Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

De Gouden Peelhelm - Huub Kluijtmans


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Het visioen van Constantijn

Waar gaat het boek over? 
Op 17 juni 1910 deden een aantal veenarbeiders bij het graven van turf een opzienbarende vondst. Ze vonden goed behouden geconserveerde voorwerpen van een Romeinse officier in vol ornaat met restanten van zijn gezadeld paard en op ongeveer vijftienmeter afstand voorwerpen van een tweede slachtoffer. Naast de alom bekende Gouden Peelhelm werden in en om de Peel veel meer zaken gevonden uit de Romeinse tijd. Hoe moest deze vondst geduid worden? Er was natuurlijk onkunde van de vinders en de toenmalige archeologen namen niet eens de moeite om te komen kijken. Hierdoor konden andere vondsten niet gered worden. Belangrijke archeologische kennis ging verloren. 50 jaar later, toen de vader van de auteur in 1960 een smeekbede aan de toenmalige archeologen richtte om het vondstterrein voor de aanstormende ontginningsmachines te onderzoeken en in kaart te brengen, werd niet gereageerd. In de jaren rond 2000 werd door enkele archeologen eenzijdig en ongefundeerd beweerd dat de Gouden Peelhelm (met toebehoren) een depositie zou zijn. Hadden ze zich in het archief van het RMO verdiept in de uitgebreide schriftelijke correspondentie hadden ze begrepen dat depositie een onmogelijke optie zou zijn. De foute depositietheorie werd binnen archeologische kringen algemeen aangenomen en erkend en nestelde zich in allerlei ‘wetenschappelijke’ publicaties en museumverhalen. Dit boek toont aan dat de depositietheorie een uit de lucht gegrepen interpretatie is. Daarnaast komt de auteur met een bijzondere interpretatie van de tekens op de Peelhelm: het blijkt een unieke vondst op wereldniveau.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Henk Steeghs

Binnenwerk:
Thomas Wunderink & Sanne Jelier

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463384964

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
310

Genre:
Geschiedenis

Verfilmd?
Dit is een mooi boek voor History Channel, om daar een programma over te maken met de feiten van de auteur van dit boek. 

Prijs:
€ 24,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De gouden Peelhelm van Huub Kluijtmans Krijg je meteen een vermoeden dat je een verhaal uit het verre verleden gaat lezen. De titel en subtitel maken nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. Je wilt weten wat de link is van Constantijn en de gouden Peelhelm. De foto's in dit boek maken het boek compleet. 
De gouden Peelhelm van Huub Kluijtmans vertelt de geschiedenis van de gouden Peelhelm. Waar de helm en andere zaken die uit dezelfde tijd komen als de helm, zijn gevonden, door wie en hoe de toenmalige archeologen erop reageerden. Of beter gezegd helemaal niet. Je vraagt je daarbij af of ze later geen spijt hebben gehad dat ze niet tijdig gereageerd hebben op de smeekbede van de vader van de auteur, dat ze andere vondsten niet hebben kunnen redden. Dat ze er zo argeloos mee om zijn gegaan. Als lezer vind je het in ieder geval jammer dat men niet heeft geluisterd en meteen naar de vindplek is gegaan. 
In de jaren rond 2000 werd er door archeologen eenzijdig en ongefundeerd beweerd dat de Peelhelm en toebehoren een depositie zou zijn. Helaas werd dit voor waar aangenomen en hebben anderen dat overgenomen. De auteur weet dat goed te ontkrachten in dit boek. Ook kom je meer te weten over de Romeinse geschiedenis en de auteur geeft zijn visie van wat er in het verleden gebeurd zou kunnen zijn op de vindplek. Je wordt daar aan het eind aan het denken gezet door de auteur.
Aan alles kan je merken dat Huub Kluijtmans in De gouden Peelhelm weet waar hij het over heeft, dat hij de omgeving waar de helm is gevonden op zijn duimpje kent en weet hoe het vroeger was. Hij komt met ooggetuigenverslagen die hij niet alleen van zijn vader heeft gehoord, maar ook van ooggetuigen die er in 1910 bij waren toen de helm en toebehoren werden gevonden. Hij vertelt over zijn zoektocht met zijn vader, die het zoekvirus had doorgegeven aan zijn familie. De auteur weet alles goed te onderbouwen, zoals bijvoorbeeld waarom het niet mogelijk was dat de Sierschijf van Helden als Godenoffer in het veenwater was gegooid en naar de bodem was gezonken. Al tijdens het lezen begrijp je de verontwaardiging van de auteur en zijn vader van waarom men niet naar hen luisterde, niet naar de plek kwam in 1960 om onderzoek te doen, om de plek minutieus uit te kammen om te kijken wat er nog meer uit de Romeinse tijd was te vinden. Vijftig jaar eerder was er al veel verloren gegaan door onwetendheid, tot er iemand wakker werd en besefte dat er iets bijzonders lag. Waar dat toe leidde kan je in het boek lezen. Het is een bijzonder stukje om te lezen en laat zien wat voor reacties dat bij mensen teweeg kan brengen. 
Wat ook bijzonder is, en alleen daaraan al kan je zien dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan en dat anderen hebben nagelaten, is dat er diverse brieven zijn, zoals bijvoorbeeld een brief uit 1840 over wat er toen is gevonden, maar ook een sage. Het is mooi dat de auteur de sage heeft laten plaatsen zoals het indertijd geschreven is en niets heeft veranderd. Ook komt hij met zijn interpretatie over de tekens op de helm, waarbij je na het lezen ervan, raar vindt dat men dat niet eerder heeft onderzocht. 
De auteur is goed in het uitleggen. Zo weet hij niet alleen goed uit te leggen hoe men vroeger turf stak, maar ook hoe de veenlagen zijn opgebouwd. Tijdens het lezen heb je soms het gevoel dat je erbij bent en stiekem vind je het jammer dat je er bij de vondsten niet bij was, omdat je het met eigen ogen had willen aanschouwen. Als je het boek uit hebt, wil je de route volgen, wil je kijken hoe het eruit ziet, ook al weet je dat het er nu anders uit ziet dan ruim een eeuw geleden.
Kortom; in De gouden Peelhelm van Huub Kluijtmans weet de auteur de depositietheorie te ontkrachten met zijn ooggetuigenverslagen en de brieven die in het verleden zijn geschreven over de vondsten. Dat het allemaal anders ligt dan men wil doen geloven. Alle kritiek die hij heeft, weet hij goed te onderbouwen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het allemaal om.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen en maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat de link is van Constantijn met de Peelhelm.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten wat er is gebeurd, van wie de helm was en hoe het precies zit met de vondsten.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken heel mooi. Ik wil de route zeker een keer lopen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft mij diverse keren weten te raken. Het stukje over dat de helm werd gevonden in 1910 en de reactie erop deed me denken aan een aflevering van Married with Children. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden. In ieder geval laat het goed zien hoe men kan reageren als men zoiets vindt.
Maar wat me vooral heeft geraakt, is dat de archeologen in 1960 niet hebben geluisterd en naar de vindplek zijn afgereisd om op zoek te gaan naar overige vondsten. Er is hier duidelijk een uniek stuk geschiedenis verloren gegaan. Maar ook hoe men reageerde op de auteur en zijn vader. De auteur verwoord zijn kritiek goed in het stukje aan het eind over professionals en amateurs. 

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Nederland.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg