven al mee samen zijn, op verschillende manieren. Het wordt een emotionele rollercoaster die zo goed is beschreven, dat je het als lezer ook geregeld moeilijk krijgt om de tranen binnen te houden. Het is dan ook aan te bevelen om een doos met tissues bij de hand te houden.
Vanaf de tweede bladzijde wordt je meegezogen in Verbonden verleden van Karin Verhaak-Kersten. Je wilt alleen maar verder lezen, zeker als het verhaal een bizarre wending krijgt wil je weten hoe het uiteindelijk af zal lopen. Het begin zou niet misstaan in de soapseries The Bold & Beautiful en Goede Tijden Slechte Tijden. Langzaamaan kom je steeds meer te weten over diverse personen en leer je steeds meer mensen kennen. Steeds als je een vermoeden hebt van hoe het verhaal verder zal gaan, blijkt het verhaal een andere wending te krijgen die je niet ziet aankomen, blijken sommige banden van personen totaal anders te zijn dan je al die tijd had begrepen. Tijdens het lezen heb je door de beeldende schrijfwijze van de auteur het gevoel dat je het vanaf de zijlijn zelf meemaakt. 
Dit is geen boek dat je even tussendoor leest, want er zitten diverse verhaallijnen en vele personen in die een rol spelen in het boek en soms wordt er een sprong in de tijd genomen. Als je even niet oplet, dan ben je de draad kwijt.
Verbonden verleden van Karin Verhaak-Kersten is een heel erg actueel verhaal, maar tegelijkertijd een verhaal dat van alle tijden is en dat helaas waarschijnlijk ook zal blijven. Het is een verhaal waar veel mensen zich (deels) in één of meerdere personages zullen herkennen omdat ze zelf ook iets dergelijks hebben meegemaakt. Bij die mensen kunnen oude wonden opengereten worden. Toch is het goed dat de auteur dit boek heeft geschreven, opdat men leest hoe iets, wat niet normaal is, toch normaal gevonden kan worden bij het opgroeiende kind en pas als het kind al lang en breed volwassen is, kan doen beseffen dat het niet klopt, dat dan pas de gevolgen naar buiten komen op wat voor manier dan ook. Ook laat het verhaal goed zien hoe anderen een relatie kunnen breken. De auteur heeft dat heel goed weten over te brengen. Zo goed, dat je het gevoel hebt dat ze zelf het een en ander heeft meegemaakt, of dat ze zich goed verdiept heeft in de onderwerpen die ze heeft geschreven. Tijden het lezen ga je de slachtoffers steeds beter begrijpen en krijg je begrip voor waarom ze zich gedragen als ze zich gedragen. Tijdens het lezen krijg je steeds meer bewondering voor de hoofdpersonen, voor de manier waarop ze waarop ze hun levenspad bewandelen. Als je het boek uit hebt, ga je de hoofdpersonen missen. Daarnaast is het een verhaal waar je wat van kan leren, vooral als een van de hoofdpersonen op een gegeven moment een belangrijk besluit voor zichzelf neemt, eerlijk is naar zijn werkgevers toe. Het kan voor veel mensen het laatste zetje zijn om ook zo'n besluit te nemen. Geregeld word je dankzij de hoofdpersonen aan het denken gezet, zoals of je wel heel oud zou willen worden en wat de consequenties zijn als er pilletjes op de markt zouden komen waar je heel erg oud mee kan worden. Ook krijg je een mooi beeld van de modellenwereld en hoe het ook zou kunnen.
Kortom; Verbonden verleden van Karin Verhaak-Kersten is een verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Het is een heel erg actueel verhaal, maar tegelijkertijd een verhaal dat van alle tijden is en het helaas ook wel altijd zal blijven. Het verhaal laat goed zien wat een traumatische jeugd en wat een opvoeding met een kind kan doen en hoe dat doorspeelt in het verdere leven van het kind.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant over de achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt naar het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest. Je hebt tijdens het lezen het gevoel dat je het verhaal vanaf de zijlijn meemaakt.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Helaas is het boek heel erg actueel, maar tegelijkertijd van alle tijden en dat zal het helaas ook wel altijd blijven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Vanaf de tweede bladzijde zat ik erin.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, vanaf de tweede bladzijde weet het boek je aandacht vast te houden, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig. Toch is het voor te stellen dat er mensen zullen zijn die er anders over denken, omdat ze zich niet voor kunnen stellen, dat wat in het boek is geschreven, ook allemaal in het echt kan gebeuren, dat er in het echt veel slachtoffers zijn van één of meer gebeurtenissen zoals beschreven in het boek.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet de hoofdpersonen stuk voor stuk groeien. De een wat sneller dan de ander, maar ze groeien alle zes.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
De vader van Juul & Suus, omdat hij een warme man is waar geen kwaad in zit.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ik begrijp ze niet allemaal, maar van veel personen begrijp ik ze wel. Voor sommigen heb ik bewondering gekregen, ook al keur ik niet alles van ze goed. 

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Utrecht is een hele mooie stad en de andere plaatsen klinken ook heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt. Op sommige werd ik boos vanwege hun daden en met anderen had ik het te doen, dat ze datgene moesten meemaken dat ze meemaakten en met weer anderen had ik te doen omdat ze niet hun leven hadden kunnen leven die ze zo graag geleefd hadden. Excuses dat ik in raadsels spreek, maar als ik meer vertel, dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
'Weet wat je waard bent.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van diepgaande verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

  1. Hartelijk dank voor deze recensie en de moeite die je nam zo uitgebreid op mijn boek in te gaan.

    Hartelijke groet,

    Karin Verhaak-Kersten

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg