Anangsieh Tories - Anton De Kom


Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Verhalen van de spin uit Suriname

Waar gaat het boek over? 
Vier prachtige verhalen over de slimme spin Anangsieh van Anton de Kom, schrijver van het beroemde boek ‘Wij Slaven van Suriname’.

In ‘Anangsieh tories’ geeft Anton de Kom zijn eigen draai aan de sprookjesachtige verhalen over de slimme, gewiekste spin. De Kom, schrijver van het beroemde boek ‘Wij slaven van Suriname’, werd in 1933 uit zijn vaderland Suriname verbannen. In Nederland vertelde hij deze Anangsieh tories aan zijn kinderen. De verhalen betoveren de lezer door hun vitaliteit, knisperende frisheid en rijke verbeeldingskracht. In de prachtige, talige beschrijvingen van de Surinaamse cultuur en natuur is De Koms verlangen naar en zijn liefde voor zijn vaderland voelbaar.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Anton de Kom (1898-1945) is schrijver, verzetsstrijder en een van de belangrijkste stemmen in de antikoloniale beweging van de 20e eeuw. Zijn Wij slaven van Suriname is een hoogtepunt in de Nederlandstalige literatuurgeschiedenis en weet generatie op generatie te inspireren. Op 24 april 1945 overleed De Kom in een Duits concentratiekamp.

Bron: voorflap boek

Omslagontwerp:
Lyanne Tonk

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789045045887

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
170

Genre:
Folklore & legendes

Verfilmd?
Voor zover bekend zijn de verhalen in dit boek (nog) niet verfilmd, maar ze lenen zich er goed voor om te worden verfilmd als animatiefilms. 

Prijs:
€ 20,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Anangsieh tories van Anton de Kom wordt je vrolijk van de vriendelijke spin. Zelfs als je een grote angst voor spinnen hebt, sluit je deze spin, nog voor je ook maar een letter in dit boek hebt gelezen, in je hart. De titel maakt nieuwsgierig naar het boek, net zoals de subtitel dat doet. Je wilt weten wat de spin uit Suriname allemaal te vertellen heeft. Het boek is heel erg mooi vormgegeven. De tekeningen in het boek, maken het boek compleet. De verhalen in het boek zijn los te lezen, je kan zelf bepalen met welk verhaal je begint, welk verhaal je daarna leest en met welk verhaal je eindigt.
In Anangsieh tories van Anton de Kom speelt een spin in elk verhaal ofwel een hoofdrol ofwel een bijrol. Het is een buitengewone slimme spin die ook zo zijn streken blijkt te hebben. Althans dat denk je in eerste instantie als je een van de verhalen leest. Maar dan blijkt dat de spin niet zomaar zijn streken heeft, maar dat hij er een bedoeling mee heeft. Een bedoeling waar niet iedereen even van is gecharmeerd. Je leert ook van de spin, zoals bijvoorbeeld in een verhaal waarin hij laat zien dat grootte van mens en dier niet uitmaakt, dat je, als je klein bent, ook slim kan zijn, slimmer nog dan het grootste levende wezen. Ook leer je wat je kan doen als je gebeten bent door een slang. En dan is er nog een verhaal dat ouders hun kinderen kunnen vertellen als ze merken dat hun kind andere kinderen pest. Het is een leerzaam verhaal voor kinderen. Het is sowieso een goed verhaal om te gebruiken in lessen over pesten op school. Het verhaal laat goed zien wat het met anderen doet als ze onderdrukt en getreiterd worden. Het boek begint met een mooi voorwoord van Gerda Lenten Havertong. Veel mensen zullen haar kennen van de kinderserie Sesamstraat. Het mooie nawoord is geschreven door Raoul de Jong.
Er zijn van die kinderboeken die van generatie op generatie worden doorgegeven omdat de verhalen in het boek tijdloos zijn, omdat ze mooie herinneringen oproepen. Anangsieh tories van Anton de Kom is zo'n boek dat van generatie op generatie doorgegeven kan worden en als het boek op een gegeven moment versleten is, dan hoop je dat het boek nog steeds verkocht wordt en hoop je stiekem dat er nog meer verhalen in staan dan in het vorige boek. De kinderverhalen van de auteur zijn tijdloos, kunnen keer op keer voorgelezen worden zonder dat het de toehoorders verveelt. Oké, misschien dat de pubers even klaar zijn met de verhalen, dat de kinderen er een paar jaar niet meer naar willen luisteren, maar als het kind eenmaal volwassen is, zal het de verhalen weer willen lezen en later aan zijn of haar kinderen willen voorlezen. De verhalen zijn oorspronkelijk voor kinderen geschreven, maar ook volwassenen zullen genieten van de verhalen.
Wat opvalt in de verhalen in Anangsieh tories van Anton de Kom, is dat de natuur en dieren de hoofdrol spelen in de verhalen. In een verhaal heeft hij zelfs de bloemen en bomen menselijke trekjes gegeven. Je voelt de liefde voor de dieren, de natuur en voor Suriname. Door de beeldende schrijfstijl van de auteur heb je het gevoel dat je de verhalen zelf meemaakt, dat je erbij bent. Je wilt naar het Suriname van de auteur, om de natuur daar met eigen ogen te aanschouwen en ervan te genieten. Kinderen leren anders naar dier en natuur te kijken, gaan beseffen dat zelfs muskieten eigenlijk niet zo griezelig zijn. Het zijn stuk voor stuk verhalen waar je wat van kan leren. Ook als volwassene kan je er wat van leren. Je vind het jammer als je het boek uit hebt, je wilt meer verhalen van de auteur gaan lezen.
Kortom; Anangsieh tories van Anton de Kom is een verhalenbundel met tijdloze verhalen waarin dieren en de natuur in Suriname de hoofdrol spelen. Verhalen die je betoveren. Verhalen die je leren om anders naar dier en natuur te kijken en laten zien dat je niet groot en sterk hoeft te zijn om slim te zijn. Het zijn stuk voor stuk verhalen die je weten te raken.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Je wordt vrolijk van de spin.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, want het zijn inderdaad verhalen van de spin uit Suriname.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk op een beeldende, vlotte en betoverende manier geschreven.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk origineel, ook vandaag de dag nog.

Hoe actueel is het boek?
Het zijn tijdloze verhalen die altijd actueel zullen blijven.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd. De auteur weet je goed in spanning te laten zitten in de verhalen.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal aan een verhaal begint, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen.

Hebben de plots je verrast?
Niet echt, maar dat is niet erg.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
De verhalen zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ba Anangsieh, omdat hij een slimme spin is die zo zijn streken heeft, maar die met een goed doel gebruikt. 

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Purperhart, omdat het een hele vervelende en verwaande bloem is.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken heel erg mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren. Elk verhaal heeft me wel geraakt om bepaalde redenen, zoals bijvoorbeeld het laatste verhaal. Het verhaal laat goed zien hoe gevaarlijk bepaalde dieren zijn. Wat me ook raakte, is dat je de liefde van de auteur voor Suriname voelt, je voelt zijn gemis naar zijn geboorteland. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Door hun verhalen te vertellen zaait hij signalen en sporen van liefde.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het boek heel erg leuk om te lezen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Dit boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Anton de Kom schreef de verhalen in het boek van 1933 tot 1937.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij atlas contact om het eerste hoofdstuk van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg