Van
UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over?
Aan het begin van de Opstand van de Nederlandse provincies tegen de Spaanse koning Filips II hield één provincie zich afzijdig. Overijssel sloot zich in 1579 niet aan bij de Nadere Unie, het defensieverbond van opstandige gewesten. Ook ontbreekt de handtekening van Overijssel onder het Plakkaat van Verlatinge (1581), waarmee de provincies Filips II als koning aan de kant schoven. Wat weerhield de Staten van Overijssel ervan om partij te kiezen voor de Unie? Waarom hielden de steden en de adel in de provincie zo stevig vast aan hun zelfstandigheid en neutraliteit? In Op de drempel van een Nadere Unie beschrijft Eddy van Hijum hoe Overijssel probeerde los te komen uit de greep van zowel de Spaanse koning als de Staatse Unie. Het verhaal brengt ons op historische plekken in Overijssel en naar Den Haag en Brussel. Het neemt ons mee in de worsteling van de Staten met de opkomende natiestaat. En het laat zien dat de zorgen en dilemma’s van de toenmalige Statenleden verrassend herkenbaar en actueel zijn. Want welke afslag neemt Nederland, nu het op de drempel staat van een nadere Europese Unie?
Eddy van Hijum (1972) is politicus en bestuurskundige. Hij is sinds 2014 gedeputeerde van de provincie Overijssel en is daarnaast lid van het Europees Comité van de Regio’s. Eerder was hij lid van de Tweede Kamer en gemeenteraadslid in Zwolle voor het CDA. In 2001 promoveerde hij op een studie naar de decentrale organisatie en bekostiging van het waterbeheer.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Snegina Uzunova
Binnenwerk:
BeCo DTP-Productions, Epe
Jaar van verschijnen:
2022
EAN:
9789464620528
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
130
Genre:
Europa
Prijs:
€ 19,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de mooie cover van Op de drempel van een Nadere Unie van Eddy van Hijum krijg je een vermoeden dat het boek iets met Nederland en Europa te maken heeft. Diegenen die bekend zijn met de vlag met de gele strepen, weet meteen van welke provincie de vlag is. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. De foto's in het boek maken het boek compleet. Onder andere door een paar foto's wil je bepaalde gebouwen bezoeken om de schilderijen met eigen ogen te aanschouwen.
In Op de drempel van een Nadere Unie van Eddy van Hijum wordt teruggeblikt op het verleden van de provincie Overijssel en later in het boek wordt er naar het heden en de toekomst gekeken. Een van de belangrijke vragen is waarom de provincie Overijssel zich niet aansloot bij de Nadere Unie en geen handtekening heeft gezet onder het Plakkaat van Verlatinge in 1581. Wat hen tegenhield in die tijd. Wat het vandaag de dag betekent dat die handtekening ontbreekt. De auteur beschrijft in dit boek hoe Overijssel probeerde om los te komen uit de greep van zowel de Spaanse koning als van de Staatse Unie. Het blijkt een hele worsteling te zijn geweest waarbij het de vraag is of het het waard was om zich niet aan te sluiten en geen handtekening te zetten onder het plakkaat. Wat opvalt is, dat de zorgen en dilemma's van toen niet zo heel veel verschillen met de zorgen en dilemma's van vandaag de dag, nu Nederland op de drempel van een nadere Europese Unie staat. Ze blijken verrassend actueel te zijn ook al zit er zoveel eeuwen tussen.
Aan alles is te merken dat Eddy van Hijum weet waar hij het over heeft in Op de drempel van een Nadere Unie, dat hij veel onderzoek heeft gedaan. Iets wat hij ook geregeld aangeeft in zijn zoektocht naar antwoorden voor dit boek. Het is mooi dat hij op een gegeven moment zelfs zegt dat het verslavend werkt. Hij neemt je in het boek ook mee op zijn zoektocht waardoor je de plaatsen en de gebouwen die hij heeft bezocht zelf wil bewonderen, de geraadpleegde boeken zelf wilt lezen.
Het is indrukwekkend om te lezen hoe Overijssel zich los probeerde te maken uit de greep van de Spaanse koning en de Staatse Unie. Wat de vergelijkingen met vandaag de dag zijn, wat er niet veel veranderd is en wat er wel veranderd is. Het is mooi dat de auteur van het verleden naar het heden gaat en zijn mening geeft over hoe het een en ander zou moeten met Nederland in de EU en waarom hij dat vindt, hij weet dat goed te onderbouwen. Hij geeft je daarmee stof tot nadenken. Maar hij kijkt ook met een scherpe blik naar het verleden en geeft daar zijn kritieken op, maar tegelijkertijd moet je alles ook in het tijdsbeeld plaatsen, vooral wat de rol van kerkvorsten aangaat, dat die in het verleden veel meer te vertellen hadden dan vandaag de dag.
Kortom; Op de drempel van een Nadere Unie van Eddy van Hijum is een indrukwekkend boek over de provincie Overijssel. De auteur geeft goed de geschiedenis van de provincie weer, waarom men zich indertijd afzijdig hield, de verschillen, maar ook de vergelijkingen met toen en nu, de zorgen en dilemma's. Iets wat duidelijk van alle tijden blijkt te zijn. Je krijgt ook een beter beeld van Nederland en de EU. Het is een boek dat goed leesbaar is voor iedereen.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een mooie cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is heel erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een heldere, duidelijke en soms vertellende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.
Hoe actueel is het boek?
Het boek is heel erg actueel.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Zwolle, Kampen, Deventer zijn hele mooie plaatsen en de andere plaatsen klinken ook mooi.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken. Het is ongelooflijk hoe actueel het verleden vandaag de dag nog is, ondanks dat er veel veranderd is, blijkt er aan de andere kant, op een andere manier weliswaar, ook weer niet veel veranderd. Ook vandaag de dag zijn er terecht nog veel zorgen en dilemma's.
Mooie quote in het boek:
Nederland mag dan een eenheidsstaat zijn, maar het is geen eenheidsworst.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis en de politiek van Nederland.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Het boek is onder andere te koop bij bol.com.
Reacties
Een reactie posten